[]

bulunmus para

bugun bankamatikte bir miktar para buldum. gayri ihtiyari almis bulundum.o an makinanin parayi geri cekmesini beklemek aklima gelmedi. musteri hizmetlerini aradim bana pazartesi herhangi bir subelerine iletebilcegim soylendi.

simdi parayi alarak mesuliyete girdim ve paranin sahibine gitmesini istiyorum. acikcasi sadece gidip bankadaki memura parayi teslim etmek icime sinmiyor. paranin sahibine teslim edilecegini nasil garanti altina alabilirim?


 
Hangi banka


  • Bostan  (28.03.15 19:53:25) 
işlem kayıtları tutuluyordur muhtemelen. sizden bir önce işlem yapan vatandaşın kim olduğunu gayet belirleyebilirler. bu bilgiyi size verirler mi bilemem.


  • uuth  (28.03.15 19:55:02 ~ 19:55:15) 
onu ilerde lazim olabilecegi icin burada soyleyemiyecegim.


  • oharro  (28.03.15 19:55:12) 
bencede belirleyebilirler fakat banka memurunun insafina birakmak istemiyorum.dusuk bir ihtimalde olsa kotu niyetli olabilir.


  • oharro  (28.03.15 19:56:25) 
kendiniz tespit edemeyeceğinize göre onların insafına bırakmak dışında bir çözüm yok. sahibi bulunana kadar personelin yanında refakat edersiniz paraya.


  • uuth  (28.03.15 19:59:00) 
malesef parayi bildugum subeye yatirmam imkansiz. baska bir subeye yatiracagim.


  • oharro  (28.03.15 20:00:35) 
şubeye gidip banka müdürüyle görüşmek istediğiniz söyleyin. banka müdürüne durumu anlatıp parayı ona teslim edin.

banka müdürünün çakallık yapma ihtimali çok az. 1)o paraya ihtiyacı yoktur zaten adamın. 2) merkezden denetim için yollamış bir gizli görevli olabilme ihtimalinize karşın kariyerini tehlikeye atmayacaktır. 3) her insanın özünde iyi ve güvenilir olduğu varsayımıyla zaten çakallık yapmaz.

not:iyi niyetiniz için teşekkür ederim.
  • yemrem  (28.03.15 20:03:47) 
yemrem tesekkurler. oneriniz mantikli. aslinda parayi alarak saflik yaptim. simdi onu duzeltmeye calisiyorum.


  • oharro  (28.03.15 20:10:57) 
Eğer kimseye güvenemiyorsan da parayı bana ver, vebali bana ait. :) Ayda on binler kazanan bankacıların bir günde çarçur edecekleri para benim çok işimi görür.

Cidden iyi niyetin için şuku. Böyle insanlara ihtiyacımız var. Ben de senin yerinde olsam aynı şeyi yapardım. Kim bilir, belki de bir emeklinin bir aylık geçim kaynağı, bir öğrencinin kaybettiğini açıklayamayacağı bir arlık bursu belki de.
  • yirmisantim  (28.03.15 20:13:22) 
bence memura kesinlikle verme, makbuz falan iste, benim bu parayı çaldığım falan söylenirse kamera kayıtlarından atm den benim aldığım ortaya çıkar, bu yüzden teslim ettiğime dair makbuz ya da yazı istiyorum falan de, memur %95 cebine atar o parayı benden söylemesi.


  • hzben  (28.03.15 20:17:19) 
parayi hangi memura ne amqcla teslim ettigime dair kesinlikle bir belge isteyecegim. zaten hemen cagri merkezini aradim. dediginiz gibi memura verince kotu niyetliyse parayi ic etmesi cok kolay geldi bana o yuzden bir cozum ariyorum.


  • oharro  (28.03.15 20:21:38) 
parayı verdiğinize ve karşı tarafında aldığına dair bir imza atılırsa sorun olmaycaktır.
ancak mutlaka banka müdürü ile iletişimde olmalısınız.

geçtiğimiz günlerde benzer bir durumda çalışanlar ile çözemediğim durumu banka müdürü ile çözdüm
  • velhasilkelam  (28.03.15 20:25:21) 
ben geçenlerde bankamatikten para çektim. sonra kartı alıp gittim. parayı almayı yorgunlukla dalıp unutmuşum. benden sonra biri çekmiş parayı, atm sayımında eksik çıkmadı çünkü. savcılığa şikayette bulunmam gerektiğini ilettiler. tutar çok fazla olmadığı için uğraşmadım ama eğer şikayet etseydim güvenlik kamerası kaydına bakacaklardı. burdan şu anlaşılıyor, size ait olmayı bir parayı atm'den almak suç. siz tabii kötü niyetle hareket etmiyorsunuz ama bunu akılda bulundurmakta fayda var. mesele sadece parayı sahibine ulaştırmak değil, aynı zamanda suçlu durumundan kurtulmak.


