[]

hakimler niye böyle yapıyor?

Yine bir çocuğa topluca tecavüz etmişler. Mahkeme çocuğun rızası olduğuna kanaat getirip tecavüzcülere ceza indirimi uygulanmış. Detaylar: birgun.net

Bunun gibi bir sürü karar var aslında.

Hakimler niye böyle yapıyor?

Yasalar mı ellerini kollarını bağlıyor? İçtihat mı var? Yoksa geri kafalılar mı? Nedir?

 
davalı tarafın yüksek yerlerde tanıdığı varsa tehdit edilmiş olabilirler.


  • himmet dayi  (14.05.15 13:41:37) 
büyük kısmı geri kafalı.

ben de bir iki örneğine şahit olana kadar konduramamıştım bu davranışlarını. ama bu tür kararları alanlar özel hayatlarında da böyle düşünüyorlar.
  • in pyjamas  (14.05.15 13:42:46) 
Himmet Dayı, bir değil iki değil! Sürekli böyle saçma sapan kararlar veriyorlar yahu. Problem nerede onu anlamaya çalışıyorum.


  • pardonan  (14.05.15 13:44:15) 
bence tehdit ediliyorlar başka açıklaması yok.


  • drako  (14.05.15 13:45:17) 
Kafalarını duvara sürtüp kıvılcım çıkartamıyoruz da ondan. Daha farklı bir yerden örnek vereceğim: www.radikal.com.tr

Bahadır'ı tanırdım, düzgün, entelektüel, iyi bir insandı. Şerefsizce bir saldırıda öldürüldüdü beş paralık değeri olmayan itler tarafından.

Görüntülerde bir mekan sahibinin elinde bıçakla Bahadır'a yöneldiği açıkça görülüyor. Ortada ölüm var, ancak saldıran 12 kişiden sadece 4'ü tutuklanmış. Hah, ben o adalete kalıp kalıp sıçarım işte.
  • sevgikusunkanadinda  (14.05.15 13:45:27) 
geri kafalılıkla ne alakası var lan?
geri kafalılar çocuklara tecavüz edilebilir mi diyo?

  • sckxyss  (14.05.15 13:45:43) 
Ağır Ceza hakimleri pek de yüksek maaşlarla çalışan memurlar değiller.


  • arnold schwarzeneger  (14.05.15 13:47:13) 
hakimleri bilmem de devletin (ve kanunların) vatandaşa karşı suç işleyenlere genel bir hoşgörüsü, bir sevecenliği var. devlete karşı bir suç işle bak ne yapıyorlar ?
mesela rahşan affıyla bir çok katil hırsız salındı ama devlete karşı suç işleyenler af kapsamı dışında bırakıldı.

  • titiraprap  (14.05.15 13:49:09 ~ 13:55:19) 
öncelikle memlekette hukuk yok. ama bu kadar basit de anlatmak mümkün değil bu mevzuyu.

diğer ve en önemli nedenlerden biri yasaların çok geri olması. örneğin çocuk diye adlandırdığın bireyin bir suça maruz kaldığında rızasını cezada dikkate almıyor olman lazım, yasa al diyor, hakim de bazen mecburen bazen de kendisi de öyle düşünerek veriyor kararı.

bir diğer konu türkiye'deki yaygın ideolojinin kadına yönelik suçlarda kadını suçlu olarak görmesiyle ilgili. yani kadın taciz ediliyorsa bunun kadından kaynaklı olduğunu düşünüyorlar çoğu zaman. e hakimler de bu zihniyette zaten. o yüzden bu kararları verirken takdir haklarını kadınların aleyhine kullanabiliyorlar.

işin diğer tarafından basının yargı kararlarını özet ve işine gelecek şekilde aktarıyor olması. bu olayda vardır yoktur bilmiyorum ama kararların bir çoğu basında yer aldığı gibi olmuyor. çarpıtma ve dayatma gırla gidiyor.

bizzat gördüğüm bir dosyada, medyanın o haberi nasıl verdiğini görünce ağzım açık kalmıştı. magazinleştiriyorlar özet olarak.
  • dahili meddah  (14.05.15 13:50:26) 
bingölde bir hakim olduğunu düşün senin oturduğun lojmana,adliyede koruman olarak polis veya asker veriyorlar.dava içinde ve dışında muhattap olduğun insanlar hep polis ve asker maalesef bu yüzden hakimler polis ve askere verilecek cezalarda cesaret edip en yükseğinden cezalara hükmetmiyorlar hatta gördüğün gibi ceza bille vermiyorlar


  • eleutheiros  (14.05.15 14:00:01 ~ 14:01:01) 
türk yargılamasında, cinsel istismar suçlarında böyle bir yargılama geleneği yerleşmiştir. "evine rıza ile gitmek" ile cinsel istismar suçunun oluşumunu rıza sonucu meydana geldiği değerlendirmesi tamamen bu hatalı ve gelenekçi bakış açısının sonucudur. bir önceki ceza kanununda, bilindiği üzere sanıklardan biri evlenmeyi kabul ettiği takdirde ceza düşüyordu.

mağdure 15 yaşından büyük olduğu için de böyle bir değerlendirme yapılmış olabilir. daha önce n.ç davasında yargıtay maalesef bu şekilde "rıza" yorumuna dayalı haksız, hukuka aykırı bir değerlendirme yaparak bu konuda içtihat oluşturmuştur.

18 yaşından küçük olan her birey çocuk olarak değerlendirilmelidir. ceza kanununu sistematiğinde değerlendirme kıstası 0-12 yaş, 12-15 yaş, 15-18 yaş ve 18 yaş üzeri gibi son derece anlaşılmaz. bu algıyla, mağdurlar açısından da bu sistematiğe bağlı değerlendirme yapılıyor. yüksek yargıçlara, "rıza"nın çok ciddi bir şekilde açıklattırılması gerekiyor. cesur hakimler ve savcılar olmadığı sürece gelenekçi bakış açısıyla bu tarz kararları yadırgamamak lazım.

çocuğun yaşının dışında, kararda en kan dondurucu kısım "genel hayat tecrübesi ile sonucu öngörebilmesi" şeklindeki ifadelerdir. 15 yaşında bir çocuğun genel hayat tecrübesi gibi abuk subuk bir değerlendirme içerisine girilmesi aşırı derecede anlaşılamaz ve ürkütücüdür. bir suça maruz kalmak, hiçbir hayat tecrübesi ile ya da öngörme ile mümkün değildir. isterseniz 40, isterseniz 70 yaşında olun.
  • aporrhais pespelicani  (14.05.15 15:53:29 ~ 20:23:51) 
sorun islamda.


  • faaip de oiad  (14.05.15 16:44:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.