[]

Turist Rehberliği Yapmak ?

Bir süredir -uzuuuun bir süredir- çalışmıyorum ve bir kaç gün önce Beyoğlu'ndaki turist turları organize eden bir şirkette çalışmam söz konusu oldu, şimdi hala düşünme aşamasındayım ve sanırım yarın gideceğim. Siz görmüş geçirmiş, turistten ve turizmden anlayanlara bir kaç sorum var.

1-) Düz lise mezunuyum, ingilizce gramerden hiç anlamıyorum, ingilizce seviyem Fallout 2 oyununundaki metinleri anlamaya çalışmaktan ibaret, Tarzancam var yani.

2-) Pratik konusunda çekingen sayılmam ve konuşurken ingilizce biliyormuşcasına rahat konuşuyorum, yanlış da olsa cümleleri ve kelimeleri anadilimmişcesine sıralıyorum.

3-) Daha önce turist falan gezdirmedim ve turizm tecrübem 2005 yılından 12 odalı bir moteli 3 ay işletmiş olmaktan ibaret, oraya da yerli turist gelmişti (para almadığım gençlerin hayır duası, ailem de o otele geliyor diye motele almadığım kızlı erkekli nikahsız genç gruplarının da bedduası var üstümde)

Şimdi ben 1 ay falan şirkette biriyle pratik yaparak dilimi geliştirmeye çalışacağım ki dil konusunda bir korkum var, sanki öğrenemeyecekmişim gibi. Bazı insanlarda doğal bir dil yeteneği vardır ya ben de o yok. Nasıl bazı insanlar spordan ve spor hareketlerinden çekinirken ben de çocukluğumdan beri doğal bir eğilim ve doğal bir istek var ama ben spordan çekinen bazı insanların korkularını aşmasına yardım etmiş ve onları spor canavarı yapmış biriyim. Yani spor yapma benim doğamda vardı. Bunun gibi bazılarında da "dil öğrenme" konusunda doğal bir istek, eğilim ve yetenek var, ama bu ben de yok. Ama tıpkı spordan korkanlar gibi bu korkumu aşıp başarılı olabilir miyim? Dil öğrenmeyi çok istiyorum çünkü çok gerekli ama olmuyor anasını satayım, çalışamıyorum bile.

Bu 1 aydan sonra yeterli seviyeye gelebilir miyim? Ama Van'daki yerel çocuk rehberler gibi de görünmek istemiyorum yani o seviyeye geleceksem hiç gelmeyeyim. vandaki çocuklar siz de kusura bakmayın olum çok komiksiniz napayım (yaptığınız işin güzelliğini görüp takdir ediyorum orası ayrı)

Bi de bu yapacğaım işle ilgili bana neler tavsiye edersiniz? Normalde açlıktan ölsem istemediğim bir işi yapmam, askerde bile istemediğim işleri yapmayı reddettiğim için sorunlar yaşadım ama nuh dedim peygamber demedim yani istemediğim bir iş olsa asla kabul etmezdim bu işi ama istiyorum çünkü ingilizce öğrensem yeter kaldı ki zevkli bir iş olduğunu düşünüyorum.

Ne dersiniz?

 
1 ayda belli bir seviyeye gelmek, hemde vandaki çocuklar gibi olmadan? imkansız değil ama çooook zor diyorum.


  • eskili  (29.08.09 12:35:28) 
isteyerek calisirsan ogrenirsin, ayrica cok zevkli bir istir, ben dil bolumu okuyorum ve mezun oldugum sene ilk isim kokart sinavlarina girip rehberlik yapmak olacaktir. Ayrica rehberler hep private mode takilirlar, sana soyle anlatayim, Turist grubunun rehberi sen oldugun icin hep restaurant sahipleri tarafindan el ustunde tutulursun. Cunku Senin bir restauranta okey demen oraya kac para getirecektir bir tahmin et. ikincisi kendi adima konusayim baska dilden, irktan, bolgeden insanlarla konusmak ayni masada oturmak cok eglenceli ve hos birseydir. ogrenmek konusuna gelince, kendimden biliyorum, eger canin isteyerek el atarsan bu ise gercekten 1 ayda bile ogrenebilirsin. Ama Kasman lazim biraz.


  • Dotakafaa  (29.08.09 12:36:43 ~ 12:37:04) 
bir ayda ögrenirsin. ama şirket ingilizcesi zor olmaz mı lan?


  • alokozay  (29.08.09 12:37:08) 
rehber arkadaslar daha iyi bilir ama size tur verip hadi gezdir diyemeyecekleri ortada, tursab ve rehber odalari işi sıkı tutuyor kokartiniz olmadan hicbirsy yapamazsiniz. olsa olsa havaalani ya da otel transferleri olur onda da ya hic konusmazsiniz ya da merakli bir iki teyzenin sorularini yanitlarsiniz yol boyunca.
ofiste duracaksaniz da zaten ortamda birisi olur ve takildiginizda yardimci olur size.
bol pratik yapar, ulan herkes anasindan ögrenmedi ya bu dili, tabii hata yapacagiz, fatih terim bile ingilizce konusuyor diye düsünür rahatlarsaniz bir sorun kalmaz.
hayirlisi olsun simdiden.
  • atmacaged  (29.08.09 12:40:45) 
Ya zaten kokart konusunu pek önemsemiyorum -önemini bilmediğimden olacak- ama yani bence bu işi yaparsam bir yerde kendi insanımı temsil edeceğim yani bi hassasiyetim olur, ha bu durumu güelleştirmek için odalar falan bi şeyler yapıyorsa ne ala ben de o standartları yakalamaya çalışırım ama hangi tursab hangi oda dil bilmeyen yerel tarzana kokart verir? Vermez. Demek ki önce dil öğreneceğiz... 1 yda ne kadar olabilir onu da göreceğiz ben hatta bugün bir gideyim ofise.

ya benim zaten aklım almadı ilk başta ben ve turist rehberliği bu kadar basit mi lan bu işler dedim kendi kendime yani profesyonel bir şirket bunu nasıl yapabiliyor lan dedim.

düşünceleriniz benim işime yarıyor teşekkür ederim aklınıza geldikçe yazın arkadaşlar boşa gitmiyor
  • Karluk  (29.08.09 12:47:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.