[]

Işık hızı nasıl hesaplanacaktır ki?

Doğru anladım 1 saniyeye tekabül eden ışık hızının 300,000 km olduğu söyleniyor peki bu ölçüm nasıl yapılıyor?




 
Hesaplanir*
Mobile den düzeltemiyorum Afedersiniz

  • raavann  (07.04.15 17:27:44) 
bir saniye denildiğinde anlamamız gereken şey sezyum 133 izotopunun 9,192,631,770 adet osilasyonu süresince geçen süredir.

bir metre ile kastedilen ise vakum içindeki ışığın yukarıda tanımlanmış saniyenin 1 / 299,792,458 i sürede kat ettiği mesafeye verilen addır
ışığın vakum içindeki hızı sabittir bu ölçüm de laboratuvarda gerçekleşterilmektedir. Normalde de ışığa hassas iki sensörl vasıtasıyla kendiniz de ölçebilirsiniz.
  • spankenstein  (07.04.15 17:34:11) 
İlk kez olcum donen bir pervane, bir ayna ve pervaneyi donduren motorun anlik rpm'sini gosteren bir cihaz kullanilarak basit bir mantik ile yapildi. Nasilini soruyorsan onu da anlatabilirim, suan mobildeyim. Yani merak ediyirsan.


  • delifaruk  (07.04.15 21:26:46) 
spankenstein

Ilk okudugumda zamanım yoktu donemediydim ama hocam ben hicbir sey anlamadim. Bir suru bilmedigim detay var 133 izotopu nedir osilasyon nedir degerlerin yanina koydugunuz i nedir? Duz adamim ben bu ifadeleri bilmem ki.
  • raavann  (08.04.15 10:11:28) 
ışık hızı vakumda saniyede 299,792,458 metre hızla haraket eder saniye ile bağlantısı yok yani.


  • spankenstein  (08.04.15 14:50:47) 
1670'lerde danimarkalı bir gökbilimci olan Ole Roemer, Jupiter ve uydusu io'yu incelerken io'nun jüpiter etrafında dönüş süresi sabit olmasına rağmen bazen yörüngesi üzerinde daha önde bazen de arkada kaldığını farkediyor ve bunun dünya ile jüpiter arasındaki mesafenin değişmesinden kaynaklandığını farkediyor. sonra io'nun yörüngesindeki sapma ve dünya ile jüpiter arasındaki mesafeye göre ışığın hızını hesaplıyor. doğru olarak.

200 yıl sonra heinrich hertz laboratuar ortamında oluşturduğu elektromanyetik dalgaların hızını da aynı ölçüyor ve bunların aynı olduğu kabul görüyor.

ama evde ölçmek istersen mikrodalga ve marşmellov kullanarak yaklaşık bir ölçüm yapabilirsin.
  • screamshot  (08.04.15 14:57:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.