[]

depreme dayanıklı evler

yeni bi ev aldık. depreme dayanıklı filan deniliyo ama kaç şiddetindeki depreme dayanıklı oluyo? bu konuda net bi bilgi var mı? mesela 8 şiddetinde deprem olsa hapı yutar mıyız?




 
8 şiddetindeki depremi herhangi bir beton apartman zor kaldırır zaten. Yıkılmasa da kullanılmaz hale gelir. Plazalar falan farklı tabi, sadece evlerden bahsediyorum.


  • liriamer  (06.05.15 08:03:38) 
Hayırlısı olsun, güle güle oturun.

Depreme dayanıklı deniyoya bakmayıp belgeye bakmak lazım. Belgeye bakın. (Sadece bu değil, her konuda belgeye bakın)
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (06.05.15 08:11:26) 
sıfır binaysa zemin etüdü ve proje başka bir denetim firmasına kontrol ettirilebilirdi ama almışsınız artık. sıfır binaysa fazla kafaya takmayın bence. ama yaşı 10 yıldan fazlaysa ücreti karşılığı kontrol ettirilebilir.


  • merhum  (06.05.15 08:32:59 ~ 08:33:12) 
Bina kaç katlı konumu tam Olarak nerede? Binanın statik yükü ne kadar? Zemin Etüdü için kaç metre derine kadar incelenmiş malzemeden çalmışlar mı? Gibi soruların cevabına göre artık

Rapor lazım rapor.


Hiç sanmıyorum ülkedeki ak saray harici bi yapının 8 büyüklüğündeki depremé dayanıklı olacağını.



Ayrıca şiddet değil büyüklük o. Lütfen kim şiddet diyorsa ağzına kürekle vurun. büyüklük o.
  • indescribable  (06.05.15 08:37:56) 
geçen benzer muhabbeti toki evleri için yapmıştık. inş. müh arkadaş "8 lik depremde kolonlar ayakta kalır, katlar üst üste geçmez ama duvarların tuğla kısımları falan yıkılır" demişti. binanız yeni olduğu için aynıdır diye düşünüyorum. tabii hayatta kalmak ayrı bi mevzu eşyaları falan sabitlemediyseniz çok daha düşük büyüklükte ölme şansınız yüksek.

analiz yaptırabilirsiniz binanıza ayrıntılı deprem raporu çıkarıyorlar şu büyüklükte şu olur diye.
  • yue  (06.05.15 09:05:07) 
bina yeniyse çok kafanıza takmayın. Yeni binalar genel olarak sağlam. Eskiden ameleler çimentoyu inşaatta karardı, beton öyle atılırdı. Şimdi tüm inşaatlarda hazır beton kullanılıyor.

Hem artık inşşatlarda demir-çimentodan çalma devri bitti. Devir ince işe 10 lira harcayıp fiyata 100 lira koyma devri. Müteahhitler öyle para kazanıyor, demir-çimento çalmaya gerek kalmıyor
  • dunyanin dans eden sarki soleyen pisligi  (06.05.15 09:30:25) 
hayirli olsun eviniz.

8 büyüklügündeki deprem aciga cikan enerjiyle alakali, ortaya cikabilecek hasarla ilgili direkt bi bagi yok. o yüzden richter ölcegine göre bi üst sinir vermek yanlis olur.

zaten yeni binalarda deprem tasarimi yapilirken de richter ile alakali bi formül yok kullanilan.

zemin tipi ve binanin kendi titresim periyoduna göre (ki bu da bina yüksekligi ile alakali genelde), etki eden yanal kuvvetler hayvani bi sekilde büyüyebilir veya yaridan da az olabilir.

yönetmelige göre yapilan yapilarda da bunun hesaba katilmis olmasi gerekir. illa da bi cevap istiyorsaniz yönetmelige uygun yapildi sartiyla bi sikinti olmayacagi tahmini yürütülür en fazla.

bundan daha fazlasini söyleyene inanmayiniz.
  • ben de  (06.05.15 09:35:10) 
@ben de +1

öncelikle şiddet değil, büyüklük. şiddet değişimiz şey, ben de'nin söylediği durumların da katılmasıyla yapılan bir hesap. 7.1 büyüklüğündeki depremin şiddeti çok farklı olabilir. o yüzden "8.2'ye kadar dayanır" gibi bir şey söylemek tamamen yalan dolan bir laf olur. bu şekilde ev satanlara da inanmayınız.

ancak işin içinde olan biri olarak söyleyeyim, uzun yıllardır çok dikkat edilen bir mesele bu. akp'nin düzgün yaptığı ender şeylerden. yeni yapılan binalar sağlam, güvenebilirsiniz. burada muhit de önemli tabii, belediyeye başvurup birkaç ay sonraya da olsa randevu alıp test yaptırabilirsiniz.
  • ack3000  (06.05.15 10:23:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.