[]

dedelerimizin zamanindaki tohumlar bir yerlerde duruyor mu?

%100'u korunmuyordur elbette ama zamaninda bunlarin ornekleri alinip bir yerlerde koruma altina alinmis mi? artik herkes ayni tohumlari kullaniyor, yoreye ozgu tohumlari degil ve bu nedenle "nerde o eski domatesler", " nerde o eski x'ler" vb hayiflaniyorlar..

edit: dunyadaki orneklerinden ziyade turkiye icin sordum bu soruyu


 
dedelerimizle beraber öldüler.


  • kargn  (04.05.15 14:27:59) 
dedem kendi bahçesinde önceki senelerin tohumlarını kullanıyor. kaç nesil geriye gider bilmiyorum ama tohum saklıyor o.


  • kahin ahtapot paul  (04.05.15 14:29:39) 
Çanakkale Biga'da tohum ıslahı yapan Orman Evi Kolektifi diye bir oluşum var.

ormanevi.tumblr.com
  • aithra  (04.05.15 14:29:57) 
Var ben bikaç sene öncr okumuştum ama hatırlayamadım şuan hatırlarsam editlerim


  • sweeney  (04.05.15 14:30:01) 
(bkz: svalbard küresel tohum deposu) :)

fakat türkiyede tohum takas şenlikleri yapılıyor, oralarda insanlar ellerindeki oynanmamış tohumları takas edip üretimlerini sürdürüyorlar

örneğin
www.hurriyet.com.tr
www.radikal.com.tr
www.radikal.com.tr
  • freebird5406_2  (04.05.15 14:32:55 ~ 14:38:01) 
birkaç yıl önce konya'da binlerce yıl öncesine ait mercimek tohumu bulunduğu haberi çıkmıştı. vardır eskiler sokuşturmuştur biyerlere...


  • kakao  (04.05.15 14:38:10) 
Bu coktan dusunulmus. en.m.wikipedia.org


  • jesterdvine  (04.05.15 15:16:13) 
tohumuna sahip çıkan çiftçide bazı sebzelerin tohumu var.
mesela anneannemde pembe domates tohumu var. ama çok zor bulmak.

  • kuzey li  (04.05.15 15:21:18) 
@jesterdvine: ilginiz icin tesekkur ederim. sorumu editledim; turkiye'de var mi acaba bu isi yapan resmi bir kurum ya da bir vakif diye merak ediyorum ozellikle


  • lllllllllllllllllll  (04.05.15 17:30:59) 
amcamın eşi(yengem) mısır tohumu saklıyor.


  • gregory  (04.05.15 18:48:49) 
dedem domates tohumu saklıyor, 20 sene servet değerinde olacaktır.


  • Fritz-X  (04.05.15 19:01:26) 
evet dedelerimiz zamanından kalma tohumlar duruyor. örnekleri alınıp bir yere koyma değil de aynı tohumdan üreterek her sene yenilenerek bu zamana geliyorlar.
burada bir not düşeyim, birkaç yıl önce bir mağarada dediğin gibi tohumlar bulundu, tohumların canlı oldukları belirlendi. hükümet onları ne yaptı bilmiyoruz henüz halka henüz bir bilgi verilmedi. (verildiyse de ben atlamışım)

gelelim doğal tohumlar dediğimiz dedelerimizin tohumlarına.
bu tohumlar bundan 8 - 10 yıl kadar önce gönüllüler tarafından toplanmaya başladı. herkes ninesinden dedesinden köyünden bu tür tohumları topladı ve paylaştı. tarlası olan tarlasında bahçesi olan bahçesinde olmayan balkonunda tersasında bu tohumları ekip çoğalttı, tohum alıp yine dağıttı. (bu aşamaların bi kıyıcığında ben de terasımla yer aldım)

pembe domates ağı da bu oluşumların bir parçası.

imece evi gibi tohum takas ağı gibi gruplar oluşumlar hala tohumlarını paylaşıyorlar. geçtiğimiz ay seferihisar (izmir) tohum takas şenliği vardı.

not: bu tohumların çoğalılması da tamamen doğal yollarla yapıldı. kullanılan ilaç ve gübreler de doğaldı.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (04.05.15 19:27:43 ~ 19:30:00) 
Bir kısmı duruyor ama tohum da çürüyen bir şey. Çokça sene saklamak için birtakım koşullar gerekiyor, öyle çekmecede durunca olmuyor. Sonra çürüdüğünü de anlamıyorsun ama içi boşalıyor, ektiğinde bir şey çıkmıyor. Yine de yerel birtakım kuruluşlar bu tohumların canlandırılması için çalışıyor. Citta Slow'larda yerel ekim özendiriliyor, şart olmasa bile özendiriliyor ve koruma önlemleri alınıyor.


  • aychovsky  (04.05.15 19:30:44) 
@Fritz-X , hayal kırıklığına uğratmak istemem ancak, bill gates amca kutuplarda tohum saklama tesisi kurdu. prens charles kaz dağlarından bizzat gelip kasa kasa dometesleri başından hiç ayrılmamacasına uçağa yükleyip memleketine götürdü.
bilmem anlatabildim mi...

  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (04.05.15 19:35:18) 
@llllllllllll: D8 Seed Bank var, türkiye de katılımcı
www.d8seedbank.org

Ayrıca The Peliti Seed Bank var Türkiyenin de işinde olduğu. Ama Yunanistan kökenli.
www.aeginagreece.com
  • jesterdvine  (05.05.15 00:42:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.