[]

İçli köfte

Bu akşam ilk defa içli köfte yapmayı deniyicem. Rahmetli yengem ben çocukken, harika haşlama içli köfteler yapardı. Tarsusluydu kendisi. Keşke yapmayı öğrenseymişim ondan :(

Ben youtube videolarından bakıp yapmayı deniycem ama pek cesaretim yok. Bir de bunun dışına da (yani bulguruna) kıyma konuyormuş ya, ben öyle hatırlamıyordum.

Annesinden yapılırken görenler vardır belki içinizde, Nelere dikkat edeyim. Yoksa vaz mı geçeyim bu sevdadan? Çok canım istiyo be, kepabçılardaki kuru kuru kızartma olanları çok kötü.

 
Dışına kıyma konulan senin dışarda yediğin kızartmalar için geçerli, haşlama için koymayınız efenim. Verebileceğim en iyi tavsiye hazırlıklı olun, o kollar yorulacak :)


  • busuta  (29.04.15 09:13:02) 
tek mevzu bulgurunun kıvamı.kıvam tutması için de kaya tuzunu ezerek kullanın.


  • dahili meddah  (29.04.15 09:17:14) 
bulgur kıvamı için annem irmik de ekliyor içine. iç için kuzu-dana kıyma karışık kullanıyor. ayrıyeten biraz da kuyruk yağı.
not: Adana

  • amuzende  (29.04.15 09:34:17) 
disina kiyma konulanlar hepsi icin gecerli diye biliyorum, zira haslamalik, kizartmalik diye bir ayrim yok yapimda, pisirmede oluyor o ayrim, zira et koymazsaniz yapismaz (baska urunler kullaniliyorsa bilemem tabii) elde yapacaksaniz sabirli olmaniz gereyor, fakat et kiyma makinelerinin icli kofte aparatlari var onlari tavsiye ederim, harci icin ise abarmamak kaydi ile ceviz ve yeni bahar guzel tat verir, internetteki tariflerde tereyagi vs diyor fakat kiymanin kendi yagi yeterli olacaktir cok yagsiz degilse.


  • tresrichesheures  (29.04.15 09:47:17) 
Şimdi annem adana(kozan)lı babam tarsuslu annemin söylediğini aynen aktarıyorum;

Malzemeler
2 bardak köftelik bulgur
1 bardak un
Suyunu ekle (kulak memesi kıvamında hamur olana kadar ekle)
Harç için; yağsız kıyma, yarım paket tereyağ,maydanoz, karabiber, kimyon,tuz,iri soğanlardan 5 6 tane ufak olursa yarım kilo

Not: Yalnız harcın donması gerekiyor sıcak sıcak koyamazsın hamurun içine

Yapılışı;

Önce kıymayı ocağa koy o haşlanırken soğanları doğra içine koy ağzını kapat 10 dk kavrulsun daha sonra yağını koy 1.5 yemek kasığı biber salçasını koy(sadece biber),karabiber, kimyon,tuz istersen acı da koyabilirsin en son maydanozu doğra üstüne serp ağzını kapat, buzluğa at.

Yoğurduğumuz hamuru yumurta büyüklüğünde elinde yuvarla ve parmaklarınla aç(yengenden açma şeklini görmüşsündür diye tahmin ediyorum) içine hazırladığımız harçtan(kıymadan koy) ve hamurun ağzını kapat

Haşlamak için; büyük tencereye su koy içine tuz ve yarım limon sık ağzını kapat kaynasın kaynadıktan sonra içine köfteleri at su üstüne çıkınca çıkart.

Not:Adana - Tarsuslular köftenin içine ceviz koymaz.

Afiyet olsun :)
  • verbanadüşlerimi  (29.04.15 10:20:07) 
yuvarlak küre şeklinde yap öyle güzel oluyor. bizimkiler öyle yapar ben bizimkilerden güzelini hiç bi yerde yemedim


  • platoniclover  (29.04.15 10:26:11) 
Tenceredeki buharı kullanabileceğiniz büyük kevgire benzeyen bir takım aparatlar var eğer onlardan edinirseniz hiç korkmayın yapmaktan. Dağılmadığı sürece ne kadar kötü olabilir ki? Tencerenin kapağı açıkken kaynatmak, suya biraz limon damlatmak ve iç harcın çok soğuk olması işin püf noktaları. Afiyet olsun.


  • buraya yalniz uyanmak icin geldim  (29.04.15 19:45:44) 
Dışına kıyma koymaya gerek yok.

referans alacağın tarifi buraya koy, nesi eksik nesi fazla söyleyeyim.
  • yirmisantim  (29.04.15 19:51:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.