[]

Bir dergi istediğimiz boyutlarda bastırablir miyiz?

Sayfalarının boyutlarının bir standardı var mıdır? Ya da standart ya da özel olması fiyat farkı yaratır mı?

Bir dergi tasarlayacağım. Bastırma işini bittikten sonra yapacağım. Tasarım bittikten sonra sorun olmasın diye öğrenmem gerek.


 
fiyat farkı yaratır ama bi standardı yoktur sayfa boyutlarının. nedir ölçüsü belli mi?


  • prinkipodelisi  (05.05.15 10:37:14) 
Tasarlayacağınız dergi her halükârda standart kâğıt boyutlarında olsun ki, baskı esnasında "özel ölçülendirme" adı altında sürpriz rakamlarla karşılaşmayın. Mesela tasarımı isteğinize göre A5 ya da A4 çalışın ki, baskı fiyatlandırmasında kafanız da rahat olsun.


  • cok sey hakkinda az sey bilen adam  (05.05.15 10:44:57) 
a3 boyutlarında yaparsanız örneğin,katlayarak kullanıp önlü arkalı basım yaptırabilirsiniz.
yani tam olarak nasıl bir dergi olacak bilmiyorum ama standart kağıt boyutları olursa (a3,a4 vs) fiyat daha uygun olur.bir de sağını solunu kestirip sonradan üzerinde işlem yapmakla uğraşmazsınız.

  • demoniclewinsky  (05.05.15 10:56:41) 
Matbaalarda standart tabaka ebatları vardır. 64x90, 57x82, 70x100 gibi. Kağıt bobin olarak gelse bile bu ebatlarda kesilir çoğu zaman.
Normal şartlarda işi tasarlarken bu tabakalara tam montajlanacak şekilde ya da minimum fire verecek şekilde ebat kullanmanız gerekir.

Örneğin 57x82 tabaka için 20x28 ideal 'kitap' boyutudur. Çünkü 20x28 ebatındaki kağıt, 57x82'ye tam montajlanabilir.
Tabii ki bu istediğin ebatta iş bastırabilmenize engel değil. Bobinlerden senin işinin ebatına uygun kesim yapılır, ctp kalıplar ona göre alınır. Makinenin ayarı ona göre yapılır. Tahmin edeceğin üzere bu sana fazladan külfet getirir.
Ne tür bir dergi yapacaksın, kaç adet bastırmayı düşünüyorsun bunları bilemediğim için, tam bir öneri sunamıyorum.
Ama şunu aklınızda bulundurun, iş ebatı seçerken, standart hazır kağıt boyutlarından ziyade baskıya uygun ebatlar tercih etmeniz gerekir.
Dergi için konuşacak olursak, tam boy dergiler için en yaygın kullanılan ebat 8x10½ inç yani 203x267'dir.
  • battal gemalmaz  (05.05.15 11:12:13) 
Mesela Atlas dergisi boyutlarında olabilir.
Bu dergiyle aynı olması için kaça kaç olmalı sayfalar.

Şimdi gelen cevaplar birbiriyle uyuşmuyor. A3 vb. standart çalışabilirim mesela. ama @battal gemalamaz'a göre durum farklı.

Hangisi kesin bilgi?
  • gijilti  (05.05.15 12:02:43) 
sanıyorum fark; adetli basımla alakalı.
yani seri olarak matbaada basım yapılacaksa battal'ın verdiği bilgiler doğrudur.
ben 1 adet ve ozalitçide basabileceğiniz bir dergi diye düşünerek standart kağıt ölçüleri dedim.
baskı yaptırmayı planladıgınız yeri arayıp sorun bence,nihayetinde işi onlar yapacak.
  • demoniclewinsky  (05.05.15 14:47:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.