[]

InDesign'da tasarladığım dergiyi baskıya göndermeden neler yapmalıyım?

Baskı dosyası nasıl hazırlanır?
Mutlaka unutmamam gereken bir şeyler var mı?

Benim dosyayı PDF'ye dönüştürüp yollamam yeterli mi?

Yoksa eklediğim resimleri, kullandığım fontları ayrı bir dosyada biriktiriip, dergi tasarısını da indesgin dosyası olarak mı yollamam lazım matbaaya?

 
1. Orjinal dosyayı yollamak müdahale edilecek yerler var ise iyi olur. Bunun için package yapıp dosyayı öyle yollayın. file > package. Bütün font ve resimleri bir klasörde toplar. Ama karşı tarafta düşük versiyon varsa açamaz.
2. Pdf yolla ama taşırmalı yani bleedli. İş pdf yaparken press qualityyi sec ve mark and bleeds tuşunu aktif yap. Eğer taşırma yapmadıysan yap o da şöyle olur. Document settings mark and bleeds bölümünde eğer dergiyse iç kısım hariç diğer kısımları 3 mm taşır. Kırmızı yardimci çizgiler çıkar dökümanda zeminleri ona göre taşır. Takilirsan özelden yaz sabah cevaplarım.

  • arockm  (06.05.15 22:33:24) 
3. pdf yolluyorsan text'leri convert et. kısayolunu hatırlamıyorum ama text sekmesinde create outlines seçimi olması lazım. Bu şekilde fontlar vektörel şekillere dönüşür, abidik gubidik fontlar seçmediysen bozulma olmaz.

4. imajları 300dpi (burasını matbaaya sorabilirsin ama dergi genelde 300dpi çalışılır) cmyk yap. sonrasında linklerden imajları %kaç boyutunda kullandığına bak. %100'ü geçme. orada efektif dpi yazar zaten onun 300 ya da ne konuştuysan o olması lazım

5. zemin üzerine yazdığın yazılarda overprint'leri kontrol et. Açık renk üzerine siyah yazılarda overprint vermen iyi olur, şart değil; text açık renkse sakın overprint verme, kontrol et. text çıkmaz yoksa, ya da suluboya gibi çıkar okunmaz. Son olarak siyah text'leri bi kontrol et yanlışlıkla registration black verdiysen 3 renk'ten siyah olarak basılır, özellikle küçük puntolarda cyan magenta ve sarı olmak üzere aynı text'ten 3 adet renkli text alırsın. makine illa ki titretecek çünkü.

6. bi de montajını yapıp yollasan ne hayır duası alırsın bilemezsin ama siktir et :D
  • cern de cayci olmak vardi  (06.05.15 23:02:58 ~ 23:07:40) 
matbaalar basacakları dokümanı hazır isterler. indd dosyasını resimleri fontları filan göndermenize gerek yok. piyasada kullanılan indesign ve quarkın onlarca versiyonu var, matbaaların bunların hepsini ellerinin altında bulundurmaları mümkün değil. sizin yapmanız gereken baskıya hazır bir pdf göndermek. press quality yeterli olur.
resimleri fontları ayrıca göndermene gerek yok dedim peki neden? press quality pdf alacağın için, zaten o pdf in içinde dokümandaki fontlar embedli olacaktır ve imajlar kendi çözünürlüklerinde yani herhangi bir kalite kaybı olmadan mevcut olacaktır. merdivenaltı bir matbaa ile çalışmıyorsan dokümandaki yazıları convert etmene gerek kalmadan olduğu gibi gönderebilirsin. fontları convert etmek, kartvizit, broşür gibi birkaç yaprak işlerde pratik olabilir ama dergi, kitap gibi çok sayfalı ürünler söz konusu olduğunda fontları convert etmek istisnai işler hariç kullanılan bir yöntem değildir.

pdf'i almadan önce kontrol etmen gereken şeyler var.
• dosyanda spot renk varsa onları process yapmalısın. bilinçli olarak spot renk kullandıysan mutlaka bunu işi gönderdiğin matbaaya söylemelisin. ona göre kalıp alırlar.
• dokümanda rgb renkli herhangi bir obje kullanmamalısın. word'den, internet sitesinden veya başka bir yerden kopyalayıp yapıştırdığın yazılarda rgb renk içeren yazılar olabilir. bunları kontrol edip düzeltmelisin.
renk ayrımını kontrol etmek için: window > output > seperation prewiev penceresini açarak, view seçeneğini seperation yaparak dokümandaki

• dosyana import ettiğin imajlarda missing ya da modified link olup olmadığını kontrol etmelisin. var ise onları bul ya da güncelle.
• Doküman dilinin doğru olduğunu kontrol edin. Türkçe bir dergi hazırladıysanız, dokümanda ve paragraf stillerinde seçili dil İngilizce ise tirelemelerde hata olacaktır. doküman dilini, cmd+k > dictionary sekmesinden kontrol edebilirsin. paragraf stillerindeki dili ise paragrafa sağ tık yapıp edit paragraph style > advanced character formats sekmesinden kontrol edebilirsin.
• dosyada overset text var mı onu kontrol etmelisin. window > preflight panelinden eğer varsa overset text'leri görebilirsin.
preflight panelinde başka birçok şeyi de görebilirsin ama şimdi uzun uzadıya anlatmıyorum.
• kullandığınız fontları kontrol edin, türkçe karakterlerde, hizalamalarda sıkıntı var mı bakın.
• taşırma konusunda, matbaanızla kağıt ebatını görüşüp ona göre çalıştığınızı varsayıyorum. eğer taşırma yapmadıysanız kendi kafanıza göre 3 mm vermeden önce matbanızı arayıp öğrenin ne kadar taşırma vereyim diye. onlar işi montajlayacakları tabaka ebatına göre hesaplayıp size şu kadar taşırma payı verin ya da bize axb ebatında doküman gönderin derler. basılan her işte bıçak payı aynı olmaz, onu matbaacı bilir.
  • battal gemalmaz  (06.05.15 23:09:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.