[]

ACİL! Doğuramayan kedi, yavrular ölüyor - YARDIM ULAŞTI

Annemin hamile olduğu için eve aldığı kedi bu sabah doğuma başlamış. çok zorlanıyormuş doğumda, yavrunun yarısı çıkıyor, sonra dayanamayıp tekrar içine kaçıyormuş, ıkınamıyormuş. yavruların birini yarım saat yarısı içerde, yarısı dışarda tutmuş... şimdiye kadar 4 tane doğurdu, 2'si öldü.

işin kötüsü annem eli ile yokladığında 2 yavru daha hissettiğini söylüyor, kedicik kıvranıyor ama doğuramıyormuş, sancısı olduğu için yavrularla da ilgilenmiyormuş.

annemler de yaşlı insanlar ve veterinere gitme şansları hiç yok.

doğuma yardımcı olmak için yapabileceği bir şey var mı, masaj filan gibi?

NOT: Ailem Kayseri'de.

Edit: Bir veteriner eve gelip anneyi muayene etmiş, genel sağlığının iyi olduğunu ancak çok güçsüz düştüğü için doğuma devam edemediğini söylemiş, sunni sancı için iğne yapmış, bunun doğuma yardımcı olacağını söyleyerek ayrılmış. İlgilenen herkese çok teşekkürler.

 
İnternette videolar var. Onlara bir bakın isterseniz. Ben geçen sene bir tane izlemiştim ve orada dediğiniz gibi masaj yaptıklarını görmüştüm.
Ayrıca anneniz nerede oturuyor?

  • mornie  (31.03.15 22:15:45) 
Toplam ne kadar süre geçti bu önemli. 2-4-6 saat sürebilir.

Ayrıca doğum yapmaya çalıştığı yavrunun zarından kurtulamadığı için doğuramıyor olabilir. Buna bakar mısınız? Eğer öyleyse siz zarı kendiniz yırtıp çıkartın.
  • teknikekip  (31.03.15 22:20:16) 
Benim bi' arkadaşımın kedisi doğururken veteriner çağırmışlardı. Yavru hafif çıktığında hemen çekip çıkartmak gerekiyor demişti adam.


  • ay nov kung fu  (31.03.15 22:20:31) 
Ellemezseniz daha iyi olur bence. Veterinere telefonla da danışabilirsiniz, gitmeniz şart değil. Eve gelen veterinerler de var ayrıca. Yer bilgisi verirseniz belki buradan da veterinere yönlendirerek yardımcı olabilecek birileri çıkar.

Şu bilgiyi buldum:

"Kedinin normal vücut sıcaklığı 38.5 C olduğu halde , doğum yaklaşırken bu 1 derece düşer. Doğum sancıları başladıktan sonra ilk yavrunun gelmesi 4 saati bulabilir. Yavrular doğarken önce baş kısmı da gelebilir, kuyruk kısmı da. Her yavrunun doğumu arasında ortalama 30-60 dakika geçebilirken bu süre 2 saate kadar da uzayabilir. Bu andan itibaren kedi sepetinden ayrılmaz. Bu durum yavrularını doğuruncaya ve onları ilk kez emzirinceye kadar sürer. Kedi yana yatarak doğurur. Her yavrunun ve plasantanın çıkarılışı iki üç kontraksiyonda hemen olur. İki doğum arasında yavrunun döl yatağındaki pozisyonuna göre , 10 dakikadan 1 saate kadar giden bir süre vardır. Her yavrunun doğumunda anne onun her türlü ihtiyacı ile ilgilenir. Göbek kordonunu çiğner ve koparır. Plasentayı yer. Plasenta içinde bulunan bazı hormonlar sütün artmasına yardım eder. Daha sonra anne yavruyu yalayarak kurutur. Bütün bu işlemler sırasında kediye müdahale etmeyiniz. Bir köşede göz ucu ile kendinizi belli etmeden onu izleyiniz. Sepete ancak sizi çağırdığı zaman yaklaşınız. Anne yavruları il ilgili tüm işlemler bittiği zaman size göstermek isteyecek ve çağıracaktır. Eğer anormal derecede miyavladığını görürseniz ve yavru suları akmış ise ve ya kontraksiyonlar yetersi ise , kısaca anormal bazı noktalar görürseniz, beklemeden onu Veteriner Hekime götürünüz."

www.friendsvet.com

Bir de şu var:

"Çoğunlukla anne kediler hiçbir yardıma ihtiyaç duymaksızın sorunsuz bir şekilde doğum yaparlar. Ancakaşağıdaki belirtileri gözlemlediğiniz takdirde hiç vakit kaybetmeden veteriner hekiminizle temas kurun.

* Anne kedi saatlerce, örneğin 2 saatten uzun bir süre boyunca şiddetli bir şekilde ıkınmasına karşın yavru görünmüyorsa,

* Yavru doğum kanalında göründükten 10 dakika sonra hala doğmadıysa,

* İçi sıvıyla dolu zar doğum kanalından çıkıp şiştiyse ve 10 dakika sonra hala yavru çıkmadıysa,

* Anne kedide ani halsizlik, bilinç kaybı ortaya çıkarsa,

* Anne kedi yavrularla ilgilenmesi gerekirken yatıyorsa ve düzensiz soluk alıp veriyorsa,

* Vajinadan şiddetle kanama başlarsa,

* Yavrulardan biri veya bir kaçı kendiliklerinden anneyi emmeye başlamadılarsa."

www.sokakkedisi.net
  • whimsical  (31.03.15 22:20:59) 
sanırım o iki yavruyu ölü doğurdu, hatta ölü olmasına rağmen yalayıp temizlemeye çalışmış, annem uzaklaştırmış ölü yavruyu. zardan çıkarıp temizliyormuş doğurduğunu. ama şu an yaşayanları pek emzirmiyormuş.

sabah 9-10 arasında başlamış doğum.
  • moonwell  (31.03.15 22:23:44) 
Bir de şu başlık işe yarayabilir:
(bkz: 7 gün 24 saat açık veteriner klinikleri veritabanı)

Telefonla ulaşıp bilgi almaya çalışırdım ben olsam.
  • whimsical  (31.03.15 22:24:59) 
Ben insandan anlarım ama yine de bir şeyler söyleyeyim.

Onlar ölü doğmamış olabilir. Yavruya ne yapacağına anne kedi karar versin. O diriltebilir.

Eğer yavrunun başı görünüyorsa nazikçe tutup çekin. Kafasından koparacak gibi asılmayın. Yarısı dışarıda kaldığı süreçte ölü kedi yolu tıkamış, dönememis olabilir. Şu anda içeride bir ölü kedi tıkamış olabilir. İçeride tikandiysa sizin yapacak bir şeyiniz yok. İnsan olsa elinizi sokup yardım edin derdim ebe gibi. Veterinerin kesip alması lazım. İkiniyorsa ve dışarıda bir sey görünüyorsa karnına biraz bastırıp basıncı arttırın. Doğan kedileri kordonundan siz ayırmayın. Geçmiş olsun. Bence onun veterinere gitme vakti çoktan gelmiş.
  • Lim5  (31.03.15 22:44:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.