[]

demek ki neymis onyargi kotu biseymis

isyerinde bi kiz ise basladi. agir vejeteryan ve hayvan aktivisti. her gorusumde yav he he diyip basimdan saviyordum. hararetli dusuncelerinden dolayi uyuz oluyordum; ama gecen isyerinin onundeki kopek oldu. millet toplanmisti. uzulup yukari ciktim. bi de baktim kizin basinda 3,4 kisi teselli ediyor. hickiriklara bogulmus hayvandan dolayi. simdi ben o kopegi aylardir biliyorum pek umurumda olmadi; ama kizin ikinci gununde herhangi bir kopek icin bu kadar icten aglamasi beni derinden etkiledi. bundan sonra hayvanlara yanlis yapan karsisinda beni bulur. siz de biseyler yazabilirsiniz.




 
önyargı kötü değildir ama hayvanların ölmesi kötüdür.


  • oğlum çok zor lan  (27.03.15 22:38:03) 
yanlış yapana karşı mesaj yayınlamadan önce apartmanın önüne artık yemeklerinizi ve bir kap su koydunuz mu?


  • rakicandir  (27.03.15 22:41:48) 
-Hayvanlarin aci cekmesi kotu bir sey. Insanlarin aci cekmesi de kotu bir sey.
-Birini bir digerinden daha on plana cikarmak cok daha kotu bir sey.
-Iskence edilen insan sayisi, hayvan sayisindan daha fazla, bu da kotu bir sey.
-Hayvanseverlerin (hayvansever ne demekse) buyuk cogunlu, aslinda butun hayvanlari sevmiyor, bu da en kotusu.
  • delifaruk  (27.03.15 22:56:04) 
@delifaruk

- hakları neden bir öncelik sırasına koyma ihtiyacı hissediyoruz ? tabi ki herhangi bir canlının acı çekmesi kötü
- buna bir şey diyemedim nasıl ölçüyoruz, biri daha önde ya da geride diye ?
- işkence edilen hayvan sayısı insan sayısından fazla, her yıl yaklaşık 56 milyar kara hayvanı öldürülüyor
- bu sonuncusu da öznel bir gözlem
  • freebird5406_2  (27.03.15 23:10:24 ~ 23:16:33) 
Hayvanlara yanlış yapan karşısında seni bulacaksa; o zaman öncelikle "sen" kuzuları, danaları, tavukları ve diğer köpekten, kediden farkı olmayan hayvanları yemekten/sömürmekten vazgeçmelisin.


  • Thredith  (27.03.15 23:13:32) 
@freebird
-Haklari oncelik sirasina kim koyuyor? Yukaridakini tekrar okuyunuz
-Siz nasil olctunuz bendekini?
-56 milyarin umarim tamami iskence gorerek olmuyordur, bu daha da kotu olurdu.
-Kanitlanabilir fakat dert etmemiz gereken konu bu degil.
EK: Anlam cikartmada yaratici olmak faydali olabilir ama, dert etmeniz geken kisi ben degilim, sevgiler.
  • delifaruk  (27.03.15 23:33:01 ~ 23:38:59) 
Kendisini "hayvansever" olarak niteleyenlere hep uyuz olmuşumdur. Çünkü bu kişilerin geneli, insanlara yapılan hak ihlallerine ses çıkarmazken hayvanları önemsiyor. Bence insanların belli bir duyarlılığı varsa bu her şeye yönelik olmalıdır; yani "hayvansever" şeklinde bunun özellikle belirtilmesi tuhaf geliyor.

Çevremdeki hayvanları mümkün olduğunca korumaya çalışırım ama benim elimde olan bir şey yoksa (sizin örneğinizdeki gibi) oturup ağlamam. Duygusuz falan da değilim ama ağlamak falan, bunlar tribüne yönelik hareketler. Ona ağlayacaksam, her gün üzerine bastığım karıncalar için de ağlamam gerek çünkü. O da can değil mi? Burada üzülme kriterimiz ne, hayvanın memeli olması mı?
  • pozzecco  (27.03.15 23:42:58) 
canlının her türlüsünü seven bir insanım, eve giren bir böceği nasıl zarar vermeden dışarı çıkarırım'ın derdindeyim hep. ama hiçbir zaman kendimi hayvansever veya aktivist olarak tanımlamadım.

hayvanseverlikte şöyle bir ikiyüzlülük var. @pozzecco'nun dediği gibi insan hakları ihlallerine ses çıkarmamaları bir yana, bu totişkolar için bir canlının savunulma azmi, o canlının sevimliliği ile doğru orantılı.

kutup ayıları, fok balıkları, pandalar, kediler için falan kızılca kıyamet kopar ama kimse derisi için öldürülen timsahlardan bahsetmez çünkü timsah saldırgan, çirkin, aşırı vahşi bir canlıdır.

yani bu kendini parmaklayan kitle dokunup okşayamayacağı, sevildiğinin farkında olmayan herhangi bir canlının peşinden gitmezler.
  • uuth  (28.03.15 00:03:21 ~ 00:11:27) 
pozzecco +500


  • der meister  (28.03.15 00:06:30) 
kendini hayvansever diye niteleyenlere uyuz olanlara hep uyuz olmuşumdur.

çünkü bunların geneli hayvanlar için bir bok yapmadığı gibi insanlar için de bir bok yapmaz.

nasıl pozzecco taklidi yaptım,güzel olmuş mu?

şu insanları genellemeyin amk,isteyen ağlar istemeyen ağlamaz. tribüne yönelikmiş de ot bok püsür.
  • rakicandir  (28.03.15 00:41:37) 
"hayvanseverlik" kavramını samimiyetsiz buluyorum, birisi kendine hayvansever dediğinde sanki kendisini bu şekilde etiketlememiş olan insanların geri kalan tümü hayvan düşmanıymış mesajını vermiş oluyor; bunun dışında birilerinin hayvan haklarını korumak için çaba sarf etmesine saygı duyuyorum. çünkü ihtiyaçları var evet, zor durumdaki insanların da var evet, hepsine ihtiyaç var ve hepsini gerçekleştiren insanlar var. bunları kıyaslamayı sidik yarışı olarak görüyorum. vejetaryenlik konusunda görüşlerim farklı, açıkçası vejetaryenliği de samimiyetsiz buluyorum ama o konulara şimdi girmeyeyim. başınız sağ olsun.


  • neseranni  (28.03.15 03:50:02) 
Var öyle aşırı duyarlı hayvansever insanlar, iyi ki de varlar.
Kız tutup kendine bio yazar gibi ''ben hayvanseverim haaa'' demediği sürece bunun tribüne oynamakla ne ilgisi var onu anlayamam işte. Ben de şahsen hayvanları insanlardan daha fazla seviyorum, tatlışkoluk sıralayarak hak kovalamıyorum. Ya da hayvanları daha fazla sevdiğim için, insanlara yapılan işkencelere ''iyi olmuş gebersin vasıfsız gezegeni sömüren ademoğlu eheh'' demiyorum.
Vejetaryenim, onları yemek hoşuma gitmiyor. Midem kaldırmıyor, içim elvermiyor. Yolda arabanın ezdiği bi kedi görsem ciddi manada üzülüyorum gün boyu da aklımdan gitmiyor. İnanmıcaksınız ama bunu prim beklemeden cidden yaşayabilen insanlar var arkadaşlar. Samimiyete inandırma gibi gayesi de olduğunu sanmıyorum bu kızın.
Herkes statü kovalamıyor ki şu dünyada.
  • shejia  (28.03.15 04:12:44) 
@rakıcandır müthiş bir taklit olