[]

Yurt dışında Okumak

Yurt dışında okumaya sıcak baktığım iki alan var: Dil ve Sosyal bilimler.

Dil okumaktan kastım dil öğrenmek değil. Dille alakalı bölümler. Filoloji olur, çeviri olur, belki dil-edebiyat olur.

Sosyal bilimler de Sosyoloji, Felsefe, Psikoloji (benim için tercih sırası bu)

Gideceğim okulun eğitiminin ücretsiz olması lazım. Ya da cüzi bir ücret (500-600 euro/sene) Veya burs imkanı sağlamalı.

Bu bağlamda tavsiye edebileceğiniz okullar nelerdir?

 
yanlis anlama da bu sekilde biraz zor bulursun yardimci olan. ne bileyim hic olmadi bi cografya belirt, iki üc ülke söyle.


  • ben de  (30.03.15 19:26:33) 
Avrupa. İspanya/Hollanda/Almanya/Fransa olabilir. Okuluna bağlı Avrupa'nın herhangi bir ülkesi de olabilir. Daha çok derdim kaliteli bir okul bulabilmek.


  • reavelyn  (30.03.15 19:30:30) 
kendi ülkemden örnek vereceksem göteborg universitet dil konusunda baya iyi diye biliyorum. fakat eu pasaportu olmayan birisinin isveç'te okuması maddi yönden baya külfetli.


  • svealand  (30.03.15 19:32:02) 
her şeyden önce şunu söylemek istiyorum: ucuz okul bulmak ya da ayda 1000 euro gelir sahibi olmak yurtdışında okumak için NE YAZIK Kİ yeterli değil üçüncü dünya ülkesi olduğumuz için. genelde, en azından bir yıllık masraflarının karşılanabileceğine dair belge istiyorlar. benim zamanımda (4 yıl öncesi falan :p) yanlış olmasın ama deutschebank'a 60 bin küsur euro yatırıyordun, sene boyunca da dokunamıyordun o paraya. bu kadar ağır değilse bile bu tip şeyler istiyor ülkeler vizeyi vermek için.

bursluysa başka oluyordur tabii o kısmını bilmiyorum. okul ücretinin az olması sebebiyle benim aklıma gelen ilk ülke almanya. yine o zamanlar, bana dönemlik 225 euro demişti çoğu üniversite. yani altı dönem için toplamda 1000-1500 euro gibi bir para gerekiyordu. görüştüğüm üniversiteler hatırladığım kadarıyla: düsseldorf heinrich heine, heidelberg, leipzig. polonya'dan da wroclaw ve lodz ile görüşmüştüm, onlar da benzer rakamlar vermişti.

okullardan davetiye almak zor değil. önemli olan devletten vizeyi alabilmek. parasını verdiğin sürece okul başarınla pek ilgilenmiyor. okursun. ama malının mülkünün olması lazım. eviniz varsa mesela, memur çocuğu olsan da okursun muhtemelen. ama kirada oturuyorsanız, arabanız yoksa, ayda 2-3 bin lira kazanıyorsanız ve kenarda büyük bir birikiminiz yoksa zor.

hevesini kırmak istemem, belki ben eksik ya da yanlış araştırmışımdır bilmiyorum ama ben zamanında çok tırmaladım. lise sondayken sapık gibi üniversitelere mail atıyordum işte ben çok akıllıyım ingilizcem de süper almanlığı çok seviyorum beni alsanıza diye. sağolsunlar her konuda yardımcı oluyorlardı ama vize almam imkansızdı.

paran varsa almanya'daki okullara bir bak derim, yoksa zaten sktir et olmuyo.
  • der meister  (30.03.15 19:39:17) 
fransada okullara cüzi bi para ödendiği için görece ucuza okursun da fransızca bilmen lazım. kursla falan da hemen olacak bir iş değil.


  • i ve been mistreated  (30.03.15 19:40:19) 
eger lisans icin gideceksen almanya'da cogu üni ve bölümün egitim dili almanca. egitim dönemlik 150-200€ civari cogu yerde. almanca bilmiyorsan kurs falan idare edecek kadar ögrenirsin ama saydigin bölümler özellikle felsefe ve psikolojiyi almanca okumak baya bi zor. mühendislik okurken birkac sözel dersimiz de vardi almanca, sayisal derslerden cok daha zor geliyordu bana. gecinmek icin 750€ civsri gerekir bi de aylik.

ingilizce okumak istiyorsan kuzey avrupa daha mantikli olabilir ama oralar avrupa ortalamasinin üzerinde gecim masrafi olarak.
  • ben de  (30.03.15 19:42:09) 
Vize durumu yok, eu vatandaşıyım.


