[]

Bilelim ve yorumlayalım

İç güvenlik bilmem neyine göre bundan böyle kamu görevlileri yaptıkları işlerden kişisel olarak sorumlu olmayacak, cezayı ilgili kurum ödeyecek. Bu demek oluyor ki; mesela artık kask numarasını saklamaya gerek kalmadı.

Trajikomik olan ise:
Bu demek oluyor ki; yanlış yapanın cezasını biz verdiğimiz vergilerle kendi cebimizden ödeyeceğiz.

He mi?

İşte o madde:
MADDE 38- 2/12/1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanuna yapılan ek:

"Bu Kanuna ya da başka kanunlara göre ön inceleme, disiplin soruşturması veya diğer idari soruşturmalan yapmakla görevlendirilenlerin görevleriyle ilgili olarak yaptıkları işlemlerden, yürüttükleri faaliyetlerden, düzenledikleri raporlar ile görüş yazılarında belirttikleri kanaatlerinden veya kanunla verilen yetkilere dayanarak aldıkları tedbirlerden dolayı ancak idare aleyhine tazminat davası açılabilir.
Kişisel kusur, haksız fiil veya diğer sorumluluk sebeplerine dayanılarak da olsa mezkür görevliler aleyhine tazminat davası açılamaz.
Ancak bu görevlilerin suç sayılan eylemleri ile kin, garez ve hatıra dayalı olarak veya baskı veya telkinle kanaat oluşturduğu ya da değiştirdiği kesinleşmiş yargı ya da disiplin kurulu kararıyla tespit edilirse, idarenin görevliye rücu hakkı saklıdır."

 
pek hukuktan anlamam ama bu polisleri kapsayan bişeye benzemiyor. vergi müfettişi ve ya ne bileyim o tarz şeylere benziyor. görevlinin yaptığı hatayı kuruma yüklüyor. kaldı ki devlet bu hakkı da saklı tutuyor heralde. atıyorum zabıta gelip dükkanı mühürledi siz dava açtınız kazandınız tazminatı devlet ödüyor ama zabıtanın keyfen mühürlediğine kanaat getirirse devlet tazminatı görevli zabıtaya ödettirebiliyor.
kıt bilgimle ben bunu anladım.

  • platoniclover  (29.03.15 09:43:35) 
benim de anladığım kadarıyla polisleri kapsıyor. diyelim malum kişi polise emri verdi,polis insanı vurdu ve adam öldü. bu polis hakkında değil ama polis kime bağlıysa oraya tazminat davası açabilirsin.
yanlış mı anladım?

  • rakicandir  (29.03.15 09:51:45) 
Memurlar ve diğer kamu görevlileri diyor.
Kask örneğini verdim çünkü epey uç bir uygulamaydı ama yapıldı biliyorsunuz. Maddeye sadece polis değil tüm kamu görevlileri dahil. Hatta sözleşmeliler de dahildir sanırım diğer kamu görevlileri yoruma açık bir ifade bence.

platoniclover, yasalarda kanaat getirmeden söz ediliyorsa o kanaatın nasıl olacağını hepimiz biliyoruz artık. Keşke adil, objektif, işini yapan yönetimlerimiz olsa. Ama olmuyor işte olamıyor bir türlü. Olan bitene bakınca o rücu hakkının da kötüye kullanılacağını düşünüyorum.

rakicandır, evet tam da öyle. istediğin kadar aihm'e git, kazan. para senin cebinden çıkacak.
maddeyi okuyunca gözümde canlanan şu diyalog oldu:
vatandaş- falanca memur benim saçımı çekti, yerde yuvarladı tekme attı!
soruşturma sonucu: evet olmuş öyle bişeyler, kişisel kusur bulunan bir hareket. ceza şu kadar lira.
vatandaş: yaşasın kazandım, al ceza parasını, oh olsun sana :/

Ben de hukukçu değilim, vatandaş olarak yorumluyorum.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (29.03.15 10:16:31) 
" ön inceleme, disiplin soruşturması veya diğer idari soruşturmalan yapmakla görevlendirilenlerin görevleriyle ilgili olarak " ifadesi polisi çağrıştırmıyor ama devamında da ucu açık
"yaptıkları işlemlerden, yürüttükleri faaliyetlerden, düzenledikleri raporlar ile görüş yazılarında belirttikleri kanaatlerinden veya kanunla verilen yetkilere dayanarak aldıkları tedbirlerden dolayı ancak idare aleyhine tazminat davası açılabilir"
burdan polis dahil edilebilir mi ben bilemedim. hukukcu arkadaşlar bilirler ama ben polise dair bişey olsa kamu düzeni kolluk kuvvetleri felan yazar ayrıyeten diye düşünüyorum.
  • platoniclover  (29.03.15 10:29:53) 
bos ver bunları mudur. hayat bunlardan daha guzel. yukardakiler bizden daha iyi bilirler bu işleri kurcalama sen.


  • paudi  (29.03.15 11:12:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.