[]

iktisatı nasıl anladınız?

kısa dönem uzun dönem, tam rekabet piyasası falan çalışıyordum da yok tfc yok tvc mc birsürü grafik bilmemne var konuyu bir türlü kavrayamadım. siz nerden nasıl çalıştınız şu konulara ?




 
İktisat, bilen biri anlatmadan ogrenilmiyor. Ben de hic bilmiyodum. Bi arkadaşım anlattı bana, çözümlü soru fan cozdum. o şekilde öğrendim super olmasa da. Konu anlatacak birini bul ya da netten konu anlatımlı video varsa izleyebilirsin.


  • elorelia  (28.03.15 17:10:47) 
Arz-talep meselesini çözdükten sonra makro ekonomiyle başla olaya. En azından kulak aşinalığın olan konular. Piyasa çeşitleri biraz daha karışıktır

Tam rekabet
Monopol
Monopolcü rekabet
Oligopol..
  • bilmemkacincinick  (28.03.15 17:27:27) 
Oncelikle biri anlatmadan olmaz diye dusunmuyorum. Ben dersi siyasalda erdal unsal dan almistim ama bilenbilir erdal kitabi okumaktan baska bir sey yapmaz. Ben de bunu farkedince hicbir dersine girmedim. Hem makroya hem mikroya. Kitabindaki grafikleri tek tek cizdim, aciklamalarini yazdim. Vakit aliyor ama tekrar yaparken o kalin kitaplar yerine kendi notumdan calisiyordum. Iki dersinide kalmadan ilk senede verdim.
Kurum sinavlarina calisirken erdal makro mikro kitaplarinin yuzunu acmadim. Yalniz kendi notlarimdan calistim. Eklemeler yaptim tabi zamanla. Mikronun tamamini 45 dk da tekrar ediyordum kurum sinavi surecinde.

Demem o ki kendine cizgisiz bir defter al 120 yapralik ona yaz ciz. Sonra hep onu kullan.

Ha bir de karsilastirma onemli piyasalari. O yuzden A3 bir kagit alip yan yana piyasalarin grafiklerini ciz odana as. Ben boyle yapmadim ama eminim ise yarar.

Kurum sinavlarinda o ilk calisma asmasi zorludur ama konulari bitirdikten sonra tekrarlar kolay oluyor.

Allah kolaylik versin...
  • raskolnikovv  (28.03.15 18:21:03) 
iktisat biraz matematik gibi, bakarak anlaşılmıyor; mutlaka yazmak, çizmek, soru çözmek lazım.

-önce tanımlardan başla: tfc tvc nedir, mc nasıl bulunur, formulleri nelerdir...

-ardından işi grafiğine bak, öğren, kendin çiz: kısa dönemde tc nasıl, uzun dönemde nasıl, monopolde nasıl... [burası çok önemli çünkü grafikleri tanıdıktan ve yorumlayabildikten sonra öğrenmek çok daha kolay.]

-tüm tabloları çizdikten sonra farklara ve ortaklıklara bak: mesela mr=mc iki piyasada da kar noktasıyken, tam rekabetin tr'si düz bir çizgi, monopolünki ters u imiş...
bir ayırt ediciyi aklında tutman, sonra bilgileri geri çağırırken kalanının pat pat [o nasıl bir akla gelmeyse artık] aklına gelmesiyle sonuçlanacak.

benim bu piyasalara okulda senelerce kafam basmadı; hiçbir şey öğrenmeden mezun olmayı başardım. ama ne zaman ki mezun oldum ve bunları artık bi' zahmet bilmem gerekti, oturup anlamak için baktım bu sefer.
bu konuda yüksek bilgili'nin mikro iktisat kitabı miladım oldu diyebilirim ve şiddetle de tavsiye ederim, eğer bi' kitap almayı düşünürsen. bilal'e anlatır gibi anlatmış ve anlamamak mümkün değil. mikroyu anladıktan sonra makrosu, büyümesi filan kolay zaten...
  • o my god they killed kenny  (28.03.15 18:39:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.