[]

emlak balonu

ev alma arifesindeyim. açtım ekşiden emlak balonu başlığını okudum, içim karardı. şöyle bir sonuca vardım, yanlış mıyım : emlak arzı, talebinin çok üstünde. ancak bu arz fazlası büyük oranda yeni yapılan ve görece lüks/rezidans tarzı veya şehrin görece dışındaki konut projeleri ile toki benzeri şehrin oldukça dışında ve görece alt ekonomik kesme hitap eden konutlar. bu sebeple yerleşik lokasyonlardaki (mesela kızılay/ankara) konutlarda da ciddi anlamda bir fiyat artışı mevcut ise de, söylenen balon patlasa bile ciddi fiyat düşüşleri, yukarıda bahsettiğim konut projelerinde olur, yerleşik lokasyonları çok ciddi etkilemez ve hatta fiyatta düşüş olmaz ancak fiyat artışında düşüş olur diye düşünüyorum.

yorumlarınız?


 
bekleyip görmek... arasında yapısal olarak fark olsa da ki amerika'nin 2008'de yasadigi krize benzer bir durumun bizde de yasanmasi olasi.

arz/talep dengesizligi had safhada...
  • kobretti  (11.05.15 21:42:24) 
@ duşbeg reyis
defter değeri dediğin şey evde kira çarpanı ile az-çok bilinmiyor mu zaten? misal 20 senelik kira ederinden fazla para isteniyorsa (kirayı da enflasyona göre arttı sayalım) o ev fazla değerlenmiştir diyemez miyiz?
--tamam başka pek çok değerleme yöntemi olabilir ama birebir yine konutla alakalı olduğu için bana en makul sistem bu geliyor--
  • niye ama  (11.05.15 21:58:17) 
Hocam sen yatırım yapacakken eksi sozluk ergenlerinin yorumlarını ciddiye alıyorsan, yatırım yapma bence.


  • enkolaykullaniciadi  (11.05.15 22:01:11) 
peki merkezi konumlarda kira miktarlarının düşmesi için bir neden söyler misiniz? evin fiyatının yüksekliğiyle kiranın çok bağlantılı olduğunu düşünmüyorum. kirayı etkileyen şeyin yaşam alanlarına, hastane pazar gibi yerlere yakınlığı ve semtin sosyo ekonomik yapısı olduğunu düşünüyorum. bu sebeple merkezi yerlerde kira değerlerinde düşüş olmayacağını öngörüyorum.

bu arada yatırımlık alma durumundayım, mevcut durumda alacağım evi 3-4 sene kadar kullanma ihtiyacım yok. parayı da mevduatta tuta tuta ancak erimesini engellediğimi farkettim. işim gereği borsa vs yatırım araçlarıyla uğraşacak durumum yok malesef.
  • orada olmayan adam  (11.05.15 22:27:06) 
tespitiniz doğru. arkadaşların da dediği gibi, ekşideki öğrenci kardeşlerimizin lafına çok bakma. tabii ki onlar ev fiyatları düşsün, geleceğimiz daha rahat olsun der ama malesef bu mümkün değil. en fazla fiyatlarda durgunluk olur, oturmuş bölgelerdeki evlerde fiyat düşmesi olmaz.


  • victum  (11.05.15 22:44:48) 
7 hazirandan sonra o ogrenci kardesleriniz gorecek sizi =)

ogrenciymis.. eheh.
  • kobretti  (11.05.15 22:51:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.