[]

Süt, Yoğurt ve Peynir Alternatifleri

Merhaba,

Soya, badem, nohut, kaju gibi şeylerden süt, peynir ve yoğurt yapıldığı söyleniyor ya, bunların sadece tadı ve kıvamı benzediği için mi böyle adlandırılıyor, yoksa gerçekten alternatif olarak bunları tüketebilir miyiz?

Peynir deyince aklıma direkt kalsiyum geliyor, ama nohut unundan peynir yapmak biraz soyaya et görünümü verip soya eti olarak adlandırmak gibi geliyor bana.

Vegan olmak cidden zor, et düşkünlüğüm yok ama yoğurt, peynir, süt ve yumurta içeren her şeyi çıkarmak imkansız gibi geliyor.

 
Süt yoğurt peynire ihtiyacın niye var ki, öyle bir şartlanma olmamalı.

Kalsiyum olarak yeşilliklere var.

Peynir olrak tofu ve tempeh var ama yemedim hiç.

TOk tutsun vs dityorsan zeytin ezmesi, humus gibi şeyler olabilir.

VEganlar her şeyden peynir yapmaya çalışyıor zaten. yeşil mercimek pişirip bir şeyler yapıp onun bile yapıyor. İlla tuzlu ve peynir kıvamnda bir şey elde edecekler.

Bildiğmi kadarıyla yoğurt satılmıyor ama veganlar kendileri yyapıyor onu da. Badem sütü filan yapıyor. Ondan da yoğurt yapan var.

Badem sütünden zaten posa da oluşuyor, petynir gibi o da.

Migroslarda soya fındık vs sütü var, 8 9 lira.

SİNek sütünün zararları konusudna bir sürü araştırmalar var, sağlık bakanı da bir şyler demişti geçen. Yoğurt hariç pek sağlıklıd eğller zaten.


Vegan iskender bile var yani. Garip şeyler. VEgan kokoreç çıkacak diye korkuyorum ben.
  • Cursed Chico  (23.04.15 20:43:43) 
Merhaba :) biraz uzun bir cevap olacağı için görmeme ihtimalinize karşı özel mesaj olarak da atacağım,
Yoğurt ve süt alternatiflerinin tadları çok güzel, nasıl yapıldığına bağlı olarak elbette. İnek sütünü aratmıyor hiç merak etmeyin. Peynir konusunda da kaju başrolü oynuyor, tadı da gerçekten güzel oluyor. (peynire benziyor elbette, hatta daha hafif ve güzel oluyor bence)

-soya sütü tarifim için: eksisozluk.com

-kenevir sütü tarifim için: eksisozluk.com

-hindistan cevizi sütü tarifim için: eksisozluk.com

Kalsiyum konusunda önce şunları okumanızı

www.doktormurat.net
www.doktormurat.net

sonra da şu tabloyu incelemenizi tavsiye ederim

veganyemekler.blogspot.com.tr

Bu sütler yoğurtlar nasıl yapılır nasıl edilir öğrenmek için ise sizi şu sayfaya yönlendirebilirim:

www.facebook.com

ayrıca veganlık-sağlk çerçevesinde makalelerden haberdar olmak, sorunuz varsa sormak isterseniz şu grubu öneririm(vegan dr murat kınıkoğlu yanıtlıyor):

www.facebook.com

Ankara'da yaşıyorsanız soya sütü satışına başladım yeni, sayfamdan ulaşabilirsiniz:

www.facebook.com

Ayrıca bitkisel sütlerin karşılaştırılması için:

www.quickanddirtytips.com

Süt sektörünün göz boyaması hakkında değişik bir yazı:

www.vox.com

ayrıca tofu'nun kalsiyumu aşırı derecede yüksek, tadı da her yemeğe, tatlıya uyabilen bir şey, tavada kızartablirsiniz, una galetaya baharat ve soya sosuna bulayıp şinitzel gibi yapabilirsiniz, blenderdan geçirip meyvelerle veya sarımsak kekik gibi baharatlarla krem peynir yapabilirsiniz, türkiye'de en ucuz şuradan satın alabilirsiniz:
tofutempe.wordpress.com

tempeh hakkında birkaç makale var okumak isterseniz atabilirim fakat özet olarak %30'un üzerinde protein içeriyor, tempeh bakterilerinin b12 sentezlediğine dair bir çalışma hatırlıyorum, ayrıca tat olarak da normal yağda kızartıp limon sıkarsanız balık tadında, baharatlarla yaparsanız tavuk/ciğer tadında oluyor.
tempeh'i şu arkadaştan almanızı tavsiye ederim endonezya'dan gelmiş ptt kargoyla ucuza yolluyor, kilosu 20 liraya satıyor, 100 gr-200 gr ne kadar aldığınız fark etmiyor istediğiniz kadar sipariş edebilirsiniz (yani 100 gramı 2 lira)
www.facebook.com (anonim yazabilirsiniz veya arda'nın arkadaşıyım diyebilirsiniz)
  • insaniz iste  (01.05.15 13:13:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.