[]

Tüketici hakkı sorusu kim haklı?

Tüketici satıcıdan ürün(televizyon) alıyor, servis ürünü kurmaya geliyor ürün arızalı çıktığı için bayi tarafından değiştirilsin diye belge düzenleyip gidiyor, Bayi ise eline ve piyasada aynı üründen olmadığını para iadesi yapmak istediğini söylüyor. tüketici ise para iadesi istemedğini ürünün fiyatının satın alındıktan sonra arttığını bu nedenle bir üst model ile değiştirilmesini ve bu seçimin kendi insiyatifinde olduğunu söylüyor.

Satıcıda bana lan deyip para iadesi yapıyor.

Bu durumda kim haklı?

Edit : Ek Açıklama --------------------

Arkadaşlar tüketici aşağıdaki kanun metnini yanlış yorumluyor olabilir mi ?
"...Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte....."


TÜKETİCİYİ KORUMA KANUNU
AYIPLI MAL
Madde 4 - (Değişik madde: 06/03/2003 - 4822 S.K./4. md.)


Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte ayıplı malın neden olduğu ölüm ve/veya yaralanmaya yol açan ve/veya kullanımdaki diğer mallarda zarara neden olan hallerde imalatçı-üreticiden tazminat isteme hakkına da sahiptir.

 
Burada tüketicininki tam uyanıklık olmuş. Satıcı yapması gerekeni yapmış, parayı iade etmiş işte. Sanki altın alıyoruz da güncel kurdan iade ediyoruz gibi bir durum olmuş, abartmamak gerek.


  • osurdum  (20.04.15 13:48:54) 
satıcı haklı.


  • tescillimarka  (20.04.15 13:50:46) 
Haklı haksız kısmına çok girmeyeyim ancak herkes gelip tüketiciyi uyanık diye damgalamış, şirket politikalarının bilincinde olmadan. Örnek vermek gerekirse arçelik de bir arızadan dolayı teknik servise gönderip değişim istenildiğinde eğer o televizyon yoksa bir üst modeli verilir karşılıksız bir şekilde. Bence tüketici haklı.

Eğer büyük bir firma ile ilişkili ise tüketici doğrudan şirketle görüşmeye geçsin derim.
  • mindwars  (20.04.15 13:52:42 ~ 13:53:32) 
Zincirleme herkesin bir üst modele geçmesi lazım o zaman. Fiyat arttı tamam da bu adamı ilgilendiren bir şey değil. Parayı biz ölçü olsun diye kullanıyoruz zevkine değil. 2000 lira karşılığı alındı o ürün, 2000 lira karşılığında iade edilir. Gayet net.

Şurdan biliyorum, 3-4 sene önce kaliteli bir gamer klavyesi almıştım. 400 liradan fazla para vermiştim. Sorun çıktı tuşun tekinde, tamire yolladım. Servis süresini geçtiği için de yeni ürün istedim, yenisi yok para iadesi yapalım diyip fatura fiyatını aynen geri verdiler. Ama klavye içerde 250 liraya falan düşmüştü.
  • gunde 3 litre kola icen adam  (20.04.15 13:54:36) 
Ürünün fiyatı düşseydi size düşük fiyattan iade yapmaları durumunda ne düşünürdünüz? fiyatı arttığı için yüksek fiyattan iade ya da üst model talebi haksızdır. üst model verme inisiyatifi satıcıdadır. yazdığınız kanun maddesinde de bu öngörülmüştür. kanun ne diyor:

- bedel iadesi,
- malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi (aynı ürünün sağlam olanı),
- ayıp oranında bedel indirimi (tamiri 300 lira tutacak bir problemse 300 lira iade edebilir mesela),
- ücretsiz onarım.

ben üstü model ya da güncel fiyattan iade gibi bir argüman göremedim.

satıcı haklı.
  • himmet dayi  (20.04.15 14:34:57 ~ 14:36:06) 
"lan" demesi terbiyesizlik olmakla birlikte satıcı haklı. ha müşteri memnuniyeti için üst modeli verebilir, kendi bileceği iş. ama fiyatı düşseydi alt modeli kabul etmeyecektiniz. zaten yasada da değişim, onarım veya ücret iadesi demiş.


  • lancelot du lac  (20.04.15 14:55:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.