açılın dindar geldi :p. sözlükte cok takılınca oluyor o, cok karsılasılan bi noktaya parmak basmıssın. mevzu şu, islam cok carpıtıldı. biraz derine inersen goreceksin, muhammed peygamberi isa peygamber gibi tanrılastırma hatasına gidiyorlar, yok alemlerin rabbi, allah onun için kainatı yarattı falan. uydurma hadisler, dinci kesimden sacma sapan olaylar. bi suru sacmalık.. dogal olarak da düşünen vicdanlı insanların kanına dokunuyor bu, sorgulamaya baslıyorlar ama sorgulama sırasında bence cogu şöyle populer bi hataya kapılıyor(gercekten sorgulayıp o sonuca ulasanları tenzih ederim) evet bu dinde bi sürü celiski var, o zaman din yalan allah yok. he bi de daha abartıp evrim var , kainatın nasıl olustugu ortaya cıktı yaratıcı yok deniyor. bunların hiç biri bi yaratıcı olduguna ters kanıt degil. ve bence insanın icindeki inanma güdüsü ve adalet duygusu acısından insan inanmanın özlemini ve konforunu arıyor. bu bile enteresan bi nokta, nerden gelmiş bu hisler.
bence imanı ve aklı birbirine kırdırmamak lazım, inanç bi duygudur, o içinde varsa onu hisseder ve her baktıgın şeyde kanıtını gorursun. ama o duygu köreldiginde de akıl uzaklasmak icin 1001 yol bulur kendine. ha iman edince kafanda soru işaretleri olmuyor mu, tabi ki oluyor. bu da en dogal şey, ve belki de sınavımız bu.
bi de insan dogasındaki vahset, zor kosullar altında hayvana donusmemiz gibi mevzular var. dinin mesajına bakarsak vicdana uymayan bişey goremezsin. hz.muhammed kendi cıkarı peşinde olsa, onca sıkıntı ceker de uydura uydura yoksulu, yetimi koruyun doyurun, malın fazlasını verin demezdi herhalde. haşa onu uydurmus olsa bile bu mesajın dinlenmeye değer oldugunu gösterir bence. akla uymayan şeyler de belki bizim su anki bilgimiz ve aklımızla algılayamayacagımız şeyler diye dusunup inkar etmemek lazım.
gerçek dine ulasmak için, yasar nuri öztürk, ihsan eliacık, edip yuksel, caner taslaman gibi insanları dinlemeye calısıyorum. direk ruhuma sesleniyorlar.
0