[]

Restaurantlar sizce de çok pahalı değil mi ?

Bugün şu yazıyı okuyunca yine sinir oldum. Mahalle arası kebapçılarda bile neredeyse 1 porsiyon Adana kebap 12-15 tl'den aşağı değil. Vergiler, et fiyatları, dükkan kiraları vs birçok etken var muhakkak ama kimi yerlerin de aşırı geçiriyor oluşunu meşrulaştırmıyor bence.

Taksim, Karaköy, Nişantaşı, AVM'lerde de yer alan zincirler (midpoint, bigchefs vs..) Çoğu yerde hiçbir albenisi olmayan yemeklere deli paralar isteniyor, alkollü içkiler zaten malum. Rakı-meze muhabbetini çok severim, artık vasat bir yerde bile kelle başı 100'den aşağı kalkmak mümkün değil. Balık(et de yersen yandın zaten. Yazıda değinilmemiş ama ben dışarıda yapılan kahvaltı için de aynı şeyi düşünüyorum. Birçoğu marketlerden hazır alınan, üzerinde hiçbir emek olmayan ürünler. Kahvaltı tabağı diye 20-25tl fiyatlar var. Deniz kenarı, arkadaşlar keyifli muhakkak ama cidden çok pahalı değil mi yahu kahvaltı için ?

Kendimden örnek vereyim, gelirimde azalma yok ancak geçen seneler bu kadar rahtasız etmiyordu fiyatlar. Üşenmesem önceki senelerin eksterlerine bakıcam aynı yerlerde ne hesap ödemişim diye. Yine yazıda değinildiği gibi beyaz yakalı kesim çoğunlukla müdavimi buraların. Bizim şirkete bakıyorum, öğlen yemekahne gayet güzel yemek çıkarıyor ama herkes dışarıda bu tür yerlerde. Haftaiçi hi,ç dışarı çıkmasan, sadece sevgiliyle cuma-cts-pazar İstanbul'da dışarı çıksan ulaşım hariç 500'den aşağı harcanmaz. Artık birçok kişi de "uyduruk" yerlerde vakit geçirmek istemiyor, sosyal olarak geri kalmak istemiyor diyelim.

www.radikal.com.tr

 
10 TL'nin altına bir şey yemek imkansız. Normal bir yemek yiyeyim desem 20 TL civarlarında. Gerçekten bana da pahalı geliyor.


  • storax  (22.04.15 12:05:23) 
restorandan restorana degisiyor. mesela, tanidigim birine ait restoran dana etlerini 2-3 gunde bir taze olarak marketten, kuzu vs yoresel olarak yetistiren kasaptan siparis eder. hal boyle olunca fiyatlarin 15-20 tl araliginda olmasi normal.

tabi ne yediginizi bilmeniz gerekiyor. belki de ucreti fazla ama kalitesi dusuk et ve urunlerini tuketiyor da olabilirsiniz.
  • hik mik  (22.04.15 12:11:20) 
10 liraya et yiyorsan dışarıda, o et değildir zaten.

tamam porsiyonu 20 liranın üstünde olan mekanlar kazıklıyor. ancak ülkedeki vergileri ve sebze fiyatına varıncaya kadar gıda fiyatlarını incelediğinizde hak vermemek mümkün değil.

tarım yok. yahu çiftçinin traktörüne aldığı benzin için özel tüketim vergisi isteyen bir devletten bahsediyoruz. aklıma geldikçe başıma sıkasım geliyor sinirden.
  • m murphy  (22.04.15 12:13:58 ~ 12:14:24) 
Et pahalı en başta.
Pirinç pahalı, yağ, fasulye, marul pahalı yahu.
15tl yine iyiymiş, tavuk kıymasıyla karışık kese kağıdı yemek istemiyorsanız fiyat iyi.
  • aithra  (22.04.15 12:40:18) 
Bir de kocaman çay tepsisi gibi tabağın içine minik bir parça yemek koyup kalan boşlukları da yemek sosuyla süsleyip getirmiyorlar mı, asıl ibnelik o bence.


  • angelus  (22.04.15 12:42:58) 
Genel olarak gida urunleri pahali. Evde yemek yapmak da pahali artik yani.
3'e bolersek.
Bazi "marka"lar gereksiz yere asiri pahaliya kaktiriyor. Yani mekan guzeldir, yemek guzeldir/ozeldir para verilir. Buna itirazim yok. Ama su zincir yerlere bilhassa midpoint ve kitchenette e inanilmaz uyuz oluyorum. Biri silah zoruyla oturtmadigi surece oturmam. Uyduruk kaydirik, bastan savma yaptiklari yemekleri fahis fiyatlara satiyorlar. Fiyat/performans olarak bakiyorum tabii.

