[]

türkiyede özgür bir ülkede miyiz ?

- Muhalif basın var mı ? (var sözcü vb gazeteler )
- Hayat tarzına mudahale var mı ? (yok içki zina falan yasak değil )
- Düşünce suçu var mı (az miktarda tck da nefret suçu ve hakaret dısında bir sıknıtı görülmüyor )
-Protesto yapılabiliyor mu ? ( bu da bazen )

Şimdi açıkçası bende akpyi sevmem ama türkiye sonuçta ortadoğu yada kuzey kore değil .Türkiyenin özgürlük hakkının kısıtlanmadığını düsünüyorum.Türkiye avrupadan bi tık geri de bi ülke özgürlük anlamında siz ne düsünüyor sunuz ?

 
bulundugun akvaryum sana buyuk gozukuyor oysa ozgurluk konusunda okyanus olan ulkeler var, kuzey kore degiliz demek bile cok huzun verici bir cumle. hic uzun uzadiya yazmaya gerek yok soma'da polislerin etkisiz hale getirdigi o.c tekinin de o haldeki adama tekmeler attigi ani dusun. kac tik gerideyiz vicdanina tekrar sor.


  • Golgi  (05.04.15 03:43:29) 
golgi evet haklısın oyle bi olayda o kişi görevden alınmalı ..
Ama dediğin cevaplardan ziyade somut örnekler verir misin ?

  • cenkist  (05.04.15 03:45:31) 
Düşünce suçu var mı ne demek, tabii ki var. Sen RTE'ye ismiyle hitap ederek onun hoşuna gitmeyecek bir şey söylersen sırf söyledin diye dava açabilir ve açtı da defalarca farklı farlı insanlara. Amerika'da Obama'ya istediğini diyebilirsin bir bok olmaz, özgürlük odur bu değil.

Ya da en basitinden cep telefonlarına taksit yaptıramamak bile bir özgürlük kısıtlamasıdır.
  • i was made for you  (05.04.15 03:46:25 ~ 03:47:25) 
kistasin kuzey koreyse her ulke ozgur zaten.


  • baldur2  (05.04.15 03:46:49) 
@i was orada parantez içinde yazılana bakar mısın ? Orada hakaret suçunun geniş yorumlaması var.Bir de tr.wikipedia.org su maddeyi okur musun ? RTE ye söyleceğin şey hakaretse yapacak bir şey yok..


  • cenkist  (05.04.15 03:48:41) 
@iwas ben çok ilerici olduğumu soylemedim ki ..Ama çok da geri değiliz demek istedim.


  • cenkist  (05.04.15 03:49:42) 
Özgürlük gününüzde basın özgürlüğüdür. Türkiye 180 ülke içerisinde basın özgürlüğü sıralamasında 154. sırada. Ben olsam arkamdaki 16 ülkeyle kıyaslayıp fena değiliz diyeceğime, önümdeki 153 ülkeden neden gerideyim diye düşünürüm.

Berbatız.
  • Silsile  (05.04.15 03:50:15) 
ozgurluk kavramini cok kisitlamissin, kuzey korede'de evden ise isten eve gidip hic birsey dusunmeden yasasan sana karsi cikan hop napion birader diyen cikmaz muhtemelen. ben sadece su an icin konusmuyorum tum iktidarlar kendisine tehdit olarak gordugu gruplara cogu zaman zulum ettiler bu ulkede. mevcut iktidar cok zulum gordu bunlar yapmaz dendi/dedik ama yine yanildik bende ki biraz hayal kirikligi aslinda. medya cok ciddi baski altinda mansetleri belirleyen bir sistem mevcut. ya onlarlasin ya degilsin. gozaltinda bulunun gazeteci sayisinda dunya lideriyiz al sana somut bir suru ornek.


  • Golgi  (05.04.15 03:53:35) 
Fark etmez, hakaret de düşünce özgürlüğüdür, ki bu arkadaşların sana dava açması için hakaret etmene de gerek yok. Kafasına göre açabiliyor. Daha geçen gün karikatür çizerleri ceza aldı çizdikleri kapaktan dolayı, neymiş eliyle daire yapmış RTE'ye doğru.

