[]

sözlük dini duygularimi köreltti, care?

bir zamanlar sözlükle hasir nesir olmadan önce hakketen dini duygulari yüksek bir insandim, ama liberal bir profil ciziyordum yani kimseye teblig felan yapmiyordum. 2005 den beri felan sözlüge takiliyorum bu sürecde sözlükte bilincli ve ya bilincsiz acilan dini olaylari elestiren basliklar entryler dini duygularimi köreltti, bu aslinda hosuma gitmiyor, belki sözlügü hic tanimamis olsaydim, yine böyle olurmuydu acaba? din de her zaman mantik aramak yararli bir sey mi?

edit: ateistlerle alakali son paragraftaki mantik hatasini sildim.


 
dini duygularının sözlük yüzünden körelmesinden şikayetçiysen çok özür dileyerek söylüyorum ama kendini çöpe at :) aklın mantığın var ona göre düşünüp karar veriyorsun. bunun sözlükle ne ilgisi var? sözlük en fazla senin çevrende gördüğünden farklı fikirleri tanımana sebep olan bir aracı işlevini yerine getiriyor. gerisinde sorumluluk sende. ayrıca bir sürü inanan da var ekşi sözlükte. onları da örnek alabilirsin.


  • mistreated  (21.05.15 02:44:54) 
zor zamanlarda metanet veren şey din değil, içindeki inanç idi.

seni dinden uzaklaştıran sadece sözlük değil. teknoloji çağındayız. artık dünyanın varoluşu, evrim gibi konulara ulaşmak çok kolay. bu bilgilerin hepsi evimize kadar geliyor.

bizden bir kuşak öncesinin bu imkanı yoktu. biz ise 10 sene önce inanırken, gelişen teknoloji ile aklımıza daha çok yatan daha gerçekçi bilgilere inanmaya başladık. ama ilk aklımıza sokulanlar yüzünden kendimizle çatıştıkıyoruz.bence bu konuda ara kuşağız, bizden sonraki kuşakta inanç kalmayacağını düşünüyorum.
  • gregory  (21.05.15 02:47:23) 
metanet verdigi gerçeği diğer çok daha gerçeğin üstünü örtemiyor. eğer inanmakla huzur duyuyorsan hayata daha anlamlı bakıyorsan radikal olmadığın sürece dindar olmanda bir agnostik olarak hiç bir sakınca yok daha çok yararı var bence.


  • 2006  (21.05.15 02:53:45) 
@mistreated,cevap icin tesekkürler, kendime cöpe atma konusunda seninle ayni fikiri paylastigimi pek söyleyemem, simdi internet kullanirken cogu kez sözlükte dolasiyorum, baska dolastigim yer yok yani twitter vs kullanmiyorum. yazdigim gibi de neredeyse 10 senedir sözlükte hem okuyorum hem de yaziyorum, evet belki de öyle ileri zekali bir insan olmayabilirim din hakkinda bir cok öne sürülen ve mantik cervevisinde uymayan seyleri ilk defa sözlükte okudum ögrendim, belki daha önce bu konulara bu kadar ayri pencereden bakmayacaktim, aklima bile gelmeyecekti mesela din deki bazi konulara soru isareti ile bakmak. cevrem zaten tamamen muhafakazar dindar kisiler ile dolu burada sivrilen bir ben sayilirim. mesela etrafimda bende tahsil olarak daha yüksek konumlara gelmis ama sözlükten haberi bile olmayan (yurt disindayim) bir sürü insan var bu insanlarda hala saf din inacinin sabit oldugunu göruyorum. yani ben yillardir bazi düsüncelere sözlük sayesinde kavustum ama bu sözlügün adini bile bilmeyen insanlar konumlarini hala koruyorlar. umarim anlatabilmisimdir.


  • bonaparte  (21.05.15 02:54:04 ~ 02:59:07) 
@titraprap evet editledim


  • bonaparte  (21.05.15 02:58:36) 
ekşide görmesen belki düşünmeyecektin ama,
hacı sen kafayı işletmeye başlamışsın. artık dönüşün yok.
en iyi ihtimalle deist ya da agnostik,
sonra da ateist olursun.
bu işler böyledir.
  • titiraprap  (21.05.15 02:59:23 ~ 03:00:38) 
biraz konfor bölgenizden ayrılmakla ilgili bu. sadece din değil başka konularda da inanış ve düşüncelerinizi sınayan savlarla karşılaşıp bu rahatsızlığı hissedebilirsiniz. ayrıca sorgulamanın bugüne kadar huzur verdiği görülmemiştir :) önemli olan sorgulayıcı (ya da yeni fikirlere açık) yapınızı kabullenerek bunu bir artı değer olarak görmeniz. herhalde size hem dindar olup hem de açık fikirli olunamaz dersem itiraz edersiniz. bu ikisini birleştirebilmek daha zorlu ama uzun vadede sizin için daha tatmin edici olacaktır. bu süreci inançtan uzaklaşmak yerine doğru inanca ulaşmak olarak görürseniz elbette kolaylaşacaktır.


