[]

din iman mevzuları

selamlar duyuru ahalisi,
öncelikle amacım kesinlikle gece gece sinir hoplatmak ya da ayrımcı durus sergilemek degil. bir gözlemimi paylasmak istiyorum sadece, kendi yas grubumda (30a yakın diyelim) inanan kimse kalmadı gibi bişey. yani eskiden ve eski insanlarda daha fazla vardı gibi, şimdi öyle bi noktadayız ki sanki okumus yazmıs ya da beyaz yakalı kesimde inanclıyım diyene barzo gozuyle bakılıyor(yazar burda tabi ki abartmıstı). ya da inansa bile uygulayıcı pek yok. acaba egitim seviyesinin artması ve eskisi gibi buyuk dertlerle sınanmamamız(kıtlıklar, savas vs) mı bizi bu noktaya itiyor; yoksa bu gözlem yanlıs ben belli ortamlara tıkanıp kalmıs bi insan mıyım?



 
Eğitim seviyesi ve internet en önemli etkenler.


  • long live rock n roll  (08.05.15 02:16:38) 
bende de tam tersi olmuştu bunun. akrabalarımın, tanıdıklarımın, çevremdekilerin neredeyse hepsi öyle ya da böyle bir şekilde inanıyordu. üniversiteye bir gittim ki kendim gibi ateist, agnostik, deist zibilyon tane insanla tanıştım. tabii bu durum beni çok olumlu etkiledi. karşılıklı alışveriş oldu, onlardan çok muazzam şeyler öğrendim. tavsiyeleriyle onlarca güzel kitap okudum. ben de onlara çok kitap tavsiyesinde bulundum nacizane.


  • istististist  (08.05.15 02:18:54 ~ 02:22:12) 
Genel olarak tüm dünyada yeni jenerasyonda inanç en azından büyük dinler bazında azaldı bu kesin. Kimle konussam, hangi ülke olsa, hangi din, dil, ırk olsa hep aynı cevabı alıyorum. Hatta dini olan insanlara çok az denk geldim son yıllarda. Belki bende farklı bir ortam yaratmışım ama genel olarak böyle. Tabi ben bunu olumlu görüyorum o ayrı. Türkiyedeki çevremde de (20ler 30lar), ben dahil kimsede yok din vs. Bir düşününce sadece benden büyük akrabalarım vs. aklıma geliyor.

EDIT: Burda ben de dahil yazılanlara bakınca evet şu akla geliyor ilk : en.wikipedia.org

Ek olarak;

www.ibtimes.com

www.huffingtonpost.com
  • qazaqwsx  (08.05.15 02:19:01 ~ 02:43:55) 
Dinsizlik gittikçe artıyor ama kesinlikle ortamla alâkalı. İzmirdeki üniversite ortamında abartsızı %90 dinsizdi çevremdeki erkeker. Ama kadınlarda bu durum çok daha diplerde oluyor. Yanlış anlaşılmasın diskrimine etmek istemiyorum ama bu iş genellikle internet ortamında temelleri atıldığı için. Kadınları teğet geçiyor genelde bu durum. Tabi ki bi şeyler okuma seviyesi daha fazla olan gruplara doğru ilerledikçe bu dengesizlik ortadan kalkıyor.


  • oddyseus  (08.05.15 02:24:35) 
herkesin bulunduğu ve vakit geçirdiği ortamlar olduğundan farklı intiba bırakıyor diye düşünüyorum. arkadaş gruplarımız, internette vakit geçirdiğimiz mecralar, etkileşime girdiğimiz insanlar dine uzak olduğu için öyle geliyor. eskiye göre oran ve sayı artıyor ama sanıldığı kadar değil, sadece birbirine benzer insanları bulmak, benzeri kafa yapısındaki insanları bulup vakit geçirmek daha kolay.


