[]

dsg şanzımanlı aracınızı nasıl kullanıyorsunuz?

orta vadede tsi dsg şanzımanlı bir araç almak istiyorum. bu yüzden biraz veri toplamaya çalışıyorum. öncelikle sorumu açayım; benzinli ve dizel dsg kullanıcılarının yorumlarına ihtiyacım var. arıza yaşadınız mı, aracınız ne idi, nasıl bir trafikte kullanıyordunuz, arıza kaçıncı kilometrede ortaya çıktı, maliyeti ne oldu, sıcak iklimde misiniz yoksa soğuk mu vb. bilgiler lazım.

örneğin bizim şirkette 2013 dizel jetta var ve 70bin km civarında vitese geçmemeye başladığı için garanti kapsamında tüm şanzıman değişti fakat bizim müdür sağolsun çok kötü sürüyordu aracı. ben açıkçası bu örnekte şanzımanda kabahat bulmadım çünkü bu şanzımanın tork konvertörlü klasik bir otomatik olmadığını bilmediğinden dur kalk trafikte sürekli milim milim ilerler, freni hafifçe bırakır, ileri geri manevra yaparken aracın tam durmasını beklemeden vites değiştirirdi.

ulaşmaya çalıştığım yanıt aslında kabaca şu; "insan gibi kullandım ve hiç sorun yaşamadım" diyenler mi çok yoksa "aynı şekilde kullanmama rağmen arıza yaptı" diyenler mi? sikayetvar ve forumlarda çokça yorum var ama açıkçası duyurunun bilinç düzeyinin çok daha yüksek olduğuna inandığım için buraya sormak istedim. şimdi foruma sorsam, hiç dsg kullanmamış adam gelip "bizim emmioğlunda vardı, bozuldu" diyecek ama detay vermeyecek nasıl bozulduğuna dair...

şimdiden teşekkürler.

 
-2012 Škoda Octavia 1.4 TSI-
60.000 km'yi geçti. Şubatta ikinci yılını doldurdu. Bütün ömrünü Ankara'da geçirdi. 60% şehir içi kullanıldıysa 40% uzun yol kesin gitmiştir. Bu zamana kadar hiç şanzıman arızası çıkmadı. Ama bazen yoğun trafikte (köprü trafiği gibi) vites geçişleri yumuşaklığını yitiriyor bir de manuel gibi geçişlerde ses geliyor (muhtemel ısınma kaynaklı).

Daha bozulmadı yani.
  • heritage  (21.05.15 11:54:18) 
teşekkürler arkadaşlar. peki sizler nasıl kullanıyordunuz aracı? yani örneğin hızlanırken sakin misinizdir yoksa sürekli yüksek devir mi çevirtirsiniz araca? örneğin benim iş arkadaşlarımdan gözlemlediğim kadarıyla hiçbiri ayak bileğine hakim değil. manuel araç kullanırken bile sürekli gazı bırakıp bırakıp tekrar basıyorlar. şu anki dsg'ler 7 vitesli, haliyle gaz pedalına uyguladığınız basıncı biraz arttırınca hemen vites küçültüyor, basıncı azaltınca yükseltiyor. yani sabit 7. viteste gidebilecekken habire 5-6-7 vites değiştiriyor araç.

sizin bileğiniz nasıl? araca sürekli vites değiştirtiyor musunuz?

@hep mutlu olmak istedim
acaba sizden önceki sahibi nasıl kullandı aracı? düğüm burada çözülüyor bence.

ben inanıyorum ki aslında bu şanzımanlar gayet başarılı fakat istanbul-ankara trafik koşullarına kullanıcı bilinçsizliği eklendiği için kötü bir ünleri var. yine de bunu teyit etmek için veriye ihtiyacım var.
  • orient blue  (21.05.15 12:23:20) 
lan oğlum öyle şey mi olur ya? yani "onlar kötü kullanıyor ben iyi kullanırım" diye araç mı alınır? istanbul ankara'da kullanacaksın, trafik koşulları da belli. azıcık hor kullanmaya gelemiyorsa o tasarım hatalıdır, bu kadar net. o nesil şanzımanlı aracı almak da intihar.

yani daha ne yapsın internet, bilgi çağı, okuyorsun öğreniyorsun falan. niye böyle bi riske girer ki insan. gerçekten garip.
  • roket adam  (21.05.15 13:18:14) 
bu vw sahiplerine çok üzülüyorum ya. 60 bin kmde hor kullanıldı diye şanzıman bozulmaz hiçbir arabada ama yazık kendileri bunu normal görebiliyor.


