[]

Osmanlıca öğrenmek

Selamlar herkese. Osmanlıca öğrenmek istiyorum, sırf meraktan. Acaba kendim başarabilir miyim yoksa kursa gitmem mi gerekir? Kurs olarak nereyi tavsiye edersiniz, ismek'in varmış gidip de memnun kalan var mı aranızda?




 
valla kursu bilmem ama benim osmanlıca hocalığı yapan arkadaşım var. özel ders veriyor. farklı bir anlayışla öğretiyor, memnun kalırsın. düşünürsen telefonunu verebilirim.


  • min el garaib  (28.08.09 00:38:32) 
aynı heves içerisindeyim, ben de. yıldız teknik edebiyatta bir arkadaşımla paylaştım bunu.
hayati develi'nin osmanlıca türkçe kılavuzu kitabını tavsiye etti. bir gidip bakmamı, beğenirsem kitabını vereceğini söyledi tabi o. henüz okula gidemediğim için kütüphaneden kitaba bakamadım.

ancak wikipedia'dan ve internetten yararlanarak birkaç harfi öğrenmeye başladım.

artık gerisi size kalmış, ben bilgimi paylaştım. iyi geceler.
  • pomolilik  (28.08.09 00:46:09) 
www.basinbulteni.com

Türk Tarih Vakfının kursu var. Annem gitmişti. İyi güzel hoş :)

Yanlız kelime bilgisi galiba önemli bu yüzden bol bol okuma yapmanız gerekiyor.
  • ilkdefa  (28.08.09 00:59:34) 
sırf meraktansa boşver, ama sen boşvermeyeceksin galiba. büyük ihtimalle başlarsın, nefret edersin bırakırsın. veya başlarsın, çok gayret edersin ama sıkılınca bırakırsın ve sonra unutursun..

hayati develinin kitabını 3 yıldır kullanıyorum. piyasadaki en iyi kitap o benim bildiğim. ama o da al oku öğren değil. çok çalışmak, çok tekrar etmek ve de gayret göstermek lazım o kitapta ilerlerken.. bunun yanında bi okuma kitabı da lazım, yavrumun elifbası ve havuç çorbası ank üni ve hacettepede okutulanlardır. öneririm. en kolaydan zora doğru gider.

"ee sadece alfabe farklı hemen öğrenirsin ne var ki" diyenler olacaktır, benim yerime bi yumruk patlat onlara. bi kelime gösteririm dünyaları şaşar.

nefret ediyorum osmanlıcadan:(
  • emraah  (28.08.09 01:19:44) 
özel ders değil de kurs daha faydalı olur sanıyorum, hem motive olmak açısından. Küçükken biraz arapça öğrenmiştim ama çok az yani anca harfleri falan ama fazla hatırlamıyorum, bana pek yararı olmaz sanıyorum bu yüzden.Zor olduğunun ben de farkındayım, çok zorlanırsam hevesim kaçar diye de korkuyorum ama.


  • cy7  (28.08.09 02:08:01) 
tek başınıza Osmanlıca öğrenmek için çok kasmanız gerekir. gene de sıkıştığınızda size yardımcı olacak birisi varsa etrafta, öğrenebilirsiniz gibi geliyor bana. ben bir arkadaşımdan öğrenmiştim, harfleri ve nasıl bağlandıklarını gösterdi bana daha sonra ben onun verdiği kolaydan zora doğru metinlerden transkript yapardım , o da kontrol ederdi. Bugün hala kullandığımız kelimelerde sorun olmuyor hatta zevkli bile, ama çok eski kelimeler çıkınca apışıp kalıyorsunuz.
Hayati Develi dışında, Kamus-i Lügat-it Türk de(yada böyle bi adı vardı unuttum gitti) işinize çok yarayacaktır.
Tabi bunların hepsi matbu denen matbaa harfleri için geçerli. sıra rika denen el yazısı öğrenmeye gelince, benim gözüm yemedi bıraktım.
  • halanne  (28.08.09 11:24:12) 
ders veren bi yazar vardı, buraya da ilan vermişti. bi arat bulursun.


  • vecihi  (28.08.09 11:57:44) 
valla çok düz bi mantık yapacağım ama bana doğru gibi geliyor. senin de bildiğin gibi bu sene açık öğretim fakültesine türk dili ve edebiyatı bölümü açıldı. osmanlıca bu bölümün en önemli dersi. demek ki kendi kendine öğrenilir bu meret diye düşünüyorum. onların ders kitaplarını bi şekilde edinmen faydalı olabilir. belki trt'de dersi falan da olur. ya da internette falan da olabilir.


  • acikcasi dehsete kapildim  (28.08.09 12:12:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.