eğitim şart demiyorum, geometrik şekiller üzerinden problem çözmeli iq testlerinden de bahsetmiyorum. zeka testinden kastım muhakeme yeteneğini ölçülmesi. bkz: https://www.youtube.com/watch?v=cikIOU3cHOA&feature=youtu.beBunu isteme sebebim klasik karşıt görüşteki insanları aşağılama ve gerizekalı ol
eğitim şart demiyorum, geometrik şekiller üzerinden problem çözmeli iq testlerinden de bahsetmiyorum. zeka testinden kastım muhakeme yeteneğini ölçülmesi.
bkz:
www.youtube.com 
Bunu isteme sebebim klasik karşıt görüşteki insanları aşağılama ve gerizekalı olarak görme durumu değil. Malum partinin seçmenlerinin ezici bir çoğunluğu bu durumda. Yani olayları yorumlamaları olsun, üslupları olsun ne kadar doğru şuanki seçim sistemi diye sorgulattırıyor insana. Yanlış anlamayın ne chpliyim ne de k.k. sempatizanıyım.
Evet muhakeme yeteneği demiştim. Yorumlu tarih sorusu olabilir, basit kurgu olaylardan çıkartılabilecek sonuç soruları olabilir kısaca bir insanın doğruyu yanlıştan ayırabileceği ve olayları yorumlama yeteneğine sahip olduğunu sıanyacak her türlü yöntem olabilir ama yeter ki sınansın o yeti. Eğitimsizlikten bahsetmiyorum isterse üniversite mezunu olsun bu testi geçemiyorsa yani olayları doğru bir şekilde yorumlayamıyorsa seçme hakkının elinden alınmasından bahsediyorum. Demokrasi, hırsızlık haberleri tarafsız kaynaklarca doğrulanmış tapelere -son sürat kadrosu değiştirilen tübitak değil- o çalıyorsa bi bildiği vardır o yapıyorsa ülkesi için çalmıştır diyen amcalara oy kullanma hakkı veriyorsa ben bunu etik bulmuyorum. Tabiki bir ütopyadan bahsediyoruz burada. Böyle bir şeyin bıraın hayata geçirilmesi ciddi bir şekilde tartışılması bile mümkün olmayacaktır. Daha bugün tvde gördüm başbakan avukatların üstlerinin aranmasının elzemliğine yönelik sunduğu argümanlardan birisi "kardeşim avukatlar havaalanlarına girdiğinde de aranıyor sonuçta" cevabını gördüm ben. Bu adam her ne kadar vasiretsiz bir kukla olsa da şu an ülkemizi yöneten başlardan birisi.
Soru kısmına gelirsek.
1) Genel olarak Dünya'da uygulamada olan demokrasiyi ne kadar doğru buluyorsunuz? (ideal olan değil uygulanmakta olan versiyonu)
2) Sizce kişinin seçme yetisi olup olmadığı test edilmeksizin herkese seçim hakkı verilmeli mi?
3) Herkese seçim hakkı verilmeli diyenler kişinin muhakeme yeteneğinin ölçülmesine neden karşı? Yani diyelim bir A kişisi var ve olayları doğru kavrayabilecek sosyal zekası olup olmadığı test ediliyor ve bunda oldukça düşük bir puan alarak baraja bile yaklaşamıyor. Ciddi anlamda olayları anlamıyorsa kafası basmıyorsa ülkenin kaderini etkileyebilecek bir hakkı ona vermeli miyiz evet öyleyse neden vermeliyiz? Cevap demokrasinin temellerinin tam eşitliğe dayandırılmasıysa o zaman 18 yaşından küçüklere de seçme hakkı vermeli miyiz?
Bu durumun 18 yaşından küçüklerin neden oy kullanamadığından bir farkı olmadığını düşünüyorum. 18 yaşından küçükler neden oy kullanamaz? Henüz çevresindeki olup bitenleri tam olarak anlamlandırabilecek kapasiteye erişmedği varsayılır değil mi?
Fikre karşı çıkanlar özellikle 3 numarayı cevaplarsa çok sevinirim :)
**Muhakeme yeteneği testine(psikoloji,tarih ve psikiyatri uzmanlarınca hazırlanmış) hiçbir hile hurda karıştırılmadığı bir otam varsayıyoruz.**
Tekrar ediyorum videodakilerin olası oy vereceği partilerinden ötürü "seçme yetisi yok" yaftası yapıştırmıyorum. Videodaki ne laf atan ne de laf atılan tarafla en ufak ilgim ve alakam yoktur. Sadece genel Türkiye seçmeni ve bu videodaki insanlarımızın olaylara bakış açısından yola çıkarak "bunlar gerçekten "doğru" seçim yapabilirler mi?" doğrudan kastım herhangi bir ideoloji ve parti değildir sadece karşılaştığı olayları yorumlama biçiminin geçerliliğinden bahsediyorum.
Not: Çok uygunsuz bir saatte sorduğum için duyuru kendini imha edip daha uygun bir saatte tekrar açılması olasıdır.