[]

şüpheli bir mail geldi ama açsam mı?

1 nisan'da şahsi mailime "resul.uzunkaya@buldumbuldum.com" adresinden "scan3434.zip" isimli bir ek gelmiş, mailde sadece ek ve adamın imzası var, rezul uzunkaya bölge müdürü falan yazıyor, numarası dahilisi falan hepsi yazıyor. böyle bir kişi ve siteyle bir ilgim yok, mailin yanlışlıkla gelme ihtimali veya 1 nisan şakası olması ihtimali var ama yinede iki haftadır merak ediyorum. hayır mail adresimi de çok temiz kullanıyorum, spam bile haftada 1 tane falan anca gelir.

merakımı nasıl dindirebilirim? zararsız bir şekilde ekin içeriğini açma şansım var mı? geçenlerde şüpheli maillerin aracı bir site ile açılabileceğini okumuştum ama şimdi hayatta bulamam.

hay allah ne yapsak?

 
çok merak ediyorsanız bir internet cafe'ye gidin orda açın.


  • nuka cola  (15.04.15 10:37:45) 
dosya gerçekten zip ise (scan3434.zip.exe değilse yani) winrar ile açmanda bir problem yok. Minimum risk için dosyayı bilgisayara indir, sağ tık/birlikte aç menüsü ile winrar ya da winzip ile aç. İçinde %99 exe dosyası var ve virüs.


  • himmet dayi  (15.04.15 10:37:46) 
@nuko cola, mail adresimi hacklerler diye korkuyorum, internet cafe çözüm değil maalesef.

@himmet dayı, en mantıklısı anlattığın yöntem herhalde, dediğin gibi yapıyorum o zaman.

5 dakika içinde dönüş yapmazsam bilin ki sistem komple çöktü.

edit: indirmeye çalıştığımda "SCAN.zip dosyasına bilinmeyen bir virüs bulaştığından bu dosyayı indirmek güvenli değildir." hatası aldım hehe, en azından merakım dinmiş oldu teşekkürler.
  • tolga asp  (15.04.15 10:42:49 ~ 10:45:11) 
acma, virus.

umarim gec kalmadim. [:
  • hik mik  (15.04.15 10:44:54 ~ 10:45:17) 
evet virüsmüş ama anlamadığım "buldumbuldum.com" gibi bilindik bir site nasıl oluyorda virüslü mail gönderebiliyor? sözlükte falan 4 sayfa entry yazılmış, öyle bilinmedik bir site de değil ama anlamadım valla.


  • tolga asp  (15.04.15 10:47:54) 
yeni bir yontem, calinan mail adresleri uzerinden gonderiliyorlar. normal mail gibi algilamayin, detaylarina bakarsaniz gonderen sunucu @buldumbuldum.com (basitce) degildir.

ayni sekilde turktelekomdan bile borcunuz olduguna dair mail alabilirsiniz. :)

- ne telefon numarasi yazar ne detay

acmayin kisaca. linklere de tiklamayin.

- koz olarak kullanamazsiniz gonderen ip /domain siteye ait olmadigi aninda ispatlanir :)
  • hik mik  (15.04.15 10:49:55 ~ 10:54:40) 
siteye şikayette bulunun hocam hatta koz olarak kullanın belki bişeyler kaparsınız :D


  • six packsiz  (15.04.15 10:53:32) 
benzer bir olay başıma geldi, info@siteadımız.com bizim kullanığımız adres ve bize bu adresten mail geldi!
hala nasıl oldu bilmiyoruz çözemedik

ekli dosya beklediğimiz kişiden kurumdan gelmiyorsa doğrudan çöpe gidiyor, tavsiye ederim
  • azizakin  (15.04.15 11:02:23) 
iyice merak edip aradım, gerçekten öyle bir çalışan varmış fakat mailden haberi yok, tıklamayın dediler.


  • tolga asp  (15.04.15 11:02:57) 
herhangi bir smtp uygulaması üzerinden to kısmına istediğiniz adresi koyarak mail atılabilir. gelen mailin mutlaka to da bulunan adresten gelmesine gerek yoktur. mail gönderiminde önemli olan gönderilecek adrestir(oda nereye gitmesi gerektiğini belirtmek için) gerisi mail gönderimi yapılırken set edilebilir (to,body,cc,bcc vs..)

neden yazıyorum tanıdığınız bildiğiniz bir mail adrersinden mail alsanız bile güvenmeyin diye, m
  • magoria  (15.04.15 11:33:53) 
virüs.
şirket mailime de geliyor böyle mailler, müşterilerin maillerinden bile geliyor sipariş.zip diye, onlara da bulaşmış komple adres defterine kopyalıyor kendini sıpa.

  • aithra  (15.04.15 11:35:25 ~ 11:35:56) 
bir de ptt.org, akbank.org.tr gibi adreslerden de gönderiyorlar, dikkat ediniz :)


  • pokerface  (15.04.15 11:39:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.