[]

Linux işletim sistemlerinden hangisi ?

AMD işlemcili CPU ve GPU pc var. Linux kurmak istiyorum.
sadece adobe ürünleri ve phpstorm programlarını kullanıyorum.

Bu şekilde bir duruma hitap edecek linux işletim sistemi hangisidir?
Hangisini önerirsiniz ?

Ubuntu diye düşünüyorum. Kötü mü ediyorum?

 
ekran kartınızın modeli nedir? ayrıca tavsiyem linux mint (cinnamon). amd ekran kartı eskiyse performans kaybı yaşayabilirsiniz


  • masa penisi  (28.03.15 22:56:10) 
AMD Radeon R9 280


  • kvlknctk  (28.03.15 22:58:53) 
daha yeniysen, ubuntu yahut linux mint kurman daha mantıklı - niye, hakeza kurulumu basit, kitaplıkları geniş ve Türkçe komüniteleri mevcut.

ubuntu kuracak isen gnome 3, linux mint kuracak isen de cinnamon tercih edebilirsin desktop environment olarak. ikisinin de doğrudan kurulu gelen halleri var bu arada.

adobe ürünlerini doğrudan kullanamazsın bu arada windows harici bir işletim sisteminde. wine yahut virtual machine aracılığı ile yapabilirsin onu.
  • kulkke  (28.03.15 23:13:19 ~ 29.03.15 01:03:30) 
slax kur onurlu yaşa, o başka bişey miydi şimdi tam emin olamadım. ama slax kur.


  • dasdafavcx  (28.03.15 23:16:35) 
adobe ürünleri wine ile kullanmayı bilene bile sıkıntı, yeni başlayan biri için kurması daha bi sıkıntı olur. wine başlı başına beladır. adobe alternatifi programlar kullanın. photoshop kullanıyorsanız gimp var, dreamweaver kullanıyorsanız komodo 8 var ben bizzat kullanıyorum.

benim masaüstüm böyle, sol altta kullandığım geliştirici araçları var :)
i.imgur.com (ubuntu + cinnamon)
  • masa penisi  (28.03.15 23:20:58 ~ 23:22:01) 
Ubuntu GNOME 14.04 LTS
Ubuntu GNOME 14.10

sürümleri var. bunlar arasında tercihim önemli olur mu ?
  • kvlknctk  (28.03.15 23:24:37) 
ikisi aşağı yukarı aynı, LTS dediği Long Term Support. yani adamlar windows xp gibi 10 yıllık destek verecekleri sürümlere LTS damgası vuruyorlar baştan :) size tavsiyem ubuntu kurmayın "unity" arayüz size zor gelecektir. en temizi mint ile başlayın.


  • masa penisi  (28.03.15 23:26:42 ~ 23:27:11) 
adobe ürünlerini linuxda kullanamazsın, zira linux sürümleri yok, gimp var ama photoshop'un yeteneklerinin yanına yaklaşamaz. phpstorm ise kullanabilirsin sorun yok, phpstorm yerine eclipse tavsiye ederim en azından daha özgür bir ide.

bununla beraber debian iyidir.

kubuntu deneyebilirsiniz temiz bir arayüzü var ancak kde'nin politikası gereği uygulama ayarları çok detaylıdır kafa karıştırabilir biraz.

amd işlemci ve ekran kartı için sorun yaşamamanız gerekir.
  • selam  (28.03.15 23:31:58) 
Görünüm olarak bir şey beklemiyorum. Sadece localhost olarak kullanıp debug ve ufak php botlarını çalıştırmak için kullanacağım.

Ubuntu Gnome indirmeye başladım.
Adobe ürünleri için farklı öneriler gelmiş teşekkür ediyorum fakat bir yıllık almışım şimdi kaldırıp atmayayım.

Windowsun yanın kurma ve başarılı olabilme şansım ne kadar acaba ?
  • kvlknctk  (28.03.15 23:34:32) 
Aslında kafam karıştı.
Gnome kde ve bütün hepsi ile alakalı.

Benim istediğim sorunsuz ve kurcalayabileceğim bir şey. Kolay bir arayüz istemiyorum açıkçası, kde detay konusunda ağırlıklı ise onu tercih etmeliydim sanırım. :)
Şu anda gnome indiriyorum.
  • kvlknctk  (28.03.15 23:37:20) 
virtualbox seamless mode diye birşey var, çok lazımsa adobe ürünleri windows xp indirin torrentten felan. virtualboxa kurun. seamless mode kullanarak işinizi görürsünüz.

gnome,mate,cinnamon,unity,kde bunlar arayüzü kontrol eden programlar. windowsta da var aslında ama pek kimse bilmez ötekileri. hepsinin farklı farklı özellikleri var.
  • masa penisi  (28.03.15 23:37:20 ~ 23:38:44) 
şu mouse tıkladığımız, menüleri olan kısaca pencere dediğimiz şey var ya hani, programı kapatıp, küçültme işlerini yapan şeyler falan o çerçeveye biz pencere yöneticisi diyoruz, gnome, kde iki büyük pencere yöneticisi ancak daha pek çok farklı amaçlar için pencere yöneticisi var.

kişisel zevk ve ihtiyaçlara göre isteyen istediğini kullanıyor (birazda alışkanlık tabii), hepsini kurabilirsin ve login olurken seçebilirsin istersen yani gnome'dan memnun kalmazsan yapman gereken tek şey apt-get install kde demek 500mb falan indirecek ve kuracak ardından çıkış yaptığında login ekranından seçebileceksin istediğini.

yine localhost istiyorsan apt-get install apache2 php5 mysql-server libapache2-mod-php5 (php yazdığını varsaydım) diyerek tek komutla hepsini kurabilir ve kullanmaya başlayabilirsin, birde hazır elin değmişken python öğrenmeye başla derim :D
  • selam  (28.03.15 23:51:58) 
bu biraz açıklayıcı oldu @selam. teşekkürler.
ayrıca o dediğin şey yüzünden günde 26 saat bilgisayar başında çalışıyorum :x

  • kvlknctk  (29.03.15 09:58:51 ~ 09:59:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.