[]

Türkiye'de korsan yasası..

şarkıcı veyahut sanatçıları koruyan bi yasa şuan türkiye'de işliyormu? mp3 sitelerinde herkez birbirini uyarır oldu bugünlerde.. indirmeyin yapmayın etmeyin vs. geçenlerde gazeteler yazdı amerikalı üniversite öğrencisi indirdiği şarkı başına 130 bin dolar gibi miktarlarla cezalandırılmış diye..

diyeceğim o ki internet'ten yasadışı şarkı indirip dinleyen biriyim.. (çoğunlukla yabancı albüm, tek tük türkçe) ve indirdiğim şarkıları başkaları ile paylaşmıyorum, cd yapıp dağıtmıyorum yani korsancılık oynamıyorum.. hadi olmaz da oldu diyelim bir gün kapıya polis dayanırmı? türkiyede bu durum nedir ne değildir bir öğrensek..


 
www.mevzuat.adalet.gov.tr

ve şöyle denmektedir ;
1. ŞAHSEN KULLANMA:

Madde 38 - (Değişik madde: 07/06/1995 - 4110/14 md.)

Bütün fikir ve sanat eserlerinin, (...) kar amacı güdülmeksizin şahsen kullanmaya mahsus çoğaltılması mümkündür. Ancak, bu çoğaltma hak sahibinin meşru menfaatlerine haklı bir sebep olmadan zarar veremez ya da eserden normal yararlanmaya aykırı olamaz.

kanuna genel olarak hızlıca bir göz attığımızda eseri umuma (herkesin kullanımına) yaymanın cezası belirlenmiştir. daha önce de bildiğim üzere korsan ürünleri almak ve kullanmak suç değildir (kabahatler kanununda bir hüküm var mı bilmiyorum), bunları umuma yaymak (kar amacı güderek, ya da kar amacı güdülmese dahi eser sahibinin haklarına zarar verecek şekilde) cezalandırılmak istenmektedir.

edit : yamuluyorsan düzeltin
  • Bigvocate  (29.08.09 18:55:38 ~ 18:56:37) 
kanun daha değişmedi sanıyorum ama değiştikten sonra mp3 indirmek suç olacak.kanunun çıkması eylül ekim bulur diye okumuştum.


  • ozdek  (30.08.09 00:36:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.