[]

Yurt dısında çok alevi olması

Algıda secıcılık falan degıl ya: Yurt dışındaki turklerın en az %70'i alevi. Maras katliamı olunca, yeter deyip göç ettiler, hepsine vatandaşlık mı verıldı sonra?




 
Sadece Maraş, Çorum sonrası gidenler veya Sivas sonrasında lanet edenler değil. Aleviler inançları ve kültürel birikimlerinden ötürü muhalif olmaya, sol görüşe ve zalimin zulmüne karşı durmaya çok daha yatkındır, bu da onlara yönelik daha fazla devlet baskısını doğurdu. Dolayısıyla o dönem yurtdışına çıkmak zorunda kalanların birçoğu Alevi kökenli kişiler oldu.

Not: Sünni kökenli bir aileden geliyorum, ateistim. Sonra mezhepçilik yapıyorsun demesin kimse, kapışmayak.
  • sevgikusunkanadinda  (21.04.15 00:37:24 ~ 00:38:02) 
yurtdisinda hangi yurtdisinda? almanya mi, abd mi, fransa mi, avustralya mi
algida secmemissindir de dunya gordugunden buyuk

  • c non  (21.04.15 00:50:22 ~ 00:53:16) 
tunceli, maraş filan hadi bilindik de
ben Türkiye'de gireseunlu bir tane alevi görmedim giresun'un tamamen alevi köyleri varmış..Neredeyse tamamı yurtdışında (almanya-fransa ağırlık ama avustralyaya kadar gitmişler) adamların bazı şehirlerde mahallesi var :)
%70 demek mümkün değil yine de bence... toplu göçlerden koskaca bir urfa havalisi var mesela kaç yüzbin insanı var yurtdışında bilmiyorum hepsi sünni (konya, afyon vs de benzer)
ayrıca alevilerin bi de yurtdışında daha rahat, ben aleviyim diyebilmesi durumu var. burada zülfikarla gezebilen kaç kişi var? orada rahatlar.
  • niye ama  (21.04.15 01:06:02) 
yetmişlerde ve darbe dönemi siyasi sebeplerden yurt dışına yerleşmek zorunda kalanların bir çoğu alevi. bunda yukarıda da söylendiği gibi, ezilen olmanın getirdiği bir muhaliflik önemli etken.

zaten geniş olan bu kitlenin daha fazla büyümesinin nedeni de, giden ailelerin akrabaları bir şekilde yanına yamacına alması. sadece o dönem gidenler değil yani, onların burada kalıp baskı gören akrabaları da daha sonra gitti yanlarına.
  • john lee hooker  (21.04.15 01:13:00) 
Ekleyeyim: alevilerde akrabalara, eşe dosta yardım etme kültürü de fazlasıyla geniştir. O yüzden biz değil yurtdışına çıktığımızda, memlekete gittiğimizde bile akrabalarımızdan hayır görmüyor, üstüne kazık yiyorken :D onların yurtdışına gidiş için davet mektubu göndermeleri, kalacak yer, iş, dil kursu vs. ayarlamaları daha makul görünüyor.


  • sevgikusunkanadinda  (21.04.15 01:13:43) 
ingilteredeki turkiyelilerin de cogu,kibrislilari saymazsak, kurt alevileri, hem de oldukca atesliler. giresun da alevi var diye sasiran arkadas muhtemelen kayseride bu kadar kurt var mi diye de dusunur ingiltereye giderse. sahsi gorusum aleviler de tr.den kacma istegi daha fazla, bi de sunniler de dini hassasiyet daha fazla oldugundan "gavur" memlekette yasama istegi nispeten dusuk kanimca.


  • yorgunargin  (21.04.15 01:56:16) 
kayserili kürt ve alevi çok arkadaşım var aslında :))

bi de şöyle bişey var, yurtdışında diyelim bir eğlence yerindesiniz
orada göreceğiniz türkler -genelde- okuma gibi amaçlarla gelmiş olanlar ve yerleşik olanlardan da alevi olanlardır (çok pis genelledim ama) genelde bu tutar
aleviler kızlarını diskoya klübe gidemezsin diye sınırlamaz, kızlar otomobil kullanır, okur çalışır hepsi vs.
gel bi de muhafazakar sünnilere -konyalıyım ve sünniyim- 35 sene yurtdışında yaşayıp, 1 kelime yabancı dil bilmeyip, evinden hiç çıkmayıp, -çıksa da ramazanda mukabeleye sohbete filan giden- o şekilde yaşayan tonla yengem var benim. bunların kızlarının da sosyal hayatları 0a yakındır, hatta avusturyada filan meşhurdur 14-15 yaşında evlendiriyorlar kızları memleketten hala ama hala. hatta erkekleri de kahveye filan gider :P bi de oyun makinelerine vs..bu adamlarla karşılaşma şansın düşük olabilir o yüzden. yok değiller kısacası varlar ama görme ihtimalin düşük olabilir.
  • niye ama  (21.04.15 02:33:13) 
yurt dışına gidenler arasında bol bol alevi bulunması değil, alevilerin alevi olduklarını yurt dışında daha rahat belirtebilmelerinden dolayı böyle göründüğünü düşünüyorum. zamanında zaten alevilere "öcü" gözüyle bakılıyormuş. gerçi şimdi de çok farklı değil. burada bile birkaç duyuruda "aleviler müslüman mı? neye tapıyorlar?" konuşmaları dönüyordu.

bir başka örnek için ateizmi düşünebilirsin. hanesinde dini: islam yazan herkes sence müslüman mı? türkiye'nin gerçekten %99'u müslüman mı? hemen hemen aynı mantık. sadece şimdi ateist olanlar daha çok dışlanıyor, tehdit ediliyor vs.
  • nawar  (21.04.15 03:01:45) 
şahsi tecrübeleri şahısların tecrübelerini aşan bir dünyaya genellemek bir bilişsel çarpıtma şekli. that is, the turks one has met in europe doesn't represent the turks in europe.

yorumlara ilave, itiraz ve highlight bakımından:

maraş'a kadar bir sürü alevi katliamı oldu... çok şerefli bazı teşkilatların... evvela bunu bilmek lazım. alevilik ne bilinmeyince alevi katletmek daha kolay diye bilinmiyor, herhalde... "kürt alevi" diye ayıracaksak - yorumlara göz attım diye ilave ediyorum, bugün hala "dersim" kelimesini işitmek birilerini ürpertiyor, çünkü dersim'i yok edemediler ve kimse dinlemese ve inanamasa da hikayelerini anlatmaya devam eden birileri var... bunu da bilmek lazım. sonra belki, ikinci savaş'tan sonra avrupa'da doğan işçi talebinin sadece almanya örneği için olsa bile hem osmanlı'nın sunni islam idaresinin sadece kağıtlarda lağvedilmiş olduğunu kesin olarak anlamışlıklarından, hem de yeniliğe açık olmalarından dolayı daha çok aleviler'i çekmiş olabileceği söylenebilir.
  • e haliyle  (21.04.15 03:29:38 ~ 03:31:41) 
Gözlemin İngiltere için doğru bizim dandik köyün bile kahvesi var Londra'da. Köyde toplam kişi sayısı 80 galan kahveye bi gittim Tıka basa dolu. Bu göç olayı daha çok eniştem gitti biz de gidelim tarzında olmuş zamanında mesela halam ve amcam göç etmiş ondan hemen sonra Çorap söküğü gibi bizimkiler de göç etmiş.


  • Mcfly  (30.08.15 17:49:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.