  • ludovico  (21.05.15 13:37:03) 
arkadaşlar sakin :) ben istatistik yapmaya çalışıyorum. zaten "dsg kesinlikle sorunludur" diye bir veri yok elimizde. internette haliyle sadece şikayet edenleri görüyoruz. ben yaşadığım şehri söylemedim, istanbul ya da ankara'da değilim. 60binde dsg'nin kesin arıza çıkaracağını ve bunun vw sahiplerince normal karşılandığını nereden çıkardınız anlamadım. eğer elimizde dsg'nin kesinlikle bu kadar az kullanımla arıza çıkardığına dair bir veri olsaydı zaten bunu sormuyor olurdum. tasarımının hatalı olduğunu da zaten vw bile kabul ederdi. ortada gerçekten bir "risk" var mı yok mu onu anlamaya çalışıyorum.

kullanıcıların tecrübelerini merak ediyor ve bekliyorum.
  • orient blue  (21.05.15 13:50:23) 
evet çoğu dur kalkta aracı nasıl kullanmak gerektiğini bilmemekten kaynaklı. yani köprü trafiğinde şanzımanın da arabanın da anasını ağlatıyorlar. bende de toyota var mmt. 30 bin km yol yaptık tık demedi çünkü kullanılması gerektiği gibi kullandık. (maşallah diyelim)
fakat sen köprü trafiğinde otomatikte kullanır aynen tariflediğin gibi milim milim bile dur kalk, yarım fren yap,1-2-1-fren yarım yapıp tam durmadan tekrar gaza basarsan.. aaa alırsın eline dsg yi de mmt yi de işte.
ama sıkıntı ne? bunu aracı alanlara anlatmıyorlar. bizim insanımız ilgisiz. kitapçık bile okumaz. dsg ile sorun yaşamayanlar genelde büyük şehirler dışında yaşayan insanlar. tarif ettiğiniz gibi gaza basma vs dsg yi o kadar şişirmez. asıl sıkıntı dur kalk yapılması. yoksa gaza bastım vites küçüldü sonra arttı falan bunla dsg bozulsaydı o zaman o tasarım hatalı olurdu işte.
sıkıntı köprü trafiği gibi dur kalk trafiği düşünerek dizayn edilmemiş olması. ya da bu ortamlarda nasıl kullanılacağının belli olup da kimsenin böyle kullanmaması ya da bilmemesi.
ayrıca 2011 audi sahibi arkadaşımızın başına gelen gibi dsg den en ufak ses gelen adam aracı elinden çıkarıyor. en güzeli ikinci el nasıl kullanıldığı belli olmayan aracı almamak. ya da 5-8 bin tl şanzıman masrafı yapılacağını kabullenmek.

ayrıcana emmioğlu da olsa bizim milletin ben yanlış kulllandım da ondan bozuldu diyeceğini düşünecek kadar temiz yetiştirildiğiniz belli olan ailenizi bu mükemmel iş için kutluyorum.
  • ozdek  (21.05.15 15:58:46) 
@orient blue
Valla bu kötü şöhreti yayıldığı için ilk günden beri kibar kibar kullanıyorum. Çoğu zaman hız sabitleyiciyi kullandığım için dediğiniz anlık pedal tepkisine göre vites değiştirmeler olmuyor. Pek hor kullandığım söylenemez yani.

  • heritage  (21.05.15 16:10:48) 
olm çoğu zaman hız sabitleyiciyi nerede kullanıyorsun? hangi dünya bu ya kafalara gel.

beyler kabul edin, vw aldınız ve kazıklandınız. geçmiş olsun. 60 binde 8 bin tl masraf çıkaracak arabayı 90 bin tl para verip alan, ya ben lan neyse bişey demiyorum...
  • esenboga  (21.05.15 16:20:36) 
ya abi temiz kullanma diye bir şey yok ahahahah dalga mı geçiyosunuz anlamadım ki. adam normal trafikte dur kalk yapıyor. bir arabanın buna dayanamaması nedir yani. evet şanzımanı ısıtır bilmem ne yapar da trafik bu. her gün olan bir şey.

vw fanı olun ya da olmayın, istatistikler aracın şanzıman tasarımının hatalı olduğunu söylüyor, işin özeti bu. sizin kullanmanız kaçınılmaz sonu ancak geciktirir. 1980 model golf'ler 1 milyon kilometreyi devirirken, burada aldığın 2011 model vw'da 60 bin kilometrede şanzıman gibi hayati bir sorun çıkıyor yani, normal mi bu?
  • roket adam  (21.05.15 16:30:19) 
vw alan kaziklaniyor da ford opel peugeot alan kaziklanmiyor mu :) vw kazik abi, bak mis gibi corolla var 1.4 dizel 80 bin lira HAHAH yazarken bile kahkaha attim.


  • nxtrls  (21.05.15 16:34:11) 
o corolla bi milyon kilometre gidiyor yalnız, bilginize


  • roket adam  (21.05.15 16:58:52) 
alırsan ford olursun lord :)
bak ben oldum tek sorunum ''arabayı çizmeseler lann bari'' demek oluyor
edit: 2014 cmax titanium
  • gündüz m  (21.05.15 17:25:07 ~ 17:26:10) 
beyler bayanlar, şu ortamı sulandırmayın ya rica edicem. şurda efendi efendi "kullananların" yorumlarını almaya çalışıyorum.

