[]

sql ne yahu?

derse bir hafta gitmedim, uzaydan gelmişe döndüm. sql'i anlatmış hoca. slaytlarda sadece komutlar var da ben bu komutları nerde kullanacağım? access'te mi? gerildim.




 
boşver kalacaksın zaten, hiç kasma bu saatten sonra.


  • bigbadabum  (21.05.15 01:10:05) 
şimdi sen bunu yazdığında aklıma uni'de hocaya sql ne websitelerinde felanmı kullanılıyor deyip soruma hiçbir cevap vermediği günler geldi. hayat bazen okulda zorlaşıyor. halbuki sevsen(sevdiğii söyleyebilirsin) isteyerek uğraşsan ayrıntı teknolojiler olduğunu görürsün.


  • 2006  (21.05.15 01:18:26) 
Veri sorgulama dili. 1 haftada ogrenilecek kadarini ogrettiyse daha bir sey yok, ama bilen birininden ogrenmen lazim, veya internette tonla kaynak var onlara bak.


  • compumaster  (21.05.15 01:18:33) 
telaşlanmana gerek yok sql server kur bilgisayarına 1 haftada anca tabloları ve select sorguları fln göstermiştir, aynen internette tonla kaynak var (git: www.verivizyon.com


  • k  (21.05.15 01:48:01 ~ 01:51:13) 
Matematikte iyiysen (ilk okul, ortaokul matematiği) ve kümeleri hatırlıyorsan eğer SQL dediğin şey çok kolay bir şey. 2 ana komut ile küme oluştursun 4 komut ile de bu kümeler içinde işlem yaparsın.

Küme oluşturma için CREATE TABLE küme_adi (nitelik nitelik_türü); Biz SQL'den bahsederken küme demeyiz de tablo deriz ama matematiksel karşılığı küme'dir.

Kümeyi oluştururken küme içerisindeki veriye göre bir takım nitelikler olması gerekir, niteliklerin bir kısmı sana daha önceden verilir, bir kısmını da sen bulursun örneğin tavuklara ait bir küme oluştur dendiği zaman,
Bunlar sana verildi;
1) tavukların follukları vardır,
2) cinsiyetleri vardır (Horoz veya tavuk)
3) cinsleri vardır, (denizli, paçalı vs.)
Sende bunu ekledin yukarıdakilere;
4) yumurtadan çıkış günleri vardır (vs. vs. vs.)

create table tavuklar_kumesi (folluk_no integer, cinsiyeti string, cinsi string,
dogum_gunu date);

Kümeyi silmek için ise DROP TABLE küme_adı;

Küme işlemleri yapmak için ise;
1) INSERT, veri kümesine yeni veri ekler, örn: insert into tavuk_kumesi (folluk_no, tavuk_adi, cinsi) values (1, "çilli", "tavuk");
2) UPDATE veri kümesindeki veriyi günceller, örn: update tavuk_kumesi SET cinsi="horoz"
3) DELETE, veri kümesindeki verisi siler örn: DELETE FROM tavuk_kumesi
4) SELECT, veri kümesindeki belirli kriterlere göre veriyi getirir.

küme konularından hatırlarsın, büyük bir küme vardır içinde meyveler vardır, sana bu kümeyi çeşitli kriterlere göre alt kümelere ayır, misalen sarı renkli meyveler kümesi oluştur falan derler, sende hemen o büyük kümeden armut, kayısı ve kavunu daire içine alır ve yeni bir alt küme oluşturursun. Bunu SQL'de yapmak için WHERE kullanılıyor, WHERE cinsi="tavuk" Bir kümedeki elemanlardan bir takım kriterlere göre alt kümelere oluşturarak bu yeni oluşturduğun alt küme içerisinde işlem yaparsın. bu işlem insert hariç hepsi olabilir, yani UPDATE, DELETE, ve SELECT

birde kümeleri birleştirmek var, iki farklı kümeyi bir büyük küme haline getirmek örneğin arabalar ve motosikletleri birleştirerek daha büyük olan motorlu taşıtlar kümesi oluşturmak gibi, Bunun içinde JOIN var.

Küme konusunu ne kadar iyi hatırlarsan veri tabanını da o kadar iyi tasarlarsın.

Hadi kolay gelsin, biraz küme konularını çalış küme işlemlerinde kullanılan işaretleri falan hatırla.

Birde Mysql olur, PostgreSQL olur, SQlite olur, mariaDB olur, vs. vs. vs. illaki access olacak diye bişi yok yani, bence sen SQLite yada MySQL kullan sen.
  • selam  (21.05.15 02:37:56 ~ 02:54:04) 
sql, aşktır


  • probiyotik  (21.05.15 02:55:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.