Ya da din, ekşi'de kaç kişiye dava açıldı sırf düşüncelerinden dolayı. Amerika'da İsa ile istediğiniz kadar taşak geçebilirsiniz çünkü bazı şeyleri aşmışlar, birilerinin İsa ile taşak geçmesinin onların gözünde İsa'nın değerini azaltmadığını anlamışlar. Bunun Türkiye ile direkt ilgisi yok gerçi tüm müslümanların problemi, yok olana kadar da böyle kalacaklar.

Ancak tamamen haksız sayılmazsın evet, bir Küba ya da Kuzey Kore de değiliz ama bir zahmet de olmayalım yani. Bu iki ülkeyi ve İslam ile tamamen boğulmuş ülkeleri saymazsak bizden daha az özgür bir ülke olduğunu sanmıyorum.
  • i was made for you  (05.04.15 03:53:48 ~ 03:56:00) 
özgür değiliz bana göre.

birincisi aleni olarak psikolojik baskı var. hem hükümetin siyaset dili, meydan dili hem de bunun halka sirayet edişi olarak.
şöyle ki;

1) evet, muhalif basın var ama sürekli sansüre uğrayan, halkın gözünde itibarsızlaştırılmaya çalışılan bir basın var. hele ki televizyon dünyasına bakarsak artık cesur habercilik anlayışının kırıntısının olmasına bile sevinir hale geliyoruz.

2) evet yasak değil ama yine bir psikolojik baskı var burada da. kısıtlamalar var, hor görmeler var vs.

3) düşünce suçu kesinlikle var. açılan hakaret davaları olsun, eleştiriye tahammülsüzlük olsun vs. gazetede hakaret etmeden eleştirsen ertesi gün davalık oluyorsun.

4) anında bastırılıyor zaten. hele ki iç güvenlik yasasıyla bu durum iyice içler acısı hal alacak.

kuzey kore ile kıyaslamak da ölümü gösterip sıtmaya razı etmek gibi bir şey.
edit: tik almadı. sebebi neydi ki? hakaret mi ettik, hatalı bir şey mi söyledik?
  • bir fincan kahve ile film izlemek  (05.04.15 03:55:03 ~ 19:05:46) 
bir tık, 10 kilometre yapıyor sanırım. ya hiç avrupa görmedin ya da özgürlük nedir bilmiyorsun.

- muhalif basın var mı? yok. sözcü vb. gazetler cumhurbaşkanı ya da başbakan başta olmak üzere hemen hemen hiçbir organizasyona giremiyorlar, engelliler.
- hayat tarzına müdahale var mı? var. "kızlı erkekli", "kızını serbest bırakırsan", "en az 3 çocuk", "dindar nesil yetiştireceğiz", okulların imam-hatip'e çevrilmesi, zorunlu din derslerinin gerçekten zorunlu hale gelmesi
- düşünce suçu var mı? var. karikatüristler içeri alınmaya çalışılıyor, haber kanalları, gazeteler yargılanıyor, hapishaneler gazeteci dolu, fazıl say örneği var.
- protesto yapılabiliyor mu? hayır. kamu'daysan ya da yandaş bir yerde hatta yandaş olamasa da akp'li patron olan yerde işini kaybediyorsun, kaybettiriliyorsun. sokakta yaparsan polis terörüne maruz kalıyor, yakalanırsan fişleniyorsun.

bilemedim. nasıl bir tık ise artık :)
  • nawar  (05.04.15 04:26:43) 
Rteye hakaret meselesi şahsından değil cumhurbaşkanının konumundan mütevellit suç, önceki senelerden bunu bi ayırt etmek gerek.

Bi de islam dinini yok sayın kardeşim, hakaret etme dalga geçme hakkınızı diğer inançlarda kullanın, bu da dokunulmaz oluversin ölür müsünüz? Bu sebepten özgür değilsek olmayalım kardeşim.

