[]

Yavru kedi için veteriner ıslak mama diyor

Merhabalar,

3 aylık sağlıklı bi kedim var. Veteriner aşıları bitene kadar ıslak + kuru mama karışımı yemek vermemi söyledi. Sabah yarım konserve akşam yarım konserve.

Kuru mama olarak da hills'in yavrular için olan maması var. Kuru mama daha sağlıklı değil mi? Niye her gün ıslak veriyoruz?

Teşekkürler.

 
kuru mama neden daha saglikli olsun ki? Efsane yapay bir sey. Bizim kedi hep islak yiyor.


  • fortisvita  (21.04.15 01:27:36) 
Kuru mamanın içeriği daha besleyici (tabi bu içerik mamanın kalitesiyle ilgili), o açıdan daha sağlıklı olduğu söylenebilir.

Aşılar 3 aylık kediciğin midesini, sindirim ve boşaltım sistemini etkileyebileceği, yorabileceği için kuru-ıslak karışımı vermenizi söylemiş olabilir; sindirimi daha kolay olur diye. Hem de daha küçük ya, ondan tedbirli olmak istemiştir.

Tedbirli veteriner iyidir.

4 senelik 3 kedi annesi olarak naçizane tavsiyem: Aklınıza takılanları veterinerinize sormaktan çekinmeyin. Aklınıza takılan her şeyi telefon edip sorun.

Buradan alacağınız bilgiler ne kadar sağlıklı, ne kadar güvenilir o da tartışılır. Hepimiz doğru bildiğimizi söylüyoruz, ama o kediciği muayene eden ve size ne yapmanız gerektiğini söyleyen kişi veterineriniz; biz veteriner bile değilken veterinerinizin kendi uzmanlığında olan bir tavsiyesine neye dayanarak itiraz edebiliriz ki?

Bize güvenip de veterinerinize güvenmemeniz söz konusu değildir herhalde (güvenmemenize yol açan bir durum olmadıkça), ama ben yine de söylemek istedim. Kedinizin sağlığıyla ilgili veterineriniz bir şey dedikten sonra onu burada onaylatmanın çok da bir manası yok bence. İçinize sinmediyse başka veterinerlere sormanız buraya sormanızdan çok daha sağlıklı olur.
  • whimsical  (21.04.15 03:08:37) 
üzülerek söylüyorum; veterinerler yeterince bilgili değiller ve bilhassa gıda konusunda hiç güvenilir de değiller. ben doğru bilgilere araştırarak, yabancı kaynakları okuyarak ulaşmak zorunda kalıyorum ve kedimin başına ciddi bir rahatsızlık gelmemesini umuyorum. yıllardır gözlemlediğim bir durum bu.
sorunuza gelecek olursak, bir süre daha kuru + yaş mama vermeniz iyi fikir bence de, sonra arada bir yaş mama verirsiniz ya da hiç vermeseniz de olur.
veterinerlerin sattıkları mamalardan almayın, hills, proplan, royal canin gibi mamalar iyi mamalar değiller. çook kötü mamalar da değiller ama aynı fiyatlara satılan kaliteli mamalar varken, veterinerlerin kar marjı çok yüksek olduğu için bunları satmaya çalışması ve bu beslenme mevzusunu gerçekten araştırmamış olmaları çok güven sarsıcı bir durum bence.
  • tiny penny  (21.04.15 08:25:16) 
@whimsical, burda da veterinerlerin olduğunu bildiğim için sormuştum zaten.

@tiny penny, peki o mamalar kötüyse iyileri hangileri? :)
  • she was my baby  (21.04.15 09:57:06) 
@tiny penny
ben de merak ettim sağlıklı mamalar hangisi. royal canin veriyorum bizimkine sağlıklı değilse çok üzülürüm.

  • yue  (21.04.15 10:36:39) 
şu listedeki 4 ve 5 yıldızlı mamalardan seçim yapılabilir; 5 yıldızlı mamalardan bildiğim kadarıyla Türkiye'de satılanlar orijen ve acana.
royal canin 3 yıldızlı, hills ve proplan da geçen yıl baktığımda 2 yıldız almışlardı ki proplan biraz yağlı da bir mamadır. mamalar arasında büyük bir fiyat farkı da yok, kediler protein ağırlıklı mamaları diğerlerine göre biraz daha az tüketiyorlar.
www.petfoodratings.org
bu ve benzeri yazıları da okuyabilirsin;
www.catfooddispensersreviews.com

bir de eski cevaplarımdan birinde şunu yazmışım;

esas olan üretiminde taze besinlerin kullanılması, protein kısmını kemik, kıkırdak ya da artan parçalar değil de düzgün hayvan etinden alması, bir miktar da sebze-meyve içermesi ve gdo'lu mısırlar dahil hiçbir tahıl ihtiva etmemesi.
whiskas, proplan, hills gibi mamalar içerdikleri kalitesiz protein, ağırlıklı olarak tahıl ve gdo'lu mısır itibariyle aslında oldukça kötü mamalar ama kar marjları yüksek dolayısıyla veterinerler bunları tavsiye ediyor. neyse uzun hikaye, kendin araştırsan daha iyi, bazı insanlar mamalarının kötü olduğu ya da kedilerin tahıl öğütemediği gerçeğiyle yüzleşmeyi sevmiyorlar.
  • tiny penny  (21.04.15 11:50:04 ~ 11:50:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.