  • robep  (08.05.15 02:29:36) 
dediğine katılıyorum. iş yerimdeki insanların bile yüzde 70'i inanmıyor. ben inanıyorum deyince ya da ibadet ettiğimi bir şekilde görünce onlar şaşırıyorlardı, hala da şaşırıyorlar. 'benim gibi adam oruç tutacağını hiç düşünmezlermiş'den tut da, 'ne cuma namazı mı?..' bir ton şey.

büyük şehirlerde olay dediğin gibi. eğitimle, ilimle, irfanla bunun zerre alakası yok. master yapan, elinden kitap düşmeyen kız arkadaşım beş vakit namaz kılıyor. inanç sadece eğitime ya da tek bir değişkene indirilemez.

inanç biraz müzik kulağına benziyor. varsa küçüklükten beri vardır, yoksa yoktur. kulak da geliştirilebilir bir şey nihayetinde, inanç da. ben böyle bakıyorum.
  • mermize  (08.05.15 08:39:03) 
tabi ki azaliyor cunku insanlar ne kadar abuk/sacma/celiskili seylere inandiklarinin daha kolay farkina variyor. zaman icinde de ya inanclarini yitiriyorlar, ya da kendilerine gore modifiye ederek hayatlarina devam ediyorlar. artik kimse "gercek islam" masallarina inanmiyor.


  • nxtrls  (08.05.15 10:36:04 ~ 10:36:23) 
tam tersi eski insanlarda dini yaşantıya eğilim daha azdı. yaşı ellinin üstünde olan dindar insanlarla (yaşlanınca dine yönelenleri değil gençliğinden beri bu yaşantıda olanları kastediyorum) konuşursan eğer yeni neslin eskiye göre daha dindar olduğunu söyleyecektir sana.

80 öncesi vakit namazlarında camilerde nerdeyse hiç genç yokken şimdi pekçok genç görebilirsiniz.

bence mevzu sizin çevrenizle alakalı
  • yemrem  (08.05.15 11:20:57) 
bence insanlar din adamlarının yaptıklarını görüdüğü için araştırmadan inanmamayı seçiyor.
din adamlarının yaptıklarıyla yaratıcının dedikleri aynı olmayabilir değil mi?
ayrıca zaten sınanmıyorduk, fakat saydığın kıtlıklar, felaketler ve hastalıklar şimdi de var. sadece sen daha umursamazsın günümüz toplumunda da böyle.
ben de inanmayanlara neden inanmadıklarını soruyorum fakat özellikle Türkiye'de altı boş cevapların. "ORtaokuldayken karar vermiştim yeaa" gibi cevaplar. Burada da inanmayan okumuyor araştırmıyor, demek ki moda ya da tembellikten inanmıyor.
İmansızlık oki, kabulum ama mantıksız savlarla gelene gülüyorum.
Cehalet inanmak değil, neye nasıl inandığın. Buna inanmamak da giriyor çünkü inanmamak için daha fazla uğraş vermen gerekiyor fakat altına çürük temel atıyorsunuz. Şimdiye dek ki inan yüzlerce insanla konuşmuşumdur inanmıyorum diyen, herhalde sadece birine ok haklısın diyebildim onun da insanlar arasındaki sevginin soğumasıyla oluşan bi her şeyi reddetme ve anarşiye yakınlaşma açıklaması vardı fakat gerçekten çok düşündüğü belliydi. Fakat o da kendi içinde haklıydı, inanmak istemiyordu. İnanmak istememesi yaratıcıyı ortadan kaldırmıyor.
  • aithra  (08.05.15 12:04:55 ~ 12:09:23) 
@yemrem senin dedigin durumu tamamen siyasi ortama baglıyorum. insanlar eskiden içinde yasıyordu inancını, şimdi cami cemaatleri teskilat gibi masallah(tabi ki genellemedir ve herkes icin dogru degildir). insanlar göstermek istiyor,sabah namazına son model arabayla giden insanlar goruyorum.


  • art vandaley  (08.05.15 17:01:10 ~ 17:01:38) 
Tamamen sizinle ve çevrenizle alakalı diyorum ben. 30 yaşına kadar dindar biri değildim. Çevremde dindar insan hiç yoktu, aynen sizin gibi etrafta inanan kalmadı sanıyordum. 30'dan sonra dindar biri oldum, şu an çevremde inanmayan -hatta günlük ibadetini yapmayan- insan hiç yok.


  • buhurumeryem  (08.05.15 18:21:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.