[]

Kablosuz Sinyal ve Radyasyon İlişkisi

Selamlar,

Beşiktaş Stadına yeni yapılacak VIP bölümünde küçük ekranlar için video görüntüler kablosuz olarak dağıtılacakmış.

VIP bölümde 1000 koltuk olsa 1000 monitöre aktarılacak görüntü sinyali radyasyona neden olmaz mı?

Teşekkürler.

 
olmaz.


  • archmage mahmut  (06.05.15 16:13:56) 
Halihazırda bütün evlere kablosuz olarak televizyon yayını geliyor zaten. Mevcut televizyon vericileri nasıl bir radyasyon yayıyorsa bu da öyle olacaktır.


  • zombi  (06.05.15 16:16:00 ~ 16:16:27) 
maç boyunca baz istasyonun dibinde kalmış kadar olursunuz. telefon sinyali gibi düşünürsek 2 saatlik maç boyunca çok da zararlı olmaz.


  • cetoxim  (06.05.15 16:20:54) 
Radyasyona neden olur çünkü zaten radyasyon kelime anlamı itibariyle kablosuz iletişimin temel mantığı. Genel anlamda bu tür yayınlar belirli bir frekans aralığında yapılmakta (Wifi-> ISM bandı). Genel formül olarak alınan enerji:
Pr=Pt*Gt*Gr*(lambda/4*pi*d0)^2*(d0/d)^x
Pt:transfer edilen enerji
Gt:Transfer eden antenin kazancı
Gr:Alıcı antenin kazancı
lambda:Dalga boyu
d0:kritik mesafe (Modellemeye göre değişir)
d:mesafe
x:ortama göre değişen kayıp (kapalı ortamlarda 2 ile 6 arasında değişmekte)

Deneysel olarak çoğu sistemde çok büyük kayıplar yaşanmakta. Örnek vermek gerekirse 60dB'lik bir kayıp 10^6 kat alınan gücün az olması demek. Bu yüzden ışınım genelde alıcı üzerinden değil verici üzerinden insanı tehdit etmekte. Ama insanlar yeni teknolojiler ile (5G gibi) tek bir anten yapısından çoklu anten yapısına geçerek evdeki odalarımıza kadar girecek baz istasyonu kurmanın peşinde. Böylece yüksek mesafelerden dolayı kayıplar daha aza indirgenip verici gücü düşürülebilecek. Buradaki sistemde de büyük ihtimal farklı access pointler üzerinden tüm stada yayın yapılabilecek.

Soruya temel teori üzerinden giderek cevap vermeye çalıştım. Umarım anlaşılır olmuştur.

Yazmayı unutmuşum, bahsettiğim çoklu anten yapısı için (bkz: mimo )
  • spektrum9000  (06.05.15 16:24:49 ~ 16:36:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.