  • sijwocaq  (28.03.15 20:39:54 ~ 20:40:26) 
Oy oy oy :D millet ne fikirler vermiş. Çağrı merkezini aradıysan eğer zaten çağrı kaydı açılmıştır. Atm'nin şubesine gidip gitmemen önemli değil. Herhangi bir şubeye gidip durumu izah edersin. Diğer şubeyle iletişime geçerler. Zaten çok çok büyük ihtimalle parasını alamamış kişi de çağrı kaydı açtırmıştır. Ayrıca şubedeki memur, "sen bana ver, ben sahibine veririm hacı" deme lüksüne sahip değil. Kaydı tutuluyor bunların. Çağrı merkezini arayarak en iyisini yapmışsın. Onlar olaya tarafsızlar.


  • bilmemkacincinick  (28.03.15 20:44:14) 
sijwocaq peki benim durumumda ki gibi parayi iade eden birilerinin olup olmadigina dair herhangi bir sorgulama yaptilar mi?


  • oharro  (28.03.15 20:53:06) 
senialan sube saat ve meblag paylasabilir misin mesaj yoluyla ben atamadim mesaj mobilden.


  • oharro  (28.03.15 23:32:11) 
eğer güvenemiyorsan parayı teslim ettiğin kişiden miktar, teslim edilen kişi, saat vs. gibi bilgileri içeren imzalı belge talep et, sen iyi niyetin ile hareket etmiş olursun ve vebali senden çıkar.

ileride bir gün atm'in kamerasından para aldığın tespit edilip de dava yada benzeri bir durumla karşılaşırsan (karışıklık olabilir diye diyorum) belgeyi gösterirsin.
  • selam  (28.03.15 23:38:29) 
bütün cevapları okudum, allah akıl fikir versin hepinize.

-Banka memuru parayı cebine atamaz.
-müdürün parayı hiç etmesinin ihtimali memurunkinden daha yüksek ve kolaydır.
-atm de olan her işlemin, kartı sokup çıkartıp, şifreyi girip girmediğiniz, bastığınız tuş sayısına kadar kayıtlıdır. o paranın kime ait olduğu bililinir bulunur.
-parayı sizin aldığınız güvenlik kamerasında kayıtlıdır, ve parasını atm de unutan salak yarın şubeye gidip parasını çekmek istediğinde, daha önce aynı parayı atm den hangi dakika ve saniyede çektiği gözükecektir. kamera kayıtlarından sizin parayı aldığınız gözükecek ve kamera kayıtları bi cd içerisinde ilçe emniyete gönderilecektir. bir kaç ay sürmeden sizi bir polis memuru arayıp emniyete davet edecektir. bu durumda şanslısınız banka sizden şikayetçi olmaz. parayı iade ettiğiniz sürece. götürüp parayı iade şubeye iade edin yeterli.

-bulduğunuz para işala şöyle 3-5 bin liradır da kafa yorduğunuza, uykunuzu kaçırdığınıza değer.

- bir de bankacılar her ay onlarca bin lira para kazanmaz. parayı banka kazanır, kurum kazanır.
  • karlmarx  (29.03.15 00:52:45) 
banka memuru çok rahatlıkla parayı cebe atabilir.

şimdi adam gidip savcılığa şikayetçi oldu, saat ve dakikaya baktılar ve senin parayı aldığını gördüler. sonra seni yakalayıp "para nerede?" diye sordular. sen de bankaya verdiğini söyledin, "belgen var mı?" diye sordular yok dedin. şu memura verdim dedin, memur da öyle bir şey olmadığını söyledi. parayı alıp harcadığın, yani hırsızlık yaptığın ortaya çıkar.
  • hzben  (29.03.15 11:56:40) 
@hzben zaten koca bankanın koca şubesinin güvenlik kamerası yoktu di mi? :))


  • bilmemkacincinick  (29.03.15 12:43:21) 
@karlmarx, ister 3-5 bin lira olsun, ister 3-5 kuruş, parasını sahibine ulaştırmaya çalışmak senin kafandaki adamlar yüzünden olağandışı bir durummuş gibi algılanıyor artık.

