[]

okuduğum alanla ilgili nasıl iş bulabilirim? (sinema ve iletişim)

sinema tv öğrencisiyim. şimdiye kadar bir prodüksiyon şirketinin casting departmanında çalıştım. şu sıralar iş aramaktayım. aslında bayadır iş aramaktayım, neredeyse 1 yıl oldu. genelde meslek dışı gelir getirecek şeylere yönlendim ama ne deneyim var ne tanıdık e bir de öğrenciyim.. haliyle orada da bulamadım. en son dedim edit yapayım freelance. ama o da olmadı, hem kendimi baya bir geliştirmem alana adamam lazım, hem de piyasayı hintliler yemiş. ben de en son elimdeki şu kartlara bakayım dedim: prodüksiyonda çalışabilirim, iş gücü neticede. girip öğreniyorsun, koşturuyorsun. pratiklik, çözüm üretme potansiyeli dışında bir şey aradıklarını sanmıyorum. bir de yazma hususunda yeteneğim mevcut. en iyi olduğum alan senaryo yazımıdır. acaba reklam şirketlerinde metin yazarlığına mı yönlensem, yazmakla ilgili neler yapabillirim daha başka... böyle iki alan arasında yönlenme, iş arama kanalımı belirleme hususunda tıkandım kaldım.

açıkça söylemek gerkirse, çok da demagoji yapar gibi anlatmak istemiyorum ama maddi anlamda çok sıkıntı çekiyorum. babam çalışmıyor, abim rahatsız o da çalışmıyor ve rahatsızlığı da hem tedavi hem de moral olarak artı bir yük olarak bizi aşağıya çekiyor. ben aşırı masrafsız bir insanım. yol param/aylık akbilim olsa yeter. her yere beş kuruşsuz giderim, bu yüzden sosyal anlamda hiçbir şeye adam akıllı dahil olamıyorum. (kişisel olarak hiç de bunun sıkıntısını çekmiyorum ama bu alanlarda insanlar network'le yürüdüğü için geride kaldığımı da hissediyorum. hatta şöyle bir örnek vereyim, tek adam akıllı güzel bağlantımı bir kültür merkezi'nin gerçekleştirdiği ücretsiz tiyatro kursuna katılırken buldum. bölümümün sektörle içli dışlı, bohem ve kalburüstü tayfasıyla takılacak lükse sahip değilim. bu elbette network oluşturamayacağım anlamına gelmiyor ama açıkça gerideyim biraz.)
ilerde eğitimime dair ek bir şeyler yapmak istediğimde ne olursa olsun içeriğine vs bakmadan çalışacağım zaten. ama şimdi de durumlarımı düzeltmek, şu an için babamgillere destek olmak ve uzun vade hedeflerim için de kenara atmak için çalışmam lazım. o yüzden yönleneceğim alanın bana maddi acıdan bir şey vadetmesi çok önemli. zannediyorum ki buralarda bu alanla ilgili iş yapan, ya da bu yolun yolcusu kimseler vardır. bana verecekleri aklı istekle, merakla bekliyorum. sevdim saydım. :)

 
merhaba dostum, sen sektördeki iş bulma sıkıntılarından bahsetmişsin zaten. network olmadan biraz zor oluyor açıkçası adam akıllı iş bulmak söylediğin gibi. ben de bir tv kanalında çalışıyorum ve işe girerken kelimenin tam anlamıyla hiçbir şey bilmeyerek girdim, ve her şeyi yaparak öğrendim. zaten okuduğum bölüm ingilizce öğretmenliği ve tümden alakasız.

eğer söylediğin özelliklere sahipsen sektördeki orta ve büyük ölçekli şirketlere iş başvurusu yapabilirsin, maddi anlamda büyük beklentilerin olmadığını ve asıl amacının iş öğrenmek olduğunu hissettirebilirsen adamlara muhakkak bir şey çıkar. küçük ölçekli yerlerde zaten iş bulmak tanıdık olmaksızın imkansız.

eğer kurgu yapabilecek kadar kurgu mantığını biliyorsan freelance işlere yüklenmeni tavsiye ederim ilk olarak. freelancer, elance gibi sitelerde örneğin inanılmaz bir potansiyel var. ilk işi almak daima çok zor, ben iki üç ay kadar uğraştım iş alabilmek için, en son bir arkadaşımın işini site üzerinden aldım ki, iş yapmış görüneyim filan. ancak sonrasında referans puanın oldukça daha fazla iş alabilmeye başlıyorsun ve bir yerden sonra hakkaten elinde güzel bir portfolyo oluyor. bu şekilde güzel paralar da kazanabilirsin deneyimin yanı sıra. bir de tabii bu işleri yaparken animasyon vs yapabiliyorsan, iş alma ihtimalin daha da artıyor.

dersen ki ben kurgu vs yapmak istemiyorum, o zaman da prodüksiyon şirketlerinde uzunca bir süre para almadan stajyer olmayı göze alman gerekiyor, bence çok vahşi bir iş ancak maalesef sektör böyle ve elinde güç olmadıktan sonra yapabilecek bir şeyin kalmıyor ve mecburen evet diyorsun.

