[]

hardcore nietzsche okuyucularina bir sorum olacakti

Nietzsche okumaya baslamam gerek ve elimde iki farkli yayimevinden cikan iki basimi mevcut Boyle Buyurdu Zerdust'un. Birisi Hasan Ali Yucel Klasikler Dizisi'nden ve cevirmeni Mustafa Tuzel, digeri ise ASA Kitabevi'nden ve cevirmeni A.Turan Oflazoglu. Tum eserlerini okumak istiyorum ayrica. Boyle Buyurdu Zerdust baslamak icin uygun bir eser midir? oyleyse hangi basimi ve cevirisi daha tercih edilesidir? yok oyle degilse neyden baslanmali? bir tur iz ariyorum, tesekkurler simdiden.




 
En iyi yayınları SAY tarafından çevrilenler. Burası kesin. Ama Nietzsche, 'hadi okumaya başlıyorum' şeklinde okunacak bir yazar değil. Hegel ve Kant ile yani diyalektik ve evrensel maksimlerin ahlakı ile kavgasını bilmek gerekiyor. Schopenhauer ve Spinoza getirdiği amor fati ve oluşun egemenliğini anlayabilmek gerekiyor. En önemlisi de Stirner'den etkilendiği 'ego' kavramını çözmek gerekiyor. Bu kavgalarının hepsi bütün eserlerine ve düşüncelerine sinmiş durumda. Maalesef felsefe bilgisi olmadan yapılacak bir okuma boşuna. Nietzsche bir edebiyatçı değil filozoftur; bu sebeple hadi okuyayım diye oturmak bir işe yaramayacak.

Gerçi bir yönüyle popüler kültürün içine girdi. İnsanlar anlamadan, metodolojisini fark etmeden, 1-2 tane 'twitter'lık aforizma çıkartırım diye okuyor. Bu soruyu sorduğuna göre, muhtemelen aynı okuma geleneğinin içinde yer alacaksın. O sebeple hangi yayınevinden okuduğun önemsiz.
  • protector  (19.05.15 20:50:55 ~ 20:52:14) 
aksine, felsefeye ilgimden ve yine nietzsche'nin felsefeye verdigi yonden oturu bu konu ilgimi cekiyor. Schopenhauer'in gerek Nietzsche gerek felsefe dunyasi icin oneminin farkindayim. Ayni sekilde Hegel ve diyalektiginin de. Meseleyi kavrayisimi genisletmek cabasindayim ve bunun nihai yolunun Nietzsche'den gectigi dusuncesi icerisindeyim. Ancak baska bir oneriniz var ise kesinlikle duymak isterim.

Diger bir konu, gerek sozluk gerek populer kulturden usandiginizi kelimelerinizden ve bir Nietzsche okuyucusu olmanizdan cikarabiliyorum. Fakat bununla birlikte buraya yazmak ihtiyaci hissettiginiz de asikar. Neler dusunuyorsunuz, inanclariniz var ise ne yondedir bilmiyorum fakat davranisiniza minnettar oldugumu belirtmek isterim. Sag olun.
  • an isolated homo sapiens sapiens  (19.05.15 22:46:13) 
tüm çevirenlerin kitaplarını kıyaslamamakla beraber Ahmet Cemal çevirisinin çoğu bölümünü Almanca-Türkçe karşılıklı olarak incelemişliğim var ve gerçekten sağlıklı bir çeviri olarak değerlendirmiştim.


  • candanag  (19.05.15 22:48:02) 
Madem öyle, o zaman öneri vermeden de konuyu bitirmeyeyim. Zannımca Ahlakın Soykütüğü Üzerine'den başlamak ve peşinden İyi ve Kötü'nün Ötesinde'yi okumak; genel fikri verecektir. Daha sonra ise Güç İstenci okunabilir. Uyarılarım; Zerdüşt'ün alegorilerle dolu olması sebebiyle anlamanın gerçekten zor olması ve bu sebeple sonlara bırakılması. Ek olarak İnsanca, Pek İnsanca da Nietzsche eserleri arasında ayrıksı bir konuma sahip olduğundan ötürü sonlara bırakılmalıdır.

Bunlar dışında, bir düşünürü anlamak için onun yorumlarına bakmak da yararlıdır. Üç temel yorumu var, biriyle ilgili(Heidegger'in yorumu) zaten Türkçe'de hiçbir eser yok. Ancak Deleuze'ün Nietzsche ile ilgili kitaplarını okumak, çok büyük bir adım attıracaktır.
  • protector  (19.05.15 22:56:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.