[]

3 yaşında dişi chinchilla kedi soruları

evimizin yeni misafiri 3 yaşında dişi chinchilla, kısırlaştırılmış, aşıları falan da tam. yalnız bazı sorularım var, tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa çok makbule geçer.

1- kum kabını, mama kabını vs değiştirmedik. aynen evimize taşıdık. dün akşam büyük tuvaletini banyoya yapmış sıpa. gel gelelim çişini kumuna yapıyor. bunu neden yapar? yeni diye normal mi?

2- karşı komşumuzun çok oyuncu dünya tatlısı bir kedisi var, 8 aylık, erkek; bizimki istemiyorum der gibi tıslaya tıslaya bi hal oldu komşu kedi eve gelince. biz de fazla stres olmasın diye geri yolladık kediyi. Chinchilla'lar böyle midir? başka kediyle oynamazlar mı?

3- Yoğurda bayılıyor. Verelim mi? Keza süte de bayılıyor da az vermek gerekir diye duydum. Kızımız 3 yaşında yine de az mı verelim?

4- Kendi istediği zaman sevdiriyor, kucağa yatıyor, gelip yalıyor, uyurken de sürekli yastığımın dibinde; fakat ben gidip sevdiğim zaman bi yana çekilmeler, bi kucağa aldırmamalar... chinchilla böyle midir?

5- Evde yalnız bırakıyoruz, sıkılır mı? Kedilerin sıkılma özelliği var mıdır? Biz işteyken oyalar mı kendini? Öneriniz var mı?

6- Bir de genel önerileri alırsam çok mutlu olurum. 3 yaşında dişi kısır chinchilla. Mama, vs.

 
1- çinçila, iran gibi kediler yalnızlıktan, ilgisizlikten ya da yeni bir ortama girmekten çok çabuk etkilenip sağa sola işeyip sıçmalarıyla meşhurlar zaten, normal yani zamanla düzelir.

2- her cins kedi kediye alışır. başta elbette tepki verecek. benim ikinci kedim eve geldiğinde ilk kedim tam bir ay boyunca dövdü onu.

3- yoğurt yesin istediği kadar. süt hiç vermeyin gerek yok. süt ürünü verebilirsiniz yoğurt peynir kefir cart curt.

4- her kedi böyledir.

5-bakınız 1e verdiğim cevap. zamanla yalnız kalmaya da alışır ama yanına bir kedi daha alsanız çok daha kolay olur.

