[]

pc donanım değişikliği - önerileriniz, yorumlarınız.

arkadaşlar merhaba, oldukça eskiyen sistemimi yükseltmek istiyorum. board, cpu, ram ve mecburen de ekran kartını değiştirmem gerekiyor. lakin bu donanım işleriyle uğraşmayalı uzun zaman olmuş ki zorlanmaktayım. sözü uzatmadan;

kendi topladığım parçalar aşağıda, ağırlıklı olarak görüntü ve ses işlemleriyle uğraşmaktayım.

board: Asus P5Q SE2 200 TL
www.eksenbilgisayar.com

cpu: Intel Core2 Quad Q9400 2.66GHz 1333MHz 375 TL
www.eksenbilgisayar.com

ram: Kingston 4 GB Dual DDR2-1066 160 TL
www.eksenbilgisayar.com

ekran kartı olarak da, düşük fiyatlı herhangi bi model alacağım, ilerde değiştirebilme imkanından dolayı onboard ekran kartı düşünmüyorum. bu fiyatlar doğrultusunda herhangi bir önerisi olan arkadaşların yorumlarını merakla bekliyorum.

 
Aynı anakartı kullanıyorum, orta-üst seviye bir pc için gayet ideal. Bu P5Q serilerinin hepsinde aynı mı bilmiyorum ama bu kartta 24pinlik power kablosu girişi kartın tam ortasına konmuş hangi akla hizmetse, kasa küçükse sıkıntı yaratabilir benden söylemesi. :) Bu benim kasamın tüm gerekli parçaları takılmış hali, kartta neyin nereye geldiğini görmen için ^^
img136.imageshack.us

İşlemci de güçlü ancak core 2 duo serisinden e7500 ve üstü bir işlemci (3.0 ghz civarı ideal gibi) de işini görecektir, paradan da tasarruf edebilirsin böylece. İşlemciye uzunca süre dokunmam dersen core2quad al için rahat olsun tabii.

Aynı bellekleri kullanan biri olarak bunları almanı tavsiye etmem. Üstünde 1066 yazıyor ama default ayarı 800mhz, biostan hız, voltaj gibi ayarları yapsam da arada sırada 800mhz'e döndüğünü görmek delirtiyor. OCZ marka ramler tavsiye ediliyor genellikle, benden söylemesi.

Ekran kartına gelince, düşük fiyatlı demişsin ama bunca parçadan sonra kötü bir kart alıp oyunların bilgisayarında kasılmasını görmek hoşuna gitmeyebilir. Şimdilerde 1gb 128bit gddr3 ekran kartları 100 dolar seviyesinde. ATI HD4870 kullanıyorum, 300-350 tl civarı sanırım, GTA IV'de bile 40-60fps arası performans veriyor. Piyasadaki oyunların da çoğunu high-ultra ayarlarda oynatıyor. Çok oyun oynamam, idare etsin diyorsan ATI HD 4670 gibi bir kart düşünebilirsin, 80-90 dolara bulunuyor. Umarım yardımcı olabilmişimdir, iyi günler. :)
  • stephen dedalus  (05.09.09 13:22:48 ~ 13:33:08) 
işlemci e8000 serisi iyi (önbellek açısından). ekran kartı olarak da 6800gtler ucuzladı bayağı bi


  • yuto  (05.09.09 13:44:26) 
benzer performansda amd de dusunebilirsiniz. gectigimiz ay bir tanidiga hazirladigim sistem soyleydi;

amd phenom ii x4 810
gigabyte ga-ma770-ud3
asus hd4830 512 mb ekran karti

islemciye para yatirmak bence de en mantiklisi. hali hazirdaki sisteminiz bence guzel lakin o ramler olmaz yukarida da soylendigi uzere. ocz dusunebilirsiniz biraz tuzludur ama hakkini verirler.

bir de bu donanima hali hazirdaki kasanizi dusunmeyin derim. kasayi dusunseniz bile psu yu gercek 450W altina inmeden cozmenizi tavsiye ederim.

ekran karti icin 4670, 4730 gibi seyleri dusunebilirsiniz. 4730 dusunurseniz psu yu 500W a cekmeniz gerekebilir.
  • entrapmen  (05.09.09 13:48:00) 
cevaplar için çok teşekkür ederim, ramleri ocz yapalım. eskiden bi kingston bilirdik şimdi neler neler çıkmış. kasa konusunda aopen 350W bi kasam var ciddi anlamda bi sorun olacağını düşünmemiştim. ekran kartı konusunda ati chipsetli herhangi bir kart alırım.


  • cisegu  (05.09.09 15:08:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.