[]

Aklıma bişi geldi (uydulu, uzay istasyonlu soru)

gravity filminde uzay istasyonu parçalanıp binlerce km hızla dünya yörüngesinde dönmeye ve önüne kattığı her şeyi parçalamaya başlıyordu.

soru: gerçek yaşamda böyle bişi oldu diyelim. uzaydaki tüm uydular bu şekilde yörüngede zarar verici ve kontrol dışı nitelikte dolaşmaya başladı. haliyle tüm tv yayınları ve gsm şebekeleri çöktü. internet erişimine bişi olmadı şükür :)

peki sonra nolacak? aynı seviyeye tekrar uydu atılamayacak çünkü atılırsa uzay çöplüğü var siker. ilk uydular ne zmaan atılmaya başlanacak, o süreçte neler olacak. o tehlikeli döngü nasıl bozulacak vs?

 
ay'ın oluşumu belki fikir verebilir aklındaki sorulara ancak tam karşılığı bir örnek değil.


  • hayir bu koyden olsam nolcak  (20.04.15 17:55:58) 
@hayır,

hayır ama konu farklı. insanların o kadar bekleyecek vakti yok. neredeyse tüm iletişim durmuş durumda. 3g şebekeler, gsm şebekeleri, tv yayınları hepsi gitti.

bir şekildeo raya tekrar uyduların yerleşmesi gerekiyor ancak orada binlerce km hızla önüne kattığı her şeyi yok eden uzay çöplüğümüz var?
  • kamera motor  (20.04.15 17:57:37) 
O adam olmak istemiyorum ama onun pek olmasi mumkun degil. Basit yorunge fizigi bu eger hizlanirsa uzaklasir, yavaslarsa dunyaya duser. Yani yorungede o cisimlerin binlerce km hizla donmesinin imkani yok.

Baska bi sekilde anlatmam gerekirse 500 km yuksekteki yorungede donen butun cisimlerin hizlari aynidir. Eger bir tanesi hizlanirsa artik 500 km'de degilde 550 km'de donmeye baslar.

Ayrica o yorungedeki cisimler yavas yavas hiz kaybettikleri icin eninde sonunda dunyaya geri duserler.
  • Haldamir  (20.04.15 18:12:19) 
Bu kadar buyuk capli bir sey olmasina izin verilmez en basta. Fiziken olsa da, o uydulari istenen yorumgeye, transfer yorungelerine atabilen, bu yorungeler arasinda gecis hizlarini cok detaylica ayarlayabilen adamlar buna izin vermez. Yani biz atiyoruz sonrasi kismet degil.

Ama diyelim ki oldu demissiniz. Uydu cok pahali bir is. Ancak durumun yarattigi zarar daha inanilmaz. Biz bile turksat'lari atmak icin hazir tutarken fransa'da, amerika gibi ulkelerde elbet vardir, hazirlanan.

Ama iste yarim saatte varmayacagi icin, kontrollerini buradan yapiyoruz.

Uydu haberlesmesi diye ararsaniz daha teknik bilgi de alabilirsiniz.
  • brad pitt  (20.04.15 18:33:02) 
uzaydaki uydular parcalaninca gsm sebekeleri cokmez. uydu haberlesmesi baska sey, hucresel haberlesme baska sey.


  • nxtrls  (21.04.15 10:50:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.