[]

hindistan'da yaşayan tanıdıklarınız var mı?

1 varsa ne için orda yaşıyorlar? ( orda doğdular, iş için, sevdikleri için vs.)
2 neresinde yaşıyorlar?
3 yaşadıkları yer hakkında aldığınız genel yorumlar nedir?

not: gezmiş/görmüş/bulunmuş olmak değil yalnız kastettiğim. zaten binlerce blog var ''ay çok gürültülü ay çok pis'' diye üç gün bombay/delhi gezip gözlemini aktaran.
kalan, yaşayan insanlardan bahsediyorum :)

 
hindistanda kuzenim yasiyor 3 senedir orada dondurulmus gida ve pirinc satiyor. Dondurulmus gida dan maksadim hamburger eti, hazir patates, tavuk...vs hangi sehirde yasadigini bilmiyorum. iscilik ucuz diyordu kendisi orada halk ikiye ayriliyormus zengin ve fakir. Bir mahalle cok zengin luks yasantisi varmis evler falan baya guzelmis baska bir mahalle yoksulluktan dokuluyormus.


  • hasanli  (02.05.15 23:58:30) 
pis, gürültülüymus. adet ve gelenekleri bile sagliksiz özünde. ancak cok lüks yasayanlar da varmis. bize cok garip gelecek seyleri var.

ev arkadasim hintli, haricinde babam is icin gitti ve birkac fabrika gezmis, cok detaya inmiyorum ama söylenen yorumlarin büyük kismi dogru. bir kesim kiriliyor acliktan hastaliktan diger bir kesim özel söförlerle villalarda.

bir de cidden trafik inanilmaz kaosmus.
  • wiillii  (03.05.15 00:09:28) 
wiillii

selam. babanızın deneyimi değil de hintli arkadaşınızın görüşlerini öğrenmek isterim. kendisinin de bizim oralar pis ve gürültülüdür dediğini sanmıyorum :)

yaşam tarzının abes kaçması, kültür şoku üzerine yorumlara ve kısa süreli deneyim yorumlarına her yerde ulaşabiliyorum. orada uzun süre kalmış, yaşamış insanların yorumlarına erişmek istiyorum ben biraz. :)
  • raavann  (03.05.15 00:14:19 ~ 00:15:01) 
hintli arkadaşım var, ülkesini öve öve bitiremiyordu. hiç öyle "çok pis, yaşanmaz" dediğini duymadım; yanında benzerlerini diyenin de canına okuyordu. neresinde yaşadığını hatırlayamadım şimdi ama arkadaş çok güzel bir ülke olduğunu söylerdi. çok mutlularmış, çok rahat ve özgürlermiş. çok memnundu yani. şunu da ekleyeyim; kendisi postdoc yapmak için buraya gelmişti, gayet eğitimli biriydi yani, öyle havadan övüp durmamıştır.


  • devilred  (03.05.15 00:24:04) 
@devilred

ahahaha bohem turistlerin gözlemlerinden kaçmaya çalışırken hintli milliyetçilere mi tutuldum :)
aslında hindistan'ı temize çıkarmak gibi bir psikolojide olduğum sanılıyor. fakat gerçekten kültür şoku yaşayan insanların mübalağalarını dinlemek istemiyorum. neticede yüz tane blog okumuş, belgesel izlemişimdir. yani hiç bilmediğim bir şeyle karşılaşacağımı zannetmiyorum. fakat hindistanı bombay/delhi den ibaret görmek iki gün gezip genellemek, x e y e indirgemek hiç bana göre değil. biliyorum ki yorumların çoğu bu anlayışta.

aynı kişiler himanchal pradesh'e de gitmiş mi, kashmir'in köylerine uğramış mı, güney hindistan'ın kendi içinde müthiş gelişmiş tarım topluluklarına bir göz atmış mı yani. yüzeysel bir deneyim ve birikimi genellemeye vurduklarında kaçınıyorum dinlemekten açıkçası. oraları hazmetmiş, genellemeden uzak duracak olgunlukta deneyim sahibi insanlardan dinlemek istiyorum.

delhi, bombay gibi büyük şehirler sınıf çatışmasının en yoğun yaşandığı, hayat şartlarının en çetin sürdüğü, kalabalık, yaşaması güç şehirler. elbette kaos, kirlilik vs. olacak. (hoş 1,5 milyar adamın yaşadığı ülkede daha iyi bir ihtimal söz konusu değil yani.) bunların olmadığını da iddia etmiyorum ama muhakkak ki bundan ibaret değil koskoca memleket.
  • raavann  (03.05.15 00:30:18 ~ 00:34:51) 
konuşma ben konuşuyorum

evet, rumpelteazer keşke sözlüğe girse :)
  • raavann  (03.05.15 01:37:08) 
amcam orada. bir ingiliz firmasinda insaat muhendisi olarak calisiyor. cennay sehrinde.

sosyal yasantisi hakkinda pek konusmadik. zaten zamaninin cogunu santiye ve ofiste gecirdigi icin cevresiyle ilgili pek gozlem yapabildigini de sanmiyorum.
  • battal gemalmaz  (03.05.15 03:03:50) 
@battal gemalmaz inşaattaysa muhtemelen iç kesimlerde yaşamıyordur değil mi chennai'nin? :/ şehrin göbeğinde mi? sorma şansınız olursa beklerim yorumları :)


  • raavann  (03.05.15 03:31:59) 
1. orada doğdu.
2. patna, mumbai pune...
3. benim tanıdığım oranın üst sınıfından. buradan bir kızla birbirlerini sevdiler. kız buranın orta halli ailelerinden. oğlan kızın ailesiyle tanışmak için gelip 1 ay kadar burada kaldı.
öncesinde beraber hindistan'da yaşamayı düşünüyorlardı, oğlan burayı gördükten sonra kıza "sen orada yapamazsın" dedi. (bura dediğim; izmir karşıyaka)

oğlan hindu. aile yapıları bazı yönlerden bizden çok farklı değil. bizim doğumuz onların gelişmişi diyebilirim. mesela sigara ve içki kesinlikle hoş karşılanmıyor. köyde nineler torunlara bakıyor. sınıflar arası aşk evliliği olabiliyor.

yemeklerini elleriyle yiyorlar ama sol elleri masaya hiç çıkmıyor, sadece sağ elleriyle roti denilen mayasız ve her öğün için evlerde hazırlanan dürüm ekmeği benzeri ekmeği koparıp kaşık yerine kullanıyorlar. evlerde fırın yok. fırın kültürleri yok.
başlık parasını kız tarafı veriyor. miras evlada değil toruna kalıyor. çok fazla ortak kelimemiz var.

ekleme:
bir de benim çok sevdiğim bir yönleri var çok yerde yazdım buraya da yazayım. eğitime çok önem veriyorlar. bizim ekmek yere düşünce yaptığımızı onlar eğitim araçları için yapıyorlar. yere düşen eğitim aracını alıp öpüp başlarına götürüyorlar.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (03.05.15 07:52:10 ~ 09:52:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.