[]

Koalisyon hükümeti nasıl kuruluyor?

Az önce önüme düşen son anketi baz alarak diyelim ki seçimlerde sonuçlar şöyle olsun:

AKP: 42
CHP: 27
MHP: 18
HDP: 10

Koalisyon hükümeti kurmanın kuralları nedir? Olmaz ya diyelim ki CHP, MHP ve HDP anlaşıp üçü beraber bir hükümet kurabiliyorlar mı? Toplam oranları %55 yapıyor. AKP'yi muhalefette bırakabiliyorlar mı?

Kanunu, mevzuatı soruyorum kısaca.

Teşekkürler.

 
akp 276 den az milletvekili çıkarırsa ve Hükumet kurma yetkisi verilip hükumeti kuramazsa. olaylar gelişir ve dediğin gibi olabilir.

276 sı doğrusu editi
  • dokuzonbeş  (15.04.15 10:56:56 ~ 11:19:47) 
ben de şöyle bişey sormuştum. (git: 929733)
yani 3'ü birleşip biz böyle bişey düşündük diyemiyolar da cumhurbaşkanı ahmet sen bi hükümet kur bakıyım şeklinde gelişiyor sanırım olay.

  • tepedeki psychedelic adam  (15.04.15 11:07:52) 
Seçimden sonra Cumhurbaşkanı parlamentodan bir milletvekilini başbakan olarak atar ve hükümeti kurma görevini verir. Başbakan hükümeti parlamentodaki mv'lerden ya da dışarıdan atamalar yaparak oluşturur. Bu hükümetin parlamentodan güvenoyu alması gerekir. 267 mv muhabbeti buradan çıkıyor zaten. yeni hükümet güvenoyu alamazsa başbakan cb'ye istifasını sunar ve cb yeni başbakan ataması yapar. yeniden hükümet kurulur. ta ki güvenoyu alana kadar. teoride bu iş böyle.

pratikte ise atanmış başbakan güvenoyu alamayacak hükümet ile güvenoylamasına girmez büyük ihtimalle. yani akp 267 mv kazanamazsa dahi hükümeti kurma yetkisi alacaktır. önemli olan akp'nin kolasiyon talebine cevap alıp alamayacağı. eğer akp güvenoylamasında 267'yi geçecek mv sayısına ulaşır ya da kolasiyon sağlayabilirse hükümeti kurar.
  • himmet dayi  (15.04.15 11:13:05 ~ 11:13:50) 
Olay soyle, secimlerden sonra iste mv'ler belirleniyor, cumhurbaskani, en cok mv cikaran partinin genel baskanina hukumet kurma yetkisi veriyor. Ister 350 ister 250 olsun. Kurulan hukumete guvenoyu verilmesi lazim bunun icin de salt cogunluk araniyor yani 276.

Partinin 276 mv'si varsa kendi basina kurup guvenoyunu aliyor meclisten. 276'dan az ise guvenoyu alamayacagini bildiginden koalisyon hukumeti kurmaya calisiyor. Atiyorum 240 mv var, 60 mv cikaran partiyle koalisyon kurup guvenoyu aliyor.

Bildigim kadariyla guvenoyu alamazsa sonraki partinin genel baskanina yetki verilebiliyor. Akp ile kimse hukumet kurmazsa chp mhp hdp kurabilir.
  • signore  (15.04.15 11:16:04) 
hükümet kurmak için 267 değil 276 mv gerekli.
kurulacak hükümet yetkisinin cb verir. teamüller gereği; bakın yasal olarak değil, burası önemli; en yüksek oy alan partiye verilir.
bu anketi metropoll yayınladı. cemaatin anketçisi. cb seçiminde ekmel i kazanacak demişlerdi. yani burada akp ye 5 puan eklemek lazım. dolayısıyla 47 yi bulup, hdp barajı geçse bile 300 e yakın mv çıkarıp, tek başına kurar akp.

sonuç olarak cb kimseye yetki de vermeyebilir. o zaman erken seçim falan fistan.
  • enkolaykullaniciadi  (15.04.15 11:19:46 ~ 11:20:38) 
öncelikle şöyle bir hesaplama aracı var.

secimharitasi.com

soruda verilen oy oranlarını girdiğimizde çıkan milletvekili sayıları şu şekilde;

AKP: % 42 - 260 mv
CHP: % 27 - 136 mv
MHP: % 18 - 97 mv
HDP: % 10 - 57 mv

Bu durumda AKP tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu sağlayamıyor. Koalisyon kurmak zorunda. Mhp yada Hdp ile koalisyon kuramazsa, hükümeti kurma görevi Kılıçdaroğluna verilir. Chp + Mhp + Hdp koalisyonu matematiksel olarak mümkün. Ha Akp bunu önlemek için ülkeye atom bombası bile attırır o ayrı mesele.

Diğer senaryo ise Hdp'nin barajın altında kalması. Aynı oy oranlarında Hdp'nin %9 aldığını varsayarak hesaplama yapalım.

AKP: % 42 - 305 mv
CHP: % 27 - 145 mv
MHP: % 18 - 100 mv
HDP: % 9 - 0 mv

Maalesef Akp yeniden tek başına iktidar oluyor. Aynı tas aynı hamam devam. Oranlar ve olası milletvekili sayıları 1-2 puan düşebilir- çıkabilir. Ama genel tablo bu şekilde.

edit:
@enkolaykullaniciadi Metropol'ün anketi güvenilir mi bilmiyorum. Ama Akp'nin %47 oy alacağına kesinlikle inanmıyorum. %40'ın altına düşmez ama %47 abartı olmuş. (Trafo ve kediler hesaplamaya katılmamıştır)

Hakan Bardakçı "Mhp %18'in altında kalsın mesleği bırakırım" diyor. Çözüm sürecine tepkili olan sağ seçmen Bahçeli'ye rağmen (ki başkası olsa artış %10dan az olmazdı) Mhp'nin oyunu artıracaktır. www.haberler.com

Chp son zamanların en iyi seçim kampanyalarından birini yapıyor. Ön seçim, ekonomi ana temalı seçim kampanyası vs. olumlu adımlar. Chp'nin de oyunu artıracağını düşünüyorum.

Hdp bağımsız girerken %5-6 oy alıyordu. O zamanlar aday göstermediği iller de vardı. Şimdi parti olarak giriyor. Oyunu artıracağı muhakkak. Tek mesele barajı geçip geçemeyeceği.

Tüm bu partiler oyunu artırırken Akp'nin %47 oy alması imkansız.
  • corneillus  (15.04.15 11:30:04 ~ 11:54:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.