  • rivulet  (21.05.15 03:03:41) 
açılın dindar geldi :p. sözlükte cok takılınca oluyor o, cok karsılasılan bi noktaya parmak basmıssın. mevzu şu, islam cok carpıtıldı. biraz derine inersen goreceksin, muhammed peygamberi isa peygamber gibi tanrılastırma hatasına gidiyorlar, yok alemlerin rabbi, allah onun için kainatı yarattı falan. uydurma hadisler, dinci kesimden sacma sapan olaylar. bi suru sacmalık.. dogal olarak da düşünen vicdanlı insanların kanına dokunuyor bu, sorgulamaya baslıyorlar ama sorgulama sırasında bence cogu şöyle populer bi hataya kapılıyor(gercekten sorgulayıp o sonuca ulasanları tenzih ederim) evet bu dinde bi sürü celiski var, o zaman din yalan allah yok. he bi de daha abartıp evrim var , kainatın nasıl olustugu ortaya cıktı yaratıcı yok deniyor. bunların hiç biri bi yaratıcı olduguna ters kanıt degil. ve bence insanın icindeki inanma güdüsü ve adalet duygusu acısından insan inanmanın özlemini ve konforunu arıyor. bu bile enteresan bi nokta, nerden gelmiş bu hisler.
bence imanı ve aklı birbirine kırdırmamak lazım, inanç bi duygudur, o içinde varsa onu hisseder ve her baktıgın şeyde kanıtını gorursun. ama o duygu köreldiginde de akıl uzaklasmak icin 1001 yol bulur kendine. ha iman edince kafanda soru işaretleri olmuyor mu, tabi ki oluyor. bu da en dogal şey, ve belki de sınavımız bu.

bi de insan dogasındaki vahset, zor kosullar altında hayvana donusmemiz gibi mevzular var. dinin mesajına bakarsak vicdana uymayan bişey goremezsin. hz.muhammed kendi cıkarı peşinde olsa, onca sıkıntı ceker de uydura uydura yoksulu, yetimi koruyun doyurun, malın fazlasını verin demezdi herhalde. haşa onu uydurmus olsa bile bu mesajın dinlenmeye değer oldugunu gösterir bence. akla uymayan şeyler de belki bizim su anki bilgimiz ve aklımızla algılayamayacagımız şeyler diye dusunup inkar etmemek lazım.

gerçek dine ulasmak için, yasar nuri öztürk, ihsan eliacık, edip yuksel, caner taslaman gibi insanları dinlemeye calısıyorum. direk ruhuma sesleniyorlar.
  • art vandaley  (21.05.15 03:07:03) 
2005 ten bu yana ayrica aklına takılan dini konuları da uygun kaynaklardan araştırsaydın belki bunları yazmayacaktın.


