[]

müzik arşivinizi nasıl gruplandırırsınız?

45 gblık büyükçe (kimilerine göre minik kaçabilir :)) müzik arşivi var. aynı bilgisayarı zevkleri tamamen zıt iki kişi kullandığı için hem murat boz var hem apocalyptica. bazı sanatçıların sadece birer ikişer parçası var, bazılarının tüm albümleri. böyle bir müzik klasörünü nasıl düzenlersiniz? isim isim gitsem, tarzlar çok farklı; tarz tarz gitsem biri pop-rock biri hard rock, bunların tamamı bir rock klasöründe olsa abuk kaçıyor. hepsini ayırsam çok fazla ayrılıyor (hmm cümle olmadı). tarzları parçalamaya kalksam çok fazla tarz var anlatmaya çalıştığım bu.
nasıl yapayım ne yapayım?
tekno, arabesk, rock, pop, türk sanat, türkü, klasik, r&b, rap, nostaji pop, slow... -gidiyor böyle- bunlar var. ama aynı sanatçı iki-üç klasör içinde (çok karışık duruyorlar, popçu desem, rockın kraliçesi demişler, rockçı desem r&b albümü çıkarmış). düzenlenecek ve karışık yazan 4 farklı klasör var. sanatçıların neci olduğunu çıkaramıyorum artık. ne yapayım? nasıl düzenleyeyim?
12,911 dosya ve 892 klasör varmış şuan yuh!

 
media playerda çalma listesi yapın, kesin çözümdür.


  • kabablanka  (04.09.09 23:58:27 ~ 23:58:46) 
Şahsen ben türkçe yabancı olarak 2 klasöre ayırdım öncelikle. Sonra alfabenin bütün harflerinden alt klasörler oluşturdum. Sonra sanatçının ismine göre klasöre attım. Bir sanatçının birden fazla şarkısını dinliyorsam mutlaka adına klasör açıyorum. Örneğin; D:\MP3\Yabancı\Aa\Apocalyptica\Nothing Else Matters.mp3


  • assassino5  (04.09.09 23:59:37) 
media player için farklı farklı çalma listeleri var zaten. ama o kadar büyük klasörü bölümlendirmeden çalma listesi yapmaya girişmek çok zor bişey.
mesela şuan biçok parça ve klasörün adını ve yerini değiştirdiğim için çalma listemin içine ettim. nasıl içinden çıkcam bilmiyorum.

  • hia  (05.09.09 00:06:36) 
3 tane klasör açtım ben. yabancı, türkçe, karışık diye. albümleri olan yabancı sanatçıları klasör halinde yabancı klasörüne attım (...mp3/yabancı/apocalyptica/bilmem ne albümü 2001) türkçe olanlardan da albümleri olanı aynı şekilde.

tek tük şarkıları bulunanlar karışık biraz. o yüzden karışık'ın içinde. bunları bütün incik cüncük tarz yerine genel olarak ayırdım. rock ve pop diye. (belki istersen hip hop diye bitane daha klasör yapabilirsin) içinde gitar varsa bi şarkının racktır o şarkı (böyle de düz adamım) diğerlerini de pop'a salladım. tabi yabancı, türkçe ayrı ayrı olacak şekilde. (...mp3/karışık/yabancı/rock/aslkfjas.mp3 şeklinde)

player olarak ne kullanıyorsun bilmiyorum ama ben windows'layken winamp kullanıyodum ve mp3 klasörünü olduğu gibi atıyodum winamp'ın içine media player'da kastırıyordu bu olay. şarkıcılar, gruplar alfabetik sıraya göre düzenli duruyordu. bi şarkı istiyorsam da "j" ye basıp aratabiliyodum hızlıca. (bak çok özlemişim bu özelliği) tabi bu paragraf kendi yöntemim. beğenirsen.
  • qranta  (05.09.09 00:25:54) 
öncelikle "zevkleri tamamen zıt iki kişi" iki klasör açılır, sonra klasörler doldurulur. Baştan kişi ve zevk ayrımı yapıldığından bir de tür ayrımı yapmaya gerek yok, bence. Elbet "yerli-yabancı" ya da ne bileyim "Türkçe-farklı dil" gibi ayrımlar yapılabilir*. o tek tük parçalar ise tek bir klasörde toplanır ve en baştaki ya da en sondaki bir klasörde toplanır ki arada kaynayıp gitmesin. harflere göre ayırmak; arşiv büyükse elbet böyle bir ihtiyaç doğacaktır ama aksi durumda gereksiz bence...

benim olmazsa olmazım; albümlerin tarihini önce yazmaktır(kronolojik olsun diye) ki herkes bu şekilde yapıyordur(değil mi?).
  • late viper  (05.09.09 00:31:24 ~ 00:40:39) 
bütün harflerin klasörlerini oluşturmak gereksiz bence. bu daha kolay, hem de daha güzel sanki. ben böyle kullanıyorum en azından. :)


img228.imageshack.us

edit: yerli yabancı diye ayırmak lazım zaten, söylemeye gerek yok.
  • kirk karaktere sigmayacak adam  (05.09.09 00:40:50 ~ 00:43:33) 
neredeyse aynı büyüklükte bir arşiv bende de mevcut. ben yaklaşık 5 senedir uyguladığım arşivleme yöntemimi yazayım fikir vermesi açısından.

öncelikle ben tag ve dosya adı olayına saplantı derecesinde kafayı takan birisiyim. tag düzenleme için musicbrainz picard isimli programı şiddetle öneririm. başta biraz karışık gelebilir ama oldukça basit bir program, çok da marifetli ayrıca.

arşivleme konusuna gelince. ben de önce yabancı ve türkçe diye ayırdım iki ana klasör halinde. pek fazla türkçe dinlemediğimden türkçe klasörü şarkıcıların kendi adlarından oluşan klasörleri ve ortalıkta duran bağımsız şarkılardan oluşmakta.

yabancı kısmında ise basit ve derinlemesine bir çözüme gittim. burayı birkaç ana klasöre ayırdım:

country-folk-irish
elektronik
film ve oyun albümleri (kısaca soundtrack'ler oluyor bu ama o kelimeyi beğenmediğimden böyle isimlendirdim)
klasik müzik
metal punk rock
musique française
pop-disco
rap-hip hop-r&b
reggae-dub-dancehall

şeklinde bir kategorizasyona gittim. bunların altında da grup ve şarkıcıların kendi klasörleri var.
  • i ve been mistreated  (05.09.09 02:43:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.