Bu ülkede bu milletin kafası özgürlükten bunu anladıkça, adaletten kafayı silah dayamayı anladıkça, üslubunca zeki eleştiri yapamadıkça bu kadar özgürlükten fazlasını zor bulur. Hak aramanın da bi usulü var haklıyken haksız oldukça hakkını alamazsın
  • sweeney  (05.04.15 05:28:38) 
- Muhalif basın var mı ? (sürekli davalar ile mücadele ediyor. paşalar istemedikçe belli alanlara girilemiyor, göz altına alınıyorlar. hedef gösteriliyor, maddi olarak cezalandırılıyor ve itibarlarına saldırılıyor. yalanlanıyorlar. üstelik iki de bir yayın yasağı durumu da peydah oldu.)
- Hayat tarzına mudahale var mı ? (küçük illerin çoğunda polisler sudan sebeplerle öğrenci evlerinde arama yapıyor, alkolü/sigarayı çok çok yüksik fiyatlara satın alabiliyoruz. çoğu ilde bir çift olarak sokakta gezmek, uzun saçlı, küpeli erkek olmak cesaret istiyor. sokakta gülen kadına, çalışan kadına, kürtaja, doğum kontrolüne, hamile olarak evinin dışında olmasına saldırılıyor. türbansız kadına perdesiz ev diyorlar)
- Düşünce suçu var mı (az miktarda diyerek bence zaten soruda iyi niyetini kaybetmişsin. nedim şener, ahmet şık neden yattılar? penguen neden sürekli tazminat ödüyor. twitter kullanıcıları neden iki de bir toplanıyor?)
- Protesto yapılabiliyor mu ? (yapılamıyor, polis tarafından mağdur edilenler ölmediği sürece haklarını arama şansları da yok.)
  • baal  (05.04.15 07:23:26 ~ 07:28:47) 
açıkçası ilk okuduğumda saçma bir soru olduğunu, verilecek örneklerle rezil edildiğini düşünmüştüm. sonra cevaplara baktım.

telefonun taksitlendirilmesini, sigara fiyatının yüksek olmasını özgürlüğe bağlamışlar. bu kadar cehaletle nefes almanıza iyi izin veriliyor gerçekten.

içerde yatan gazetecilerin çoğu terör bağlantılarından dolayı yatıyor. gazetecilik yaptıkları için yatmıyorlar. basın mensubu olmanın gerekliliklerini yerine getirdiği için içerde değiller. bilakis, birilerinin maşası olup suç işledikleri için içerdeler.

her şeyi geçtim, ekşisözlük'ü açın bakın. tayyip erdoğan'a edilen lafları okuyun. ne kısıtlamasından bahsediyorsunuz.

soruya cevap verecek olursak, dediğin konularda haklısın. ama özgürlük demek sadece içki içebilmek, muhalif yazı yazabilmek değildir. özgürlük her şeyden önce beyinlerdedir. insanlar bir baskı hissediyorsa, özgür olmadığını düşünüyorsa, kimseye zararı olmamasına rağmen bir takım faaliyetlerde bulunamıyorsa orada özgürlük tam anlamıyla yerleşmemiştir. bu açılardan, avrupa'dan bir tık değil onlarca tık geride olduğumuzu düşünüyorum.

ama malesef, ülkemizdeki muhalefet "telefon taksitlendirmesi özgürlüğe müdahaledir" gibi bir zeka seviyesinde olduğu için bunların çözüme kavuşabileceğini pek düşünmüyorum. hala kızlı erkekli ev falan diyor adam. ne diyeceksin ki...
  • tescillimarka  (05.04.15 08:05:45) 
"insanlar bir baskı hissediyorsa, özgür olmadığını düşünüyorsa, kimseye zararı olmamasına rağmen bir takım faaliyetlerde bulunamıyorsa orada özgürlük tam anlamıyla yerleşmemiştir."

"ama özgürlük demek sadece içki içebilmek, muhalif yazı yazabilmek değildir."

ne özgürlüktür, ne değildir sizin adınıza karar veren varsa, özgürlük daha güzel oleyor.
  • baal  (06.04.15 07:21:04) 
@baal,

yazımda bahsettiğim zeka seviyesine bir örnek daha teşkil etmişsin.

soru sahibi arkadaş rahat içki içildiğini, muhalif yazı yazılabildiğini söylemiş. ben de bunlar doğru olsa bile tek başına bunlar, özgür olduğumuzun göstergesi olmaz demişim.

ha sen şu zaten küçük illerde polis baskını oluyor, uzun saçlı gezilemiyor falan yazan kişiymişsin. boşuna cevap vermişim.
  • tescillimarka  (06.04.15 17:25:32 ~ 17:26:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.