  • 1adam  (21.05.15 03:15:51) 
@bonaparte

bu insanlardan farklılaşmış olmanın doğrudan yine sözlükle ilgisi yok. sözlük sana bir kapı açmış. oradaki insanlar başka kaynaklardan öğrendiklerini ya da kitabı okurken akıllarına yatmayanları sözlükle paylaşmışlar sen de oradan okumuşsun. emin ol onların içinde de senin gibi dindar ortamlarda yaşayan insanlar vardı fakat kendi yollarını buldular. senin çevrendeki insanların dindar olması, eğitimli de olsalar duruşlarını değiştirmemeleri bir şey fark etmez. sen ayrı bir insansın, onlar ayrı insanlar. eğer diyorsan ki dinle ilgili düşüncelerimin değişmesi benim çevremle etkileşimimi bozuyor, o zaman senin için mantıklı olan neyse onu yap. çevrendekiler gibi ol, düşündüğün gibi ol ya da çevrendekileri de kendi düşüncene çevirmeye çalış. bir de eğitimli olmak demek insanın her açıdan aydınlanmış olması demek değil. ne doktorlar var iki kitap sayfası açmamıştır, genel kültürü yerlerde gezer ama milyonlar kazanır. ne mühendisler vardır iki kelimeyi bir araya getiremez ama güzel proje yapar, matematiği aşmıştır. artık da vinci, newton döneminde yaşamıyoruz. bir insanın bir konuda uzmanlaşması onu bilge bir insan yapmıyor. değişik alanlara açık olmak, farklı konularda okumalar yapmak insanların değişik yönlerini geliştiriyor. senin çevrendeki insanlar muhtemelen kendi durumlarını bozma düşüncesinde olmamışlardır, rahatlarını bozmamışlardır. belki hiç denk gelmemişlerdir bile ateist birine ya da din karşıtı düşüncelere. ama sen gelmişsin. bu insanların ekşiyi bilip bilmemesinin seninle doğrudan bir ilintisi yok ki. sen sensin, onlar da onlar. kendinle ilgili kararı verecek kişi de sensin.
  • mistreated  (21.05.15 03:17:01) 
@art
bir yaratıcının varlığına öyle şartlanmışsınız ki, ateistlerden tanrının olmadığına dair kanıt istiyorsunuz. oysa birşeyin var olduğunu iddia eden, dolayısıyla ispat etmesi gereken sizsiniz.

örnek verelim: ben güneşin merkezinde ejderha var desem. inanır mısın? benden ispat istersin. sen olmadığını ispat et demezsin. ya olmadığını ispat edemiyoruz o zaman güneşin merkezinde ejderha olduguna inanalım demezsin.


yaşar + edip + ihsan = güzel adamlar, kendi iclerinde tutarlılar.
caner : şarltn, laf ebesi.
  • titiraprap  (21.05.15 03:18:01 ~ 03:28:31) 
@titiraprap, ben kanıt falan istemedim bi yanlıs anlasılma olmus. inanclıdan ateiste giden yolu az cok simule etmeye calıstım. ve duygular üstünden ilerledim. kişisel olarak aklım bir yaratıcıyı dogruluyor ama insanlarla asla bunun ustunden tartısmam, çünkü su gunku akıl ve bilgimiz yeterli olmayabilir. üstte de belirttigim gibi ben bunun bi duygu meselesi olduguna inanıyorum. yoksa bilimsel kanıt istesen, 2 acıdan da bisürü şey bulunabilir.

ayrıca caner'e de srltndan cok ateist trollu denebilir bence :)
  • art vandaley  (21.05.15 03:23:50 ~ 03:25:53) 
çare? çare sarıgül.


  • mistreated  (21.05.15 03:28:48) 
@titiraprap, bence bu üslubunla ateistler hakkında kötü yargı olusturuyorsun. ben tam da bu baglamda bi tartısmaya mahal vermemek icin gayet goreceli cumleler kurdum. sense muhtezi ifadenle konuyu carpıtıp, sacma bi kapısmaya cekmek istiyorsun ama ben oraya gelmiyorum güzel kardeşim. hayırlı işler


  • art vandaley  (21.05.15 03:34:07) 
namaz zor geliyor he mi? ramazan da yazlarda şu sıralar tabii..


  • kargn  (21.05.15 03:39:55) 
@art

(böyle birşey islam felsefesine bile ters, islam der ki allah varlığını ispat etmez, etseydi herkes görürdü, imana ve imtihana gerek kalmazdı.)
  • titiraprap  (21.05.15 03:42:20 ~ 13:27:34) 
Bende işler tam tersi ilerledi o noolacak? Okumayı biz madem iyi gitmiyor rahatsız Oluyorsan. Sorgulama mekanizman değişmiş yapacak bir şey yok.


  • rubiks cube  (21.05.15 07:01:52) 
senin dini duyguların zaten hiç parlak olmamış, gelmiş boku sözlüğe atıyorsun :)
demek iki satır kitap okusan din düşmanı olacaksın :)

  • teritori  (21.05.15 08:52:37) 
alnında ne yazılmışsa o. böyle olacakmış böyle olmuş. eskilerin de dediği gibi olacağı varmış.


  • hb  (21.05.15 08:56:33) 
sözlük bahane aluminyum. ben yazın kuran kursuna gittiğimde anlamıştım atayiz olacağımı. 3-5 ay cami civarında takılırsan sıkıntıları görüyorsun. olm adamlar sakalı şerifi görmek için birbirini eziyor lan! daha iddia ettiği gibi putperestliği yıkamayan bir dine neden inanayım?


  • kargn  (21.05.15 13:52:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.