[]

Bu Dugun Fotografcisini Vursam Hapis Yatar miyim?

Dugunde cekilecek fotolari cd'ye kopyalamaya 1000-2000 tl arasi isteyen dugun fotografcisini vursam hapis yatar miyim?

Yoksa normal bi durum mudur bu?

Nedir bu isin rayici?

 
alakasız olabilir, geçen vesikalık fotoğraf çektirdim, internetten başvurular için bir tane de dijital kopya istedim, adam 1,5 liraya cd ye yazarım dedi, usb getiririm dedim içine attı sağolsun

yani bunun için ayrıca para vermeye gerek yok, neticede kopyala yapıştır için bir emek de yok, en iyisi bir harici hard disk götürün anlaşın atsın
  • freebird5406_2  (14.05.15 19:29:04) 
durum normaldir, siz evleniyorsunuz diye size batıyor. her bir fotoğraf için adamın o fotoğrafları editlemesi, sonra damadın gelinin ay şuram şöyle çıkmış, yau bacanağın burnundaki sümüğü silelim tripleri filan falan derken, adam hep vakit ve emek harcıyor. bu yüzden kelli o fiyatlar normal. sadece bizim insanımız her işi beleşe getirmeye çalışıyor sözüm meclisten dışarı.

siz yine de gidip sakin sakin konuşun, bir orta yol muhakkak bulunur. olmadı daha ucuza yapacak bir fotoğrafçı bulun.
  • klassno  (14.05.15 20:27:43) 
Adam çekim, rötuş ve baskı için istememiş ki 1000-2000 TL'yi, yanlış mı anladım? Alt tarafı çekilen fotoğrafları CD'ye kopyalayacakmış. Eğer çekim, rötuş ve baskı dahilse bu sadece CD parası değilse o zaman normal tabi ki.

Ben de 3 sene önce bir vesikalık çektirdim, rica ettim CD'ye atsın diye, adam 20 lira mı ne istedi. Ben de tamam, istemez kalsın dedim.

Düğün fotoğrafçısı tabi ki ultra kazıklamaya çalışıyor çünkü özel bir gün, fotoğraflar çok değerli, o yüzden adam fiyatlandırdıkça fiyatlandırıyor. Yoksa "bacanağın burnundaki sümüğü silmek" 2 dakikalık iş bile değil Photoshop bilen, "Ben düğün fotoğrafçısıyım" diye dolaşan biri için.
  • whimsical  (14.05.15 20:32:21 ~ 20:37:40) 
klassno +1

eğer iyi bir fotoğrafçıysa hepsi ile tek tek uğraşması nedeniyle bu parayı isteyebilir. lakin "bi günümü harcıyorum" diye bu parayı da istiyor olabilir. örneklere bakmak lazım. bir makinesi bir flaşı var diye bu şekilde kazıklayan çok.
  • allineed  (14.05.15 20:32:32) 
@whimsical, şöyle açayım anlattıklarımı.

verdiğim 'örnek' aslında çok güzel gelmişti o an bu düğün kafası yaşayan çiftleri anlatmak adına ama demek ki değilmiş. düğün süreci boyunca insanlar çok garip bir psikolojiye giriyorlar ve genelde en son patlanılan yer bu fotoğrafçılar oluyor. çünkü insanlar fotoğrafı eline makine alan herkesin çekebileceğine ve düzenlemesini photoshop arayüzünü bilen herkesin yapabileceğine inanıyorlar. aslında yok öyle bir dünya.

bir de bu işin emek kısmı var, sözlükte çok goygoyu dönüyor o yüzden girmeyeceğim buna. bence emekten önemlisi ise repütasyon. ben çektiğim her bir fotoğrafın üstünde saatler harcıyorum mesela ve bu saatleri başka iş almayıp, o işten alacağım parayı bir tık arttırarak kompanse oluyor. burada arttırmak dedim ama yanlış anlaşılmasın, çektiğim her bir fotoğrafın en iyiye yakın olması hem fotoğrafı alacak kişiyi mutlu ediyor, hem de benim kendi işime motive olmamı sağlıyor. bu da ciddi anlamda emek ve zaman gerektirdiği için karşılığı da "normalin üstünde" oluyor. işte bu yüzden düğün döneminde beyaz eşyası evi altını filan derken fotoğraf hakkaten çok küçük ve değersiz bir ayrıntı gibi geliyor insanlara. kimisi için öyledir belki, sonuçta çektirmek zorunda değil kimse ve bu keyfi bir şey ve her lüks gibi bunun da bir bedeli var. iyi iş istersen iyi para ödersin, amaan fotoğraf olsun da diyorsan da bi dijital kamera alıp 80 100 liraya amcaoğluna çektirirsin. işte bu aradaki farkı anlatmaya çalışmıştım ben. :)
  • klassno  (14.05.15 20:45:07) 
cevaplar icin tesekkurler herkese. isin teror kismi surda : butun salonlar taa sene basinda kiytirik, parayi bastiranin ihaleyi aldigi bi studyoyla anlasmis ve onlardan baskasi salona giremiyor.