@ozdek
ahah :) emmioğlu göndermene güldüm. o örnekte vurguladığım şey, emmioğlu diyen kişinin cehaleti idi. o kişi kendi hatasından dolayı şanzımanın bozulduğunu bilse, elbette ki açıkça söylemezdi çakal ama adam kusurun kendisinde olduğunu bilmediği için, cehaletten suçu şanzımana atıyor demek istemiştim. hürmetler.

@esenboga
ben de izmir'de mümkün olan her fırsatta (ki trafikte geçirdiğim zamanın %80'ine falan tekabül ediyordur) hız sabitleyici ile gidiyorum. 50 ile giderken bile hız sabitleyici ile gidiyorum. bu sayede benzinli dualogic punto ile şehir içi ortalama tüketimim 6 litreyi ancak görüyor. 45 litre depo ile şehir içinde 750 km yol yapıyorum. rekorum da 830 km. herkes büyük şehirde yaşamıyor ki...

@roket adam
bana hangi istatistiğin dsg'nin tasarımının hatalı olduğunu söylediğini gösterir misiniz? onno usta bile kabul etmiyor bunu. bizim müdürün aracı 70bin'de bozuldu diye örnek verdim diye mi genelledin anlamadım? normal trafikte dur kalk yapılır eyvallah da benim kastettiğim şey, dsg sahipleri şanzımanın rahatlığından olsa gerek, bu tip dur kalk trafikte durmuyor, sürekli milim milim gidiyor. çift kavramalı sistemlerde bu hareket yanlıştır, şanzıman böyle kullanılsın diye tasarlanmamıştır tork konvertörlülerde olduğu gibi. uzun süreli beklemelerde boşa atılır, sürekli dur kalklarda ise mümkün mertebe az hareket edilir, öndeki araç bizim tam kavrama yapmamıza müsaade edecek kadar arayı açtığında hareket edilir. kesik kesik kullanılmaz. onun için soruyorum kötü bir kullanıcı mısınız yoksa titiz misiniz diye. elbette bu söylediklerim bu kadar açık şekilde kullanıcı kılavuzlarında yazmıyor. bu noktada da üreticilere küfürlerimi saydırıyorum. ama yazmamakta ticari mantıkla bakarsak haklılar çünkü bu kurallara uymayıp sorun yaşayacak kişiler azınlık olur diye düşünüyorlar.

yanlış anlaşılmasın, ben dsg kullanmıyorum, savunmuyor ve kötülemiyorum. sadece kullanıcı yorumlarına göre şanzıman için kendimce çıkarım yapmaya çalışıyorum.

lütfen "dsg boktan" ya da "dsg süper abi" tadında değil de, ben şöyle kullandım böyle oldu, şunu yaptık da bu oldu gibi gerçek tecrübelerinizi paylaşın.

herkese teşekkürler tekrar.
  • orient blue  (21.05.15 17:42:11) 
@gündüz
abi konuyu dağıtmayalım :) cmax şahane bu arada. powershift mi o?

  • orient blue  (21.05.15 17:43:08) 
Ben 2011-2013 arası 150.000 km. kadar dsg jetta kullandım. Mekatronik arızasını 1 sefer 55.000 civarlarında, 1 sefer de 80.000 civarlarında yaşadım. Araç garantiliydi, üzerine şirket arabası olunca çok iplemedim. Genelde aracı düzgün kullanmaya gayret ederim, Antalya'da yaşıyor olmamdan dolayı öyle köprü trafiği, dur kalk gibi sıkıntılar yok ama 2 sefer yolda bıraktı araç. 1 sefer de turbo hortumu yüzünden kalmıştım o ayrı:) Bizim şirketten Antalya'da jetta kullanıcısı 20 kişi falan vardık o dönem, benim bildiğim 14-15'imiz benzer kilometrelerde mekatronik arızasıyla yüzleştik. Biri, ikisi kötü kullanıyor desek herkes mi kötü kullandı bu araçları? Değişim sonrası edc şanzımanlı Fluence geldi, performans ve rahatlık anlamında bir dsg değil ama arıza yapmadı 60.000'e kadar. Ha daha uzun vadeli bakmak lazım o ayrı. Benim şahsi fikrim kişisel kullanım için dsg çok riskli. Ya garanti süresi bitene kadar kullanıp satmalı, ya da hiç bulaşmamalı. Tabi bu söylediklerim o dönemki araçlar için geçerli, 2012 sonrasında şanzımanın kronik sorunlarının çözüldüğünü iddia ediyor vw servisleri.


  • hadi hadi  (23.05.15 15:30:32) 
@hadi hadi
Çok teşekkürler. Çok faydalı bilgiler bunlar. Sizin örneğinize bakınca bir sorun olduğu muhakkak gibi. Fakat ben de 2012 sonrasında farklı bir şanzıman kullanıldığını duydum. Biraz da yeni kullanıcıların deneyimlerine ihtiyacım var.

  • orient blue  (24.05.15 02:00:47) 
hoyrat kullanırım.


  • bigbadabum  (24.05.15 02:04:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.