[]

Maaşı vermeyen ex patrona yaptırım yapalım mı?

Arkadaşlar merhaba,

Daha önce de yazdığım bir iş durumu vardı.

Şubat sonunda işe başlayan bir arkadaşım var. 4 Mart tarihinde de sigortası başlatılıyor. 27 Mart itibariyle de işten ayrılıyor.

Çıkışını vermemek gibi tehditler yapılmıştı geçtiğimiz hafta. Ne oldu? Verdiler çıkışı.

Maaş günü geldiğinde süründürmeyi seçtiler. Buna mukabil, geçtiğimiz hafta sonu güzel bir teşekkür maili attı patronlarına. Nezaketen de olsa dönüş yapmadılar.

IMEI numarasını iletti, dönüş yapmadılar,

Mail attı, ihtiyacı olduğunu ve 4 mart 27 mart arasındaki 18 işgününde ne kadar çalıştıysa (4 ve 12 Mart tarihlerinde de çalıştı cumartesi ve Pazar günleri) parasının ödenmesini rica etti. Dönüş yapılmadı.

Aradı, dönüş yapılmadı.

Bugün gelen cevap;

“Biz normalde işe başlattığımız kişiler ile 1 aylık deneme süresi yaşar, bu 1 ayın sonunda karşılıklı anlaşıp anlaşamayacağımız karar verir ve ona göre sigortasını başlatırdık.

Seninle ilk birkaç günden sonra, ekibin bize verdiği olumlu geri bildirim nedeniyle, Nisan başında başlatacağımız sigortanı Mart başında hemen başlattık…

Ancak sen 1 aylık deneme süren dolmadan ayrılmaya karar verdin... Aslında deneme süresi sonunda bizimle çalışmak istemediği kararına varan birine hiç maaş ödemememiz gerekir…

Ayrıca yasal olarak bir çalışanın işten ayrılma ihbarını yaptıktan sonra kanuni olarak 15 gün daha çalışması gerekirdi ki sen bunu yapmadın ve sana bunu söylememize rağmen çok yoğun olduğumuz bir haftada bizi bıraktın.

Dolayısıyla bizim senden 15 günlük alacağımız var…

Bu nedenle yasal olarak sana maaşının yarısını ödeyeceğiz.”

Nasıl yapmak uygun olur bundan sonra?

 
18 gün çalışılmış ve maaşının yarısı teklif edilmiş. Gayet mantıklı bir durum. Ben mi yanlış anladım yoksa ?


  • oğlum çok zor lan  (03.04.15 15:43:18) 
İş mahkemesine başvurun.


  • ondkz  (03.04.15 15:45:03) 
@oğlum çok zor lan 18 işgünü. bir ay 30 gün, ortalama 8 günü haftasonu tatili (2 günü de çalışılmış) kalan 22 günün 18 günü çalışılmış yani.


  • sanzelize canavari  (03.04.15 15:45:44) 
Kanunu yanlış biliyorlar ya da işlerine gelmiyor. Deneme süresi 2 aydır ve tazminatsız iki taraf da son verebilir. çalışanın çalıştığı günler için hakkı saklıdır. yani burada 23-24 günlük maaşı neyse ki kolay olması için 3 bin lira maaş alıyorsa 30 a bölüp 24 ile çarpıp 2400 tl alacağın var demeleri gerekiyor. bu şekilde ödemezlerse de kendileriyle gayet güzel uğraşabilir arkadaşınız ama bunu uygun bir lisanla anlatır iş kanunundan da maddeleri sıralarsanız bu çakallıkları yanına kalmaz.


  • ozdek  (03.04.15 15:49:17) 
maaşı söke söke alır. mahkemeye versin gerekirse. öncelikle yasal olarak hakkını arayacağını söylesin. deneme süresi 2 aydır ve işe başladığı gibi sigorta yapmak zorundalar normalde. deneme süresi içinde iki taraf da sebepsiz ve anında feshedebilir sözleşmeyi. arkadaşının yaptığı normal ve çalıştığı günlerin hepsinin ücretini almalı.


  • lemmiwinks  (03.04.15 15:51:51 ~ 15:52:56) 
ALO 170 SGK Hattını bi ara istersen. Sorularının yanıtını birebir bu işin uzmanlarından duyabilirsin. Daha sonra iş verenle konuşurken. ALO 170'i aradım ve durumu anlattım. Haklarım şuymuş, buymuş dersin. Ya uğraşmadan, uğraştırmadan hakkımı verin ya da yasal yollarla hakkımı arayım de bakalım ne olacak.


  • draconas  (03.04.15 16:19:23) 
sigorta işe başlar başlamaz yapılır. adamlar kanunsuzluğu size direk itiraf etmiş. mahkemeye gidiyorum deyin vermezlerse gerçekten gidin.


  • retiredcolonel  (03.04.15 17:19:32) 
Şimdi arkadaşınız ne olursa olsun haklı bence alo 170 üzerinden bir şans deneyin.
Lakin düşünüyorum da erkenden haber vermeden böyle bir ayrılık yapmak gerçekten pek ahlaki değil.
Kanunlar arkadaşınızın yanında ve bence haklı da lakin son gün ayrılıyorum diye haber vermek ciddi anlamda işleri sekteye uğratabilir.
  • member of illuminati  (03.04.15 17:38:00) 
@member of illuminati 18 günde işi tamamen üzerine alacak durumda değildi :)

bi de son gün haber verilmedi. çarşamba bildirildi.
  • sanzelize canavari  (03.04.15 17:39:17 ~ 17:40:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.