ulan benim etrafim bu isin kralini yapanlarla dolu. ama yoook, makina giremezmis salona. kiytirik ciragin cektigi fotolari almak zorundaymisiz. o da baski olarak. haa cd'ye at ben hal caresine bakayim dersen de ekstra olarak 1000-2000 lira falan tutarmis.

yani siker misin sabaha mi saklarsin durumu.

isin sanat kismina bi lafim yok herkesin sanati kendine. ama birakin bu gunumde de sanatcimi ben seceyim.
  • brkylmz  (14.05.15 20:52:38) 
Mezuniyet için 500e yakın fotoğrafı dvd ile, 10 tanesini de 10x15 olarak basacak şekilde anlaştık, kişi başı 50 lira mı ne tuttu. İstediğimiz yere de geldi bu arada. "Yalnız benim 13 tane oldu, kaç lira ediyor?" diye sordu kaç kişi, ya bizden olsun dedi. Ayrılırken yarım saat boyunca durmadan "Bakın içine sinmeyen, daha çektirelim diyen varsa halledelim." dedi. 25-30 kişiden 50 lirayı çarp aklında tut. Ha tek fotoğrafçı da değildi, 2-3 tane makine getirdi arabasıyla kendi geldi sırf çekimi 2-3 saat sürdü... Tut bunları aklında.

Bir de okulun zorunlu tuttuğu fotoğrafçıya gittik. Stüdyoda göt kadar yerde bir, rakamla "1" tane fotoğrafa kişi başı 15 lira istedi. Dijitalini de vermem dedi. Dijitali hiç vermem, 5 tane fotoğrafını istiyorsan 90 lira isterim dedi.

Düzenlemek falan bunları küçümsemiyorum saygım büyük. Ama ikisinin de elinden çıkana baktım, ilki fark atmıştı gerçekten de.

Eğer fotoğraflar bittiyse, siz "Kağıtta ne varsa aynısının dijitalini istiyorum." diyip bu cevabı aldıysanız orospu çocuğudur, doğa kanunlarına göre katli vaciptir ancak modern insan yasalarına göre suçtur, hayatın kayar. Ha eğer düzenlemesiydi bilmem nesiydi ıvırı zıvırı da dahilse normal olabilir yorum yapamam. Sorun biraz da şey sanırım, berbere kes diyorsun 15 alıyor düğüne gittiğini anlarsa 60 alıyor. O orada batmıyor tek banknotla işi hallediyorsun da bunun masraftı yüksek olunca kar payı da çok oluyor herhalde.

Bir şey tavsiye edeceğim, "Ya onunla mı uğraşcaz amk." diyebilirsiniz ama söyleyeyim yine de. Gidin düzgün bir fotoğrafçı bulun. Kiminle fotoğraf çekilecekseniz onları da alın yanınıza artık neredeyseniz, deniz kenarı göl kenarı park bulun standartlaşmış bir yer orada zibilyar tane çektirin düğüne gitmeden önce.

Düğün anı çekilecek fotoğraflar için ise önerim yok maalesef. Bildiğim kadarıyla çoğu salon kendi fotoğrafçısından başkasını almıyor.
  • gunde 3 litre kola icen adam  (14.05.15 21:05:54) 
@klassno
Benim anladığım kadarıyla burada istenen para emeğe değil CD'ye atmayaydı ve görüyorum ki doğru anlamışım.

  • whimsical  (14.05.15 21:08:04) 
@brkylmz hocam aslında çok normal bu paraları istemeleri. adam o fotoğrafları basmazsa zaten para kazanamayacak. evet, çok saçma geliyor olabilir ama adamın iş o, fotoğrafı basar ve size satar. dijitallerini verdiği an bu kapıyı kapatır ve gidip 100 liraya alınan bir yazıcıya işini kaybeder. bu yüzden de vermezler. hele rawları hiç vermezler ki editingde karar verdikten sonra revize istediğinizde burası da bir kazanç kapısı onlar için. olaya ticari yönünü de katıp bakarsınız aslında adamların isteklerinin normal olduğunu göreceksiniz. iş kolay, ancak adamın işini komple adamdan almak gibi bir şey dijitalleri adamdan almak. baskıyı alır, bi yerde taratırsınız, olur biter.


  • klassno  (18.05.15 00:15:29) 
@klassno iyi hos diyosun da hocam piyasayi tekel haline getirip (her salonda bi mafya, pardon studyo var anlasmali) sonra da fahis fiyatlar cekmenin izahi yok benim lugatimda malesef.

evet yaptiklari ise saygim sonsuz ama bunu bana zorla dayatmalarina saygi duyamiyorum malesef. her isi bi bedeli var. bununki bu degil.
  • brkylmz  (18.05.15 02:52:29) 
@brkylmz abi kır düğünü yap o zaman ne diyeyim?


  • klassno  (18.05.15 04:09:59) 
  • banabirmasalanlatbaba  (18.05.15 04:16:00) 
@brkylmz, biz fotoğrafçıyız aynı sorunu biz de yaşadık.Biz almdık mekan fotoğrafçısının fotolarını. O yüzden başka bir fotoğrafçıyla outdoor çekim öneririm.
(git: )instagram.com

Epey bir küfür yemişiz bu arada fotoğrafçılar olarak ne diyeyim :)
  • old possum  (18.05.15 07:56:46 ~ 08:01:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.