6- özel mama falan almayın bence(cins mamaları var ya hani iran uzun tuylu kedi falan filan diye satılıyo, bana çok yapay geliyorlar onlar), en güzeli n&d mamalarından kırmızı etli olanını almak. ayrıca uzun tüylü bir kedi sahibi olarak artık gimpet'in malt tüpleri sizin bir numaralı yardımcınız olacak. aksi takdirde çok kusar sürekli kusmuk temizlersiniz. tarak alıp her gün taramayı unutmayın, kıtık olur, bunlar bir de nazlı oluyor kıtığını kestirmiyor sahibini dövüyor falan kesmeye çalışınca:) olmadan engellemek lazım o yüzden.
  • mutevazi  (04.05.15 12:17:28) 
1- dişi bir chinchilla'nın bunu yapması garip. kumunu temiz tutun, haftada bir değiştirin. 4 yaşında dişi chinchillam var, arkadaşlarımın sürüyle iran kedisi var, hiçbirinin dışarıya yaptığını görmedik. sadece bir erkek iran kedimiz kumundaki kakaları dışarı atar ve birine kızdığında o kişinin çantası ya da ayakkabısına işer.
2- benimkinin hiçbir hayvana tahammülü yok, doğrudan tıslar ve saldırır ama arkadaşlarımın iran kedileri de benimkinin babası olan chinchilla da gayet kalender tipler. kedisine göre değişiyor yani. bir umudum olsa ben de ikinci kediyi alacağım ama hiç şansı yok.
3- yoğurt yiyebilir, süt verme bence, belki tadımlık verebilirsin, birkaç dil atsın çok seviyorsa.
4- tüm kediler böyledir, zamanla gün içinde kendini sevdirme ve coşma saatlerini öğrenirsin.
5- siz işteyken evde yalnız kalabilir, aklınızın arkada kalmasına hiç gerek yok. bir geceden fazla yalnız bırakmayın yeter.
6- mama olarak sadece orijen veya acana verin, diğer mamaları kesinlikle önermem. kuru mama dışında herhangi bir ilaç veya yaş mama vermenize gerek yok. tüylerini yılda iki üç kez sıcak zamanlarda kestiriyorum, çok memnun olduğum bir kedi köpek kuaförü var, kesinlikle veterinerlere traş ettirmenizi tavsiye etmem, hele bayıltıp yapıyorlarsa.
lazerli oyuncak alın, bardaktan su içmeyi severler, birkaç yere su koyabilirsiniz. her gün tarayın. gıdısından öpün.
  • tiny penny  (04.05.15 12:42:07) 
hepsinin kendisiyle ilgilenen ailesi düzenli bir hayatı var bahsettiğiniz hayvanların yalnız, üç yaşında yeni sahiplenilmiş bir hayvan belli ki daha önce terk edilmiş. ben de size on tane çiş sorunu olan iran kedisi örneği verebilirim yani sırf çevremden.
mama olarak sadece orijen ve acana vermeyin, n&d ikisinden de çok daha kaliteli bir mama. hele acanadaki yağ oranını düşününce...
bir de kediyi traş ettirmek iyi bir şey değildir, tararsınız, fazla sıcakta kalmamasına dikkat edersiniz, kedi de köpek de her yanı kıtık olmadıkça, üzerine zift bulanmadıkça traş ettirilmez. bunlar hep pet kuaför endüstrisinin oyunları. (tüyleri durmaksızın uzayan kaniş gibi cinsler tenzih ederim tabi benim kastettiğim tüyleri normal uzunluklarında kalan cinsler)
  • mutevazi  (04.05.15 16:19:03) 
2. yeni evine alışmasına izin verin. diğer kedi oyun için gelse de şu an tedirgin olur.
5. kediler gündüzleri uyuyup geceleri avlandıklarından (tabii evde avlanmıyor ama) siz yokken uyuyacaktır tüm gün. eviniz sokağı görebilen bir yerdeyse pencere önüne (iç kısmave pencere kapalıyken) bir minder bırakın kıvrılıp gelen geçeni izlesin.

mutlaka furminator tarak alın. hem tüyleri tarandıkça güzelleşir hem de dökülen tüylerden kurtulursunuz.
  • madarch  (05.05.15 15:23:45) 
1. Evet ev yeni diye yapabilir. Zamanla geçer.
2. Her kedi her kediye gıcık olabilir. Sonradan ona da alışır.
3. Süt verme, nadiren tadımlık *laktozsuz* süt verebilirsin ama çok az, ve çok nadir. Peynir ve yoğurt da aynı şekilde, nadiren ver , verdiğin zaman da ufak bir parça ver.
4. Her kedi öyledir.
5. Her kedinin huyu tamamen bir değil, sıkılıp sıkılmaması ona kalmış. Sıkılsa da alışır. Pencereden izleyebileceği manzara varsa ve/ya da etrafta top falan oyuncak varsa oynayabileceği, sıkılsa da kendini eğlendirir zaten. İkinci bir kedi almayı da düşünebilirsin istersen.
6. Daha almadıysan mutlaka bir tırmalama tahtası al. (www.hepsiburada.com yoksa tırnaklarını senin mobilyalarda/halıda biler. Evde yalnız bıraktığın zamanlar için daha da sıkılmasın istiyorsan içinde mama olan toplar var, kedi oynadıkça çıkıyor. Epey meşgul oluyorlar onlarla. Şöyle bir şey: www.petsiparis.com
  • iamelf  (06.05.15 13:19:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.