[]

Çok Kötüsünüz Çok!!!

Hani bazı insanlar kötüdür ya. (neye, kime göre) (tecavüzcü, katil, ak hırsızlar hariç)
Hani yanlış yaptığını bile bile o davranışını devam ettiren insanlardan bahsediyorum.

Mesela iş arkadaşının zor durumda bırakıp kıs kıs gülen, işçinin hakkını alenen yiyen patron, okul arkadaşının kuyusunu kazan iftira atan, küçük yalancılar, büyük sahtekarlar... Bunlar farkındalar mı yaptıklarının, oturup düşününce ben kötü bir insanım diyen var mıdır?

Var mıdır ben kötü bir insanım diyen? Herkes dürüst değil mi? Vicdansızlar dimi bunlar? Vicdan?

 
herkesi kendin gibi sanma. çoğu insan empati yoksunu. empatin varsa bile bu insanlarla çatışa çatışa zamanla köreliyor senide kendilerine benzetiyorlar. iyi insan olmak eziklik olarak kullanılacak bir açık olarak görülüyor genelde. sende adapte olabilmek için değişiyorsun. survival of the fittest.

""Her kim bir canavarla çarpışmayı göze alırsa,
bir canavar olmayı da göze alsın.
Uçuruma uzun uzun bakarsanız,
uçurum da sizin içinize bakmaya başlar."
  • klakie  (13.04.15 14:18:17 ~ 14:26:46) 
Salla olm boyle seyleri fazla dusunursen kafayi yersin bence. Ayni seyi sende onlara yap hem zevklide.


  • fransizkalanadam  (13.04.15 14:21:54) 
hepsinin sözleri aynı.
"ne yapak, böyleyiz."

  • cetoxim  (13.04.15 14:31:24) 
ben kötü değilim lan. hippiyim. valla.
o bahsettiklerin vicdansız evet. bilhassa işçi emeği sömürenler, yetim hakkı yiyenler falan. kapitalizm psikopatiyi kayırır.
www.ted.com

www.ted.com
(8:43)
  • kargn  (13.04.15 14:39:41 ~ 14:41:56) 
guguk kuşunda şöyle bir replik vardı: "bir insanın deli olduğuna toplum karar verir."
kötü olup olmadığına da öyle.
ÖRn: 17 yaşındaki kıza tecavüz edersin, ailesi kızı senle evlendirir ve şikayetçi olmaz. kızı 1. eşinin yanına yerleştirir ve ben almasaydım ailesi öldürecekti deyip kendini temizleyebilirsin: www.radikal.com.tr

fakat bunlar toplum normları, coğrafyaya ya da geleneğe göre değişiyor.

bir de bunların tüm üstünde normlar var, yozlaştırılsalar da var.
misal: adam öldürmeyeceksin
yalan söylemeyeceksin
çalmayacaksın
komşunun malına göz dikmeyeceksin.
..
  • aithra  (13.04.15 14:42:24 ~ 14:43:32) 
ben kötü değilim lan :/

iyi miyim, bilmiyorum. ama kötü olmadığımı biliyorum.
  • mermize  (13.04.15 14:49:31) 
"Ben kötüyüm" diyen insanlar olabiliyor ama tanıdıklarımdan bunu diyenler gerçekten bencil insanlar olmakla birlikte yukarıdaki hiçbir sınıfa girmiyorlar. Ben kendimi bilemem amadediklerin komple vicdansız. Ama bunun farkında olduklarını sanmıyorum. Çünkü illa ki içlerinde iyilik yapan bir nokta vardır. Benim gözümde o açığı kapatmaz ama kendi gözünde kapatabilir.

Yapılan kötülüğü mantık çerçevesine sokabilir; örneğin "Senin de fabrikan olsun, bakalım sen ne yapacaktın" diyebilir. Bu şekilde kendini aklayabilir. Örneğin, Ali Ağaoğlu'nun konuşmasına bakalım. "Avazım çıktığı kadar bağırıyorum. İstanbul konut inşaat sektörünü en iyi bilen isimlerden biri olarak söylüyorum ki; mevcut yapı stoğunun yüzde 70'i deprem açısından güvenli değil. 1970'li yıllarda İstanbul'un Anadolu yakasında yapılan yapıların büyük bir kısmına inşaat malzemesini ben sattım. Kumları Marmara Denizi'nden demirleri hurdadan çektik. O zamanın şartlarında en iyi malzeme buydu. Sadece biz değil tüm firmalar aynı şeyi yapıyordu. Deprem olursa İstanbul'a ordu bile giremez, ölen şanslıdır". Al işte, alenen kötü adam, potansiyel katil. Ama kendini akladığı iki cünle var yukarıda: "O zamanın şartlarında en iyi malzeme buydu" ve "Sadece biz değil tüm firmalar aynı şeyi yapıyordu". Bu cümle ne kadar kendini aklamak için söylenmişse de, bir kısmının da kendini kandırmak ve kötü olmadığına kendine inandırmak için söylendiğine inanıyorum. "Kötü oldum, çünkü başka seçeneğim yoktu"ya kendini de inandırmaya çalıştığını düşünüyorum. "E, bu işi yapmayabilirdin" seçeneğini düşünmemesi ve düşündürtmemesi gerektiği için böyle seçenekler sunabiliyorlardır kendine.
  • aychovsky  (13.04.15 15:32:32) 
bazi cevaplar sorunun icinde gizli:

"iscinin hakkini yiyen patron"

isci: dunyaya sikilmek icin gelmis olan, maasi karsiligi emegini satan kisi

patron: dünyaya sikmek icin gelmis olan, zamaninda muhtemeldir ki sikilmis olup simdi sikme sirasinin kendisine gelmiş oldugu akil sahibi kisi.

kapitalist bir duzende yasiyoruz, oyunun kurali isci sikmek uzerine kurulu. hayatta kalmak istiyorsan isciyi sikeceksin. sikilmek hosuna gitmiyorsa soylenmeyi kesip seni de siken tarafa gecirecek bir fikir bulacak ve organize edeceksin.

maasli calisan demek domalip "yok mu beni siken?" diyen insan demektir. begenmiyorsan patron olacaksın.
  • no christ requires  (13.04.15 15:33:04) 
bu arada ben patron olsam ve gercekten milyonlarim olsa iscime kar payidir, ikramiyedir, bayramlik ceklerdir vs vermek ve daha cok motive etmek isterim. bunun nedeni de sikilme tecrubesine sahip olmam sanirim. ama bir baskasi sirf sikis odakli bakiyor diye de bir sey diyemem, oyun bu, kural bu.

ya sikeceksin ya sikilecek. kimi az siker, kimi cok.
  • no christ requires  (13.04.15 15:35:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.