  • reavelyn  (30.03.15 19:43:08) 
yani yanlış anlama ama çok riskli bir yoldasın, hakeza istediğin bölümler dünyanın neredeyse her köşesi için iş imkanı kısıtlı bölümler ve çoğunlukla akademisyen olarak devam etmen gerekiyor, o da en iyi ihtimalle 10-15 öğrenciden birisi ve uzunca bir süre ya çok düşük ya da hiç para kazanmadan okumak demek.

Artık yurtdışında okuyanların ve dil bilenlerin sayısı da artıyor, yurtdışında ne okursan oku iş bulamıyorsun.

benzer yollardan geçmiş birisi olarak iki kere düşün ve özellikle ailenin maddi durumuna çok güvenmiyorsan, mümkünse Psikolojiyi öne al derim.
  • cursor  (30.03.15 19:46:48) 
Der meister haci sen naptin. Sadece ilk paragrafi okudum ama yok oyle bir sey. Ben almanyadayim, burda okulumun donem ucreti 42 - yaziyla kirkiki - euro. Ha onumuzdeki donem 65 olacak ama turkiyedeki okullardan yine ucuz. Bir de bloke hesap olayini abartmayalim. Gecen seneye kadar yillik maksimum 7900 euroydu, bu donem 8100 gibi bir seye cikti. Ha ben o parayi bulamayacagim icin burda eski calistigim okuldan birisi bana garantor oldu, onun belge icin verdigi 25 euro disinda tek kurus para cikmadi. Burda gecim de zor degil, hatta her turlu isi turkiyedekinden cok daha rahat yapabiliyorsun. Mesela ben turkiyede bir barda calisamazken burda istedigim gibi fink atiyorum is konusunda. Parami da kazaniyorum mis gibi, ailemden tek kurus almadan.

Bir de almanyadaki her okul boyle ucus degil. Bayern'deki okullarda var bu ucuzluk, ama diger eyaletlere gittiginde de verecegin donemlik 200-300 euro arasi paraya tum eyalette gecerli toplu tasima bileti dahil. Hatta nrw'dekiler hollandaya falan gidip geliyor o biletlerle. Biletin degeri de zaten 200 euro gibi bir sey. Bizde mesela bu donem o bilet dahil degil. 42 euro verdik, bileti de alsam 185 euro vermem gerekecekti. He ben sehrin gobeginde oturup her yere bisikletle gittigim icin bilete ihtiyacim olmuyor.

Bu arada hollandadaki okullar okuz gibi pahaliydi. Ben de 2011'de falan arastirip donemlik 8000 euro tuition fee falan gorunce hemen elimi cekmistim mouse'tan. Degismisse simdi burda olduguma cok uzulurum.
  • letheavendangered  (30.03.15 19:52:40) 
Bir de bloke hesapta sene boyunca dokunamama degil, aylik 670 euro gibi bir miktar cekilebiliyor sadece. Ben buraya cebimde 2000 eurocuk parayla geldim, geldigimden beri bankadaki parama dokunmadim diyebilirim. Sacma sapan cezalar odemek zorunda kalmasaydim daha iyi durumda bile olurdum. Ama avantajim, daha onceden yasadigim bildigim sehir olmasi. Arkadaslarimin olmasi. Yoksa 2 ay evsiz kaldigimda kapisini acan olmasaydi heralde simdi izmirde bi dil kursunda isime, patronuma ve ogrencilerime sove sove ders anlatmaya geri donerdim. Ama demek istedigim, azicik da olsa risk almak. Adimini atip girismedikcencok zor gorunuyor ama her sey bir sekilde yolunu buluyor.

Ha ama dil konusunda soylenilenler dogru. Sozel bolumlerin ingilizcesini duymadim ben hic. Almancasi icin de siradan bir kurs yeterli olmaz, direkt hayati o dilde yasaman gerek.
  • letheavendangered  (30.03.15 20:01:11) 
arkadaş pm attı. yunan vatandaşıymış kendisi.

o zaman şöyle bir durum var: eu-schweiz-iskandinav vatandaşlarına üniversite "ücretsiz".

yapılması gereken şey öğretim belgelerinin çevirisi ve denklik başvurusu. yalnız isveç'te bulunan programların ezici çoğunluğu "Grundläggande behörighet"'i şart koşar; svenska 3(isveççe c seviyesi), engelska 6(ingilizce b seviyesi) ve matematik a(ilk seviye)

eu vatandaşı birisi centrala studiestödsnämnden'den hibe alabilir ama şartı fazla.
  • svealand  (30.03.15 21:23:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.