[]

CGI efektleri hakkında

içerisinde cgi efekti kullanılan yapımların neden bu kadar pahalıya mal olduğunu merak edip aratayım dedim, yani sonuçta alt tarafı bilgisayar efekti değil mi diye, çıkan sonuç nasıl bir maliyet olduğunu açıklıyor ama yine de anlamadığım bazı noktalar var:

(link: www.quora.com)

şimdi ort. 5 saniyelik bir sahne için 10-12 kişilik bir grubun en aşağı 4 hafta çalışması gerekiyormuş. (saati 50$'dan 80.000$ yapıyor bu 5 saniyelik iş)

-neden böyle bilmiyorum-

devamında, bi VFX frame'ini render etmek(bu tam olarak nasıl bir iş bilmiyorum) 12 saate kadar sürebiliyormuş karmaşıklığına göre. 1 saniyede 45 frame olmasından bu da 1 saniyelik bir işin 540 saatlik bir render etme süresi olabileceği anlamına geliyormuş. birçok çekimin de tekrarlanmaları(iterasyon) söz konusu olduğu için, misal 20 defalık bi tekrarlanma için söz konusu iş saati 10.800 oluyor.

yine bu dosyaların depolanması(bi sürü bi sürü terabytelık dosyalar), insan kaynakları vs diğer masraflarla milyon dolarlık bir maliyet ortaya çıkıyor.

buraya kadar tamam, eğer bu kadar vakit yiyen bir işse maliyet normal diyorum.

->

benim anlamadığım, söz konusu işin gerçekleştirilme süreleri bana çok uçuk geldi. 10.800 saat 1 saniyelik çekim? gerçekten? 450 gün yapıyor yahu bu? daha biraz yukarıda 5 saniyelik çekim için 10-12 kişilik grubun 4 hafta yani ort.160 iş saati harcadığından bahsediyordu. hadi 10.800 bunu anlatan kişinin abartılı bir anlatımı olsun, ama yine de işin aslının da buna yakın ve gerçeklik payı olan bir saat olması gerek, değil mi? nasıl bu kadar vakit alabiliyor, günümüzde teknoloji daha hızlı işleyebilmelerini sağlayacak kadar gelişmedi mi?

 
Adamlar render için bilgisayar çiftlikleri kullanıyorlar, buna rağmen süreler gerçekten çok uçuk. Yazıda bahsedildiği kadar fazla mı hatırlamıyorum.

Tırt bir şekilde yapsalar filmler sihirli annem dizisine dönerdi.
  • kimlanbu  (22.04.15 15:58:39) 
teknoloji geliştikçe daha detaylı yapıyorlar yine daha aynı sürede işleniyor görüntü. şöyle diyeyim blizzard'ın starcraft 2 diye bir oyunu var. intro videosunun renderını kendileri yapamadı. pixar'a götürdüler onlar da yapamadı (bak walt disney diyorum pixar diyorum animasyonun kralı diyorum). sonra ekranı ikiye böldüler öyle renderladılar sonra birleştirdiler. bu kadar çok zaman ve para istiyor yani anlayacağın


  • argent dawn  (22.04.15 16:08:19) 
Tek bir bilgisayar icin o sure. 1000 bilgisayarli ciftligin varsa mesala yarim gune dusuyor.


  • marido  (22.04.15 16:10:51) 
transformers ın bir karesinin işlenmesi 90 saniye sürüyor diyorlardı, kare diyorum bak, saniye değil.

ayrıca 1 saniye 24 kare değil mi, 45 nereden çıktı?
  • inheritance  (22.04.15 16:19:44) 
@inheritance slow motion sahneler için 45 fps alıyorlar.

Film dediğin şey 3-5 adamla yapılmıyor ki. zibille adam çalışıyor postundan modelcisine. maliyetlerin yüksek olması çok normal. keza çalışma süreleri de öyle. adamların bütün yazılımları lisanslı. onu haricinde kullandıkları monütörlerden tut da ekran kartlarına kadar hepsi üst segment. sihirli annem gibi olsun istemiyorsan bayılyorsun parayı yapıyor adamlar canavar gibi.
  • vodafona kayıtlı böyle bir kullanıcı yoktur  (22.04.15 16:33:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.