[]

bu durumda ne yapılabilir?

bir köy okulunda branş öğretmeniyim. yaklaşık olarak 250 öğrencimiz var.
bu zamana kadar alışık olmadığım durumlarla karşılaşıyorum bu köyde. öğrencilerin ağzı inanılmaz derecede bozuk. 1. sınıf öğrencisi de 8. sınıf öğrencisi de kötü söz mefhumundan habersiz. bazen öyle şeyler yaşıyorum ki çaresiz kalıyorum. onlardan biri:

kız bir 5. sınıf öğrencisi yanıma yaklaştı:
-öğretmenim x bana küfretti, dedi.
ben de boş bulundum ve 'ne dedi?' diye sordum.
küçücük kız öğrenci hiç kekelemeden:
-seni s.kerim dedi, dedi.

ben dondum kaldım, ne yapacağımı bilemedim bir an.

dün 1. sınıf öğretmeninin anlattığı olay. öğrenci yine küfür şikayetiyle gelmiş. o da sormuş ne dedi diye. gelen cevap şu: ' y..rağımı ağzına sokarım'

ciddi anlamda bir ağzı bozukluk var. biz çözüm üretmekte zorlanıyoruz.
ben derslerimde sürekli küfrün kötü bir şey olduğunu söylememe rağmen pek etkili olamadım. hatta açık açık küfür edenlere karşı cephe alacağımı söyledim. yine pek önemsemediler.

dün yine dersimde biri kürtçe bir söz söyledi. kürtçe bilmiyorum. hemen öndeki çocuk atladı. küfür etti diye. çocuğa sordum hayır dedi. başka biri etti hocam dedi. onun yanındaki de hayır etmedi dedi. orda ona gıcık olanlar o kürtçe söz söyleyeni ya ispiyonladı ya da iftira attı. savunanlar ise ya yalan söylüyorlar arkadaşını korumak için ya da gerçekten çocuk küfür etmedi.
4 ihtimal var. maalesef bunlardan 3 tanesi bizim tasvip etmediğimiz şeyler.

ben de işin içinden çıkamayacağımı sezip konuyu değiştirdim.
şimdi sorularım şunlar:
1. son bahsettiğim durumda siz olsanız nasıl bir çözüm üretirdiniz?
2. çocukların ağzını düzeltmek için neler yapılabilir?

 
döverdim.


  • paudi  (11.04.15 08:56:55) 
Basit ama küfür etmeyené minik hediyeler alabilirsin mesela çikolata verebilirsin ya da kalem belki sınavda 5 puan fazla gibi aklıma bu geldi

Veli toplantısı +1
  • indescribable  (11.04.15 09:32:04) 
aileleriyle konuşurdum.
aileden ya da sokakta diğer çocuklardan duyuyorlar.
Demek ki genel olarak bir saygısızlık ve kirli dil var toplumda ki çocukları da etkiliyor.
  • aithra  (11.04.15 09:53:03) 
toplantı yap, birbirine küfür eden çocukların ailelerine küfürleri anlat aileler birbirine girsin kan davası çıksın beşikten dedeye vursunlar birbirlerini

küfür etmeyen çocuklar ve aileleri ölmeyeceği için rahat edersin, mis gibi rahat rahat eğitim yaparsın
  • azizakin  (11.04.15 10:28:33 ~ 10:28:52) 
Okuldaki tum ogretmenlerle bir olup koydeki aileleri kufur konusunda egiterek gercek bir cozume ulasilir herhalde.
Onun disinda en fazla sinifinizda ceza&odul ile kufur edilmemesini saglayabilirsiniz. Ya da belki okul ici kufure hayir kampanyasi gibi bir sey olabilir. Herkese neden kufretmememiz gerektigini anlatmasi icin odev fln verirsiniz.

  • f_d  (11.04.15 11:04:06) 
Tepkisel olarak algılamayın ama bir eğitimci olarak bugibi durumlara dair çözüm yöntemlerini ve bu gibi durumlarda izlenmesi gereken bilimsel ya da denenmiş metodları sizin hem uyguluyor hem de bu gibi duyurudan gelecek sorulara sadece iç güdüsel değil bilimsel yaklaşar cevap veriyor olmanız gerekmez mi ?

Dediğim gibi aslında biraz da merak ettim . Yoksa tabi ki bu konuda ya da herhangi bir konuda insanlar ne düşünür diye sorulabilir.
  • hayyam ara  (11.04.15 11:21:28) 
Aslında veli eğitimi bunun temel çözümü olacaktır, sonuçta muhtemelen bu çocuklar evde ya da sokakta birbirleri ile böyle konuşanlardan öğreniyorlar bunları. Ama o aileler değişir mi bu yaştan sonra, bilmiyorum. Büyük olasılıkla çoğu gülüp geçecektir, hatta naifliğinle dalga da geçeceklerdir. En iyi ihtimalle umurlarında olmayacaktır. Velilerin böyle bir şeye katılmak isteyeceğini düşünmek bile naif geliyor bana. Belki anneler biraz daha ilgili olabilir ama büyük olasılıkla onlar da küfür kullanıyordur bir miktar. Yine de bir veli bir velidir ama bunun nasıl yapılabileceğini bilmiyorum.

Bir yandan buna devam ederken, sınıfa da bir kutu koyulabilir. Küfreden oraya 1 TL atsın. Sonra da biriken parayla öğrenciler için bir şey yapılabilir. O sosyo-ekonomik düzyede 1 TL bile olsa paranın korkutucu ve caydırıcı etkisi olabileceğine inanıyorum. Eğer küfretmenin ötesinde terbiyesiz hareketlere giderse, o da 5 Tl olsun atıyorum ki. İlk başlarda nazlansalar bile, küfretmemeyi öğrenebilirler. Ama bu durumda da şöyle bir sorun olur, eğer öğrenci "Vermeyeceğim" diye inat ettiğinde sen otoriteyi kuramazsan, bu sefer iyice laçkalaşırlar. Parası olmadığından veremeyebilir, ona da bir çözüm düşünmek gerek. Ya da standart bir ceza düşünülebilir para içermeyen. Tek ayakla durmaktan ağır ama dayağa kaçmayan bir şey.
  • aychovsky  (11.04.15 16:27:24 ~ 16:31:13) 
Dayağa karşı bir insanım, o yüzden başka cezalar olabilir. Okul çıkışı kalıp sınıf temizletilebilir örneğin. Erkek öğrenciler için onur kırıcı olabilir o örneğin. Biraz düşünülse bulunur yaratıcı bir çözüm bence.


  • aychovsky  (11.04.15 16:33:24 ~ 16:33:56) 
30 yıllık öğretmen annemden sana tavsiye:
ailede gördüğünü değiştirmek imkansıza yakın gibi bir şey. aileyi de eğitmek giriyor işin içine çünkü.
sen istediğin kadar düzelt yine aynı şeyleri yapacaklar. senden çok aileleriyle vakit geçiriyorlar. hatta aileler bazen o kadar cahil oluyorlar ki okula gelip sana sataşırlar sen bizim çocuğumuza neler öğretiyorsun diye.

ödül sistemiyle bişeyler deneyebilirsin ama en son çare "bana küfür şikayetiyle gelmeyin" demek olacaktır.
  • rayde  (11.04.15 16:33:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.