[]

anket ölçümleme metodu

merhaba,
bir tüketici beğenileri anketi yapıyorum. anket şöyle: birçok farklı ürün gösteriyorum tüketiciye, ve her bir ürün için 1den 10a kadar beğenisini oylamasını istiyorum.

sonucu en çok 10 puan alan ya da 1 puan alan gibi değil de, daha istatistiki geçerliliği olan yöntemlerle açıklamak istiyorum. bu şekilde daha bilimsel bir sonuç çıkacağını düşünüyorum.

Bahsettiğim anket tipi ve ulaşmak istediğim sonuç için bildiğiniz bir yöntem, kuram vs var mı? yoksa da sizce nasıl ilerleyebilirim?
yardımlar için çok teşekkürler şimdiden.

 
@playing star again
tüketici verisi elimde yok. cinsiyetini, yaşını sadece ortalama olarak biliyorum katılanların, çünkü belli bir zümre ankete katılıyor sadece.
düşündüğüm şey örneğin A ürününü çok beğenen bir adamın beğenme kriteri 9 puandır, ama diğer bir insan için bu kriter 6 puandır. Her oy kullanan kişinin tüm ürünlere verdiği oylardan o kişiye özel bir katsayı tanımlayabilir miyim mesela?
çünkü alt alta kimin kaç puan verdiğini toplayıp en çok puan alan ürünün en tercih edilir ürün olduğunu söylemek bana bilimsel gelmiyor.
  • yigitovic  (09.04.15 16:37:45) 
Bilimsel konusacaksak anket hazirlamadan once olcmeye calistiginiz yapinin tam olarakne oldugunu, ondan da once cevaplamaya calistiginiz sorunun ne oldugunu bilmemiz lazim.
Bu konularda duyurunuz acik olmamis.

  • f_d  (09.04.15 17:38:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.