yazarlar benim en sevmediğim kısım, onlar yüzünden sabahlıyoruz hep. :) bi şey diyemeyeceğim zaten bilmiyorum ne tür olanaklar vardır vs.
  • klassno  (15.04.15 01:35:51) 
offfff. neresinden baslasam ki ozet gecmeye calisayim. kendi cizdigim yolu anlatmaya calisayim. onden sunu yazayim sabah 10da ise geldim hala calisiyorum 5 gibi cikabilcem sanirim. boyle is mi olur dicen simdi var iste aq. bu sektor boyle...

okuldan mezun olduktan sonra ne yapacagimi pek bilmiyordum. her sinema tv ogrencisi gibi yonetmen olmayi isterdim tabi ama o kadar kolay olmadiginin da farkindaydim. cok uzun sureler is aradim okulda basarilarim odullu kisa filmlerim olmasina ragmen hic kimse sikine takmadi. sonunda siktiriboktan kadin ve saglik temali programlar yapan bi yapim sirketinde nasil olduysaise basladim. mulakattaki gevsekligimi cok begenen koordinator arkadas beni ise alsinlar diye baski yapmis ve ise aldirmis. kendisi ile hala sikca gorusuruz cok sevdigim bi insandir ama mesela birkac yildir issiz kendisi nokta. orada basladiktan 6 ay sonra ayrildim alacagimi aldim ve bi ince sektor deneyimi kazandim.

oradan sonra yine bi sure is aradim bulamadim. barda garsonluk yapmaya basladim takildim eglendim ictim ne olacagini dusunmedim. o ara yogun olan bi arkadasimin elindeki freelance(duzenli haftalik is ama evden) bana verdi. bi sure onunla takildim ama ondan da sikildim dandik dandik tv programlari kurgulamak cok sikiciydi ve biraktim yine issiz kaldim. sonra satis yapan bi sirken is teklif etti parasizliktan kapi kapi gezip 6 ay aptal urunler sattim. onu da biraktim 6 ay takilip sonra askere gitmeye karar verdim . gittim geldim. gelince yalandan 1 aylik bi turne isi cikti. bastim gittim fotograf cekiyordum . makineyi verdiler elime turnede standda fotograf cekip photoshopta template icine gomup basip dagitiyordum millete . bu isten sonra bikac fotograf isi geldi.bilindik muzik festivallerde bu isi yaptim bi sure. ama festival dedigin hergun degil karin doyurmuyordu.

bi arkadas reklam setlerinde fotograf cekme isi onerdi olur dedim 6 ay falan da ona takildim . ibne parami cok gec veriyordu ve beni cok ucuza calistiriyordu. bir de arkadas olacak ibne. neyse onunla da kavga edip biraktim . yine uzun sure issiz kaldim. bu arada istanbulda ailemden uzak bekar evinde yasiyorum bunlari en basindan beri. para akitmiyorlar bana ama gonderiyorlar da cok bitik hale gelince.

sonra organizasyonlar icin ses ve isik sistemi kuran minik bir sirkete girdim artik adam akilli bi is ogrenip sifirdan baslayip yururum dedim kendi kendime adam seni tonmaister yapcam dedi burda, gaza geldim. ama bi hafta icinde adamin dalyaragin teki oldugunu anlayinca gazim gitti.

simdi olay tam burada kopuyor universiteden bi arkadasim moruk bi is var asistan ariyorlar dedi dusunurmusun dedi. tabi dusunurum dedim. tamam dedi konusturalim seni. is gorsel efekt asistanligi idi bu arada. eleman beni sevdi ise aldi ilk girdigimde x tl vereceklerini soyledi ama artar dedi . hic takmadim . basladim ise. isi de sevdim ortami da sevdim sirketi de sevdim. senior artistim cok iyi bi elemandi baya yardimci oldu bana. normalde benim kadar compositing hakkinda birsey bilmeyen bir elemanin burada isi yoktu ama nasil olduysa ortama kaynadim kisa surede. cok memnun kaldilar ve devam et dediler.

2 bucuk yil oldu maasim 7x civari seyrediyor. bu surede bi suru sinir harbi ve delirme yasadim bu iste ama hala devam ediyorum. isi seviyorum cunku isi zorlastiran yavsaklardan birgun kurtuluruz diyerek devam ediyorum.

hikaye boyle ozetle . nereden baslayacagima ve ne uzerinde ilerleyecegime karar verene kadar bi suru zaman kaybettim. sen de kaybedeceksin ama benim kadar kaybetme basla boktan da olsa bir yerlerden. boktan isleri yaptikca iyi is nasil olur kendin ogrenmeye basliyorsun ve bir sekilde kendin icin en iyisini buluyorsun.
onemli nokta okul arkadaslarinla irtibati koparma. bu isi baglantisini bana saglayan okul arkadasimdi.
  • jack n brooks  (15.04.15 03:59:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.