[]

vejeteryan beslenmede proteinli tarifler?

uzun zamandır aklımdaydı bu şekilde beslenmek, spor yaptığım için bir anda değiştiremedim ama baktım böyle adım adım da olmayacak bir anda kestim. dünden beri kendi çapımda vejeteryan besleniyorum.

Fakat protein konusunda tatmin edici bir sonuca varamadım, az ama öz proteini nasıl ve hangi besinlerden alacağım?

siz yüksek protein ihtiyacı için hangi besinleri kullanıp, bunları nasıl yapıyorsunuz?

günlük protein ihtiyacım 100 gr civarı.

 
proteini bol olan kinoa var bi de mercimek benim bildiğim..

internette kinoalı salata tarifleri var.
  • pongiyen  (06.05.15 14:40:00) 
veganturkiye.blogspot.com.tr

vegan beslenme tablosundan bakabilirsiniz.

bulgur super o konuda.
  • elxa  (06.05.15 14:40:28) 
@pongiyen kinoa güzel bir kaynak fakat türkiyede pahalı. uzun vadede sıkıntılı bir durum bu.
@elxa o liste halihazırda önümde var, protein kısmı pek zengin değil o yüzden sordum.

  • zebragibi  (06.05.15 14:44:43) 
Kinoayı geçin, bulgur size yeter.
+ peynirler, yoğurtlar, bilimum nohut ve fasulye, mercimek, kuruyemiş... Onlarca alternatif var. Tatmin edici bulmadığınız kısmı hangisi tam olarak?

  • 386 dx  (06.05.15 14:46:10 ~ 14:46:27) 
Veganlığa doğru kayış yapmayacaksan yumurta peynir gibi hayvansal ürünler de idare eder seni. Eksik aminoasitli bitkisel proteinler bir işine yaramaz senin. Bir işine yaramadığı gibi hayvansal proteinin sentezini de bloke eder.


  • angelus  (06.05.15 14:47:01) 
Vejetaryenlerde süt ürünleri ve yumurta serbest olmalı. Onlara yüklenirsin.


  • arnold schwarzeneger  (06.05.15 14:47:13) 
@386 dx süt ürünleri kullanmıyorum, yumurtayı da çok sevdiğim söylenemez. tatmin edici bulmadığım kısım, kendi açımdan en geniş aminoasit yelpazesini içeren besinin hangisi olduğu yani hangisini temel protein kaynağı olarak kullanacağıma karar veremedim.

@angelus aslında asıl amacım et ürünleri ile destekli bitkisel ağırlıklı beslenmek. belki vejeteryan kelimesi bunu karşılamıyordur, yanlış kullanmış olabilirim.
  • zebragibi  (06.05.15 14:54:34 ~ 14:54:49) 
Sevmediğini söylemişsin ama en kaliteli protein kaynağı yumurta. Vücut %100'ünü sindirebiliyor. Sonrasında kırmızı et balık ve tavuk geliyor fakat kırmızı eti sürekli tüketmek vücutta toksik birikimi ve maddi külfeti yüzünden pek tercih edilmiyor. Deniz ürünleri de civa birikimi nedeniyle sürekli tüketim için çok uygun değil. Ağırlıklı olarak tavuk/hindi gibi et ürünleri tüketip belirli günlerde de kırmızı et ve balık koyabilirsin diyetine. Bunların altında da baklagiller ve tahıllar var ama genel insan sağlığı için tahılların tüketimini doğru bulmuyorum ben. Baklagiller de kontrollü olarak tüketilebilir bunların arasında, ki bunu da bitkisel protein de almak istiyorum dediğin için söylüyorum. Yoksa onu da tüketmek çok uygun değil.


  • angelus  (06.05.15 15:02:24) 
@angelus aslında sevmediğim kısım yemesi, 6 yumurta beyazını 2 sarısıyla yemek bazen işkence gibi geliyor. bitkisele kayma sebebim de biraz bu yüzden. tavuktan da hindiden de baya sıkıldım. zamanım kısıtlı olduğu için öyle saatlerce uğraşıp güzel tarifler de ortaya çıkaramıyorum. kafamdaki düşünce, hindiye, tavuğa verdiğim parayı haftada 1-2 gün kırmızı ete verip geri kalan kısmı da bitkisel proteinle kapatmak.

süt ürünlerini seviyorum fakat vücudumu hormonal olarak etkiliyor, cilt kızarıklıkları, akne gibi dönüşlerle karşılığını alıyorum, bu yüzden protein tozu da kullanamıyorum. bcaa, glutamin ve kreatin ile destekliyorum beslenmemi.
  • zebragibi  (06.05.15 15:15:10) 
yüksek proteine ihtiyacin olduguna emin misin? yeterince kaynak arastirmasi yaptin mi? yüksek protein agirlikli degil, yüksek karbonhidrat agirlikli beslenen bir sürü sporc, hatta body buildingci var.

bkz: rawtill4
  • buf-e kür  (06.05.15 17:39:00) 
Spor yapmıyorsan protein zaten yetiyor sıradan vegan hatta fruyeryan beslenmede.

Yeşil mercimekte 100 gramda 24 gram civarı var. Kırmızıda da yüksek. baklagillerde de 15 gram civarı. Leblebide de 20ye yakın.

Yeşil mercmeiği filan filizlendirip yiyince daha da yüksek etki yaptığı söyleniyor ama deneyemedim.

Ben bitkisel besleniyorum ve spor yapmaya çalışıyorum ve vücudumda kasların oluşumnda sıkıntı olmuyor.

Kenevir tohumu, kinoa gibi şeyler de var aktarlarda satılan. Onlar da fena değil.

Yulaf, buğday ruşeymi, falafel,kabak çekirdeği gibi çok şeyde yüksek var. Kinoanın yeri ayrı, tüm aminoasitleri jkapsıyor deniliyor. Öbür türlü bir kaç ürünü kombinlemek gerekiyor.

Sütün, hayvansal sütün ve ürünlerinin vücuda zararları konusunda araştırmalar da var. Sütün kanserle olan ilişkisi.

Soya sütünde filan da var. Soya kıyması ve soya faüslyesinde de yüklsek de ben uzak duruyorum. hem gdo hem pahalıdiye hem de endüstriyele fazla takılmamak için.

Facebookta vegan sayfalarda çok öneriler var. vegan bodybuilding sayfalarında da görebilirsin.

Ben 150 grama yakın alıyorum bitkilerden, doğal yolla. DOğal dediğim tozsuz, ambalaj paket ürün kullanmadan.

Bazı kaynaklarda bitkisel proteinin hepsinin sindirilip işlenemediği yazıyhor. 24 gram yani mermicemkte ama 20 gramı kullanılıyormuyş vücutta. Ben 24e göre hesap yapıyorum.

Bitkisel peynirler var tofu, tempe gibi. Onlrda da yüksek.

Genelde nohuttan yapılan humus var. Hazır da satılyıor. Onda da yüksek.

Şıurda da biraz bahsedildi: www.eksiduyuru.com

Bitkisel, vegan beslenmede hayvansallardan alınan hiçbir şey alınamıyor değil. Normal beslenilirse, daha hafif sağlıklı bir yaşam da sürülebiliyor ve kalp krizi riski gibi bir çok hastalık riskini azaltıyor.
  • Cursed Chico  (09.05.15 22:18:11 ~ 22:25:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.