Onun disinda normal restoranlarda da pahali denebilir evet. Cunku 1. Gida pahali 2. Cok fazla musterileri olmadigi icin ve kira vb masraflari cok oldugu icin o fiyatlari tabaklara yansitiyorlar. Yansitmak zorundalar.
Beyoglu'ndaki veya benzer lokasyonlardaki mekanlarin cogu ise kalitesiz urune normalden cok fazla para istiyor. Sebebi de "ne verirsek verelim musteri kaybimiz olmayacak. Elbet gelen kerizler olur." Dusuncesi.
Hele hele ic yuzlerini bildikten sonra kaziklandigini hissetmeden yemek yiyebilmek imkansiz.
  • ay nov kung fu  (22.04.15 12:43:30) 
eh evet pahalı denilebilir seviyede bence de, mesela 7.cadde üzerinde wok n wolk yerine acılan dubledönerin basit dürümleri 16 tl üzerinden satılıyor; ama arz talep meselesi bunlar, o fiyatlardan çatır çatır satıyor mu? satıyor. demek ki can yakmıyor o kadar.

ankuva, next level'da bir mekanda kişi başı 50 tl'den aşşağı kalkmıyorsun masadan, ama her daim full, her daim hınca hınc dolu.
  • fransizkalanadam  (22.04.15 12:43:32 ~ 12:44:47) 
adana kebabı 12-15 lira olduğu mekanlar nerede? gidip biz de yiyelim diyecek oldum ama korkarım onlar martı etinden filan yapılmıştır.


  • mea maxima culpa  (22.04.15 12:55:40) 
türkiye çok hızlı pahalılaşıyor malesef


  • inspectorjavert  (22.04.15 13:12:53) 
6-7 ay önce 120 liraya çıktığım yerden geçen hafta 170 liraya çıkınca şöyle bir geçmiş ekstreleri kontrol edeyim dedim...
geçen sene 1 liraya aldığım ürünler ortalama olarak bu sene en düşük 1.2 liraya alınıyor.
20% lik bir artış söz konusu ortalama benim gözlemlerimde.
maaş zammını ise ortalama olarak 10% koysak geriye net 10% gibi bir alım gücü düşüklüğü çıkıyor.
  • velhasilkelam  (22.04.15 13:26:33) 
4 sene öncesine göre herhalde ikiye filan katladı fiyatlar. ben 4.5 sene önce türkiyeye geri dönmüştüm, o zaman herşey ne kadar uygun diyordum, şimdi avrupayı aratmıyoruz maşallah.

gıdada ve ev fiyatlarında korkunç bir pahalılık var. başka sektörlerde de illa ki vardır da gıda hergün içinde olmak zorunda olduğumuz bir sektör, elbette daha fazla fark ediyoruz.

yapılacak en iyi şey gitmemek. hele ki istanbul'da -istanbullu arkadaşlar alınmasın ama- çoğu yerde doğru düzgün bir yemek yemek de mümkün değil ki. Anadoluda çok daha düzgün yemek yersiniz tamam, tepsi kadar tabakta gelmez belki ama...

bence genel olarak pahalılaşma var bazı yerlerde ise bu genel pahalılığın filan ötesinde resmen kazığı geçirme var etin kilosu 10 liraya da düşse bu adamlar steak'i 90 liradan satar.Plaza çalışanı ablalar abiler (bu tanım tüketim delisi beyaz yakalıları tarifleyen bir tanımdır) iki gün de o saçma sapan fiyatları ödemeseler mekanlar da azcık uslanır belki...
  • niye ama  (22.04.15 13:39:03) 
her şey genel olarak çok pahalı.

sevgiliyle dışarı çıkınca 500 harcamak da abartı yalnız. midpointe her gittiğimde max 30-40 harcıyorum, ne yaptınız 500 ya.
  • roket adam  (22.04.15 14:27:30) 
geçen gün bir arkadaşım nişanlısı ile yemeğe gittiğini anlattı. lounge gibi bir yer sanırım gittiği iki kişi "ucuza" kalktık dedi. 270 ödemişler ;_;
biz de bir keresinde bir KAHVALTI mekanına gitmiştik 140 verip çıkmıştık ki ekstra bir şey yenmedi. Halihazırda serpme menü neyse o.

İnsanın yüreği acıyor lan.
  • wild honey suckle  (22.04.15 14:31:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.