[]

İmdat ! Okuyamıyorum

teknik olarak okuyamıyorum(yani bildiğiniz sözlükte ki anlam karşılığı, okuma eylemini gerçekleştiremiyorum-teknik okumadan bahsetmiyorum, okuma eyleminin sözlükte ki anlam karşılığını gerçekleştiremiyorum) . bir süre hızlı okuma olayına merak sardığımdan gözle takip olayını çok geliştirmişim, ancak;

gözle takip ettiğimde kelime atlayabiliyorum ve zaten gözle takipte okuduklarımı aklımda tutamıyorum. hiçbirşey anlamıyorum. şekspirin bir eserini okurken onu daha önce okuduğumu 64. sayfada farkettim. orada da bir şekilde duraksamıştım.

normal okuyayım diyorum, yani içimden seslendirerek onda da nedense içimde ki hıyar ''hayır hayır, böyle yapmamalı'' diyerek çok sıkılgan bir hal alıyor ve gözle taramaya geçiyor. nefes alış verişlerim sıkışıyor. bu sayedede okuyamıyorum. HELP ME ! camı açıp imdaat diye bağıracağım yakında.


mesela bugün aht'nin huzurunu okuyordum 142 sayfa okumuşum aklımda kalan tek şey adam adı murtaza mıydı neydi nalan'a bener bir kadınla sevişiyordu. yemin ediyorum beter haldeyim.

yani hiçbir şekilde okuyamıyorum, içimden seslendireyim diyorum, içimde ki hıyar nefes olayında kendini kasıyor, nefesim yetmiyor boğulacak gibi oluyorum. hızlanmak zorunda kalıyorum(gözle tarama) gözle taradığımda da sadece anlık kelime okuyup geçiyorum. gerizekalı beynim kelimeleri birleştirmiyor. aklı fikri nerede bilmiyorum.

birde ben bu iç seslendirmeyi yapmadan nasıl anlayacağım okuduklarımı; hızlı okuma kursu sahibi aslında okuyorsun okumadığını zannediyorsun diyor ama ben bildiğin okumuyorum kelimeler üzerinde göz gezdiriyorum. tek tek.

son olarak, okurken okuduğum şeye değil nasıl okuduğuma aklım gittiğinden bazen kendime bir geliyorum(düşünmeyi bırakıp anaa önümde kitap varmış diyerek) 2-3 sayfa geçmiş oluyorum. o 2-3 sayfa bende yok. gerçi genel olarak 142 sayfa okumuşum mesela o da bende hiç yok. 142 sayfayı bıraktığımda gözlerim acıyordu yalnız. bu da böyle bir anımdır.

 
dikkatini tamamıyla yaptığın şeye odaklamazsan, kafanda geçen resimler dışında bir şey anlamazsın. o resimler de zaten düşüncelerin olmuş oluyor. o yüzden okurken sadece okumayla ilgilenmek lazım. kendine bazı sorular çıkartarak, eyleme daha sadık kalabilirsin. eğer ilgini çekmiyorsa da, pas geç derim.


  • EasyTiger  (26.04.15 09:09:42) 
bence önce bu takıntıdan kurtulman gerek. hızlı okumak, çok okumak bir şey katmaz insana. okumanın kalitesi önemlidir. günde elli sayfa okursun ama anlayarak, düşünerek okursun, bu sana daha çok şey katar.

anlamadığın sayfaları tekrar okuyabilirsin. ben meselâ bir sayfayı anlamadan ötekine geçmiyorum. çok nadiren oluyor atlamalar.

bir düşün, okumanın amacı ne? kültür sahibi olmak, bilgilenmek, düşünmek, zevk almak değil mi? öyleyse neden işkenceye dönüştürüyorsun bunu? anlamadan okumanın anlamı ne? "ben şu şu kitabı okudum" diyebilmek mi? "ee ne anladın?" diye sorsalar ne cevap vereceksin?

bu hızlı okuma kursları modern yaşamda köle gibi çalışmaktan zamanı kalmayan insanların kültür açıklarını hızlı okuyarak kapatmayı vadediyor. ama öyle bir dünya yok maalesef. zamanını yarat ve anlayarak, zevk alarak oku.
  • fleur du mal  (26.04.15 09:56:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.