lafa bak! "bulduğunuz para işala şöyle 3-5 bin liradır da kafa yorduğunuza, uykunuzu kaçırdığınıza değer."
  • yemrem  (29.03.15 12:45:13) 
@bilmemkacincinick
banka itibarı sarsılmasın diye memurunu savunup kamera görüntülerini eksik verir ya da görüntü bozuk olur, ben türkiyenin en büyük bankalarından birisinde, adamın hesabından başka bir adama 350 bin tl para çekilip verildiğini gördüm, memurlar hakkında işlem yapılmadı, parayı çeken adamın ortağı, hiçbir resmi gerekçe olmadan parayı vermişler adama, banka da böyle uygulamalar var diye savundu kendini.

  • hzben  (29.03.15 15:20:00) 
bankada parayı verirken tutanak tuttur.


  • inheritance  (30.03.15 09:51:08) 
@hzben öncelikle şunu araştır: sebepsiz zenginleşme Örneğinin saçmalığını göreceksin. O parayı başkasının hesabına ister hatalı ister bilerek yatıran memur kadar o parayı alan, harcayan da suçludur. Yani "bana ne onlar da parayı yatırmasalardı" deme hakkı yok o adamın.

İkinci olarak, banka o görüntüleri saklamakla yükümlüdür. Ben parayı teslim ettiğimi iddia ettikten sonra banka, görüntülerin silinmesi ya da görüntülerde oynama yapmışsa bu bankanın suçudur. Banka, parayı teslim ettiğini iddia eden kişinin iddiasını çürütmekle yükümlüdür.

Senin verdiğin örnek doğru değil. Bizzat ben sana bir örnek vereyim: bir banka çalışanı 650bin türk lirasını başka bir hesaba havale ediyor ve parayı alan adam 300bin küsürünü harcıyor. Bu durumda hem harcayan hem de parayı gönderen bankacı suçludur. Senin hesabına gelmiş alakasız parayla alakalı gönderen şahısla senin aranda hukuki bağ olması gerekmekte.. Her neyse, hukuk çalışmanı tavsiye ederim.
  • bilmemkacincinick  (30.03.15 13:09:30) 
@oharro eğer buradaki fikirler içine sinmiyorsa şunu yap:

Şubeye git ve olayın bütün detaylarını açıklayan bir dilekçe yaz ve "bulduğum parayı xx şubesi yetkililerine teslim ettim"le bitir. Altına da şubeden imza yetkili 2 kişinin sicil kaşeli ıslak imzalı "oharro'nun getirdiği parayı teslim aldım" şeklinde yazıp imza atsınlar. O dilekçeyi koy cebine, keyfine bak. Bi terslik olursa parayı teslim ettiğin ayan beyan elindeki belgeyle kanıtlanır
  • bilmemkacincinick  (30.03.15 13:21:03) 
@oharro
bu arada miktar nedir, merak ettim.

  • titiraprap  (30.03.15 13:41:19) 
tüm bankamatiklerde kamera var. adam şikayette bulunduğunda hemen arkasından siz işlem yaptığınız ve kamera kayıtlarında olduğunuz için parayı "çalmış" kabul edilebilirsiniz. o yüzden burda sormak yerine hemen karakola götürün parayı. çağrı merkezini arayarak da haber verin. suçlu durumuna düşmemek için...


  • kakao  (30.03.15 14:11:29) 
@bilmemkacincinick

memurun isterse paraya el koyabilecegini biliyorum. insanlarin yakalanabilcegini bilmesi suc islemesine engel degil. boyle bir durumda parayi iade etmisken adli olarak hakli oladugumu ispatlayabilecegiminde farkindayim. sorunun asil amaci parayi ceken kisinin olaydan bihaber olmasi veya baska biryerde dusurdugunu kabullenmesi gibi durumlar. ve dusuk bir ihtimalde olsa adli bir surecin tarafi olmamak.

parayi iade ettigime gore miktari aciklayabilirim. kafa yormaya degmeyecek 800 tl.

bu arada hepinize tesekkur ederim. ozellikle mudur tavsiyesi kesinlikle icimi rahatlatti.
  • oharro  (30.03.15 20:26:26) 
ben parayi almayi unutmustum karti alip gittim cok acelem vardi asjdls aradim incelediler hesabima parayi yatirdilar.. biri o parayi aldi mi yoksa almadi mi bilmiyorum ama. parayi unutan arkadas durumu cakarsa parasini alir muhtemelen ama siz gidip o parayi teslim edin.


  • Golgi  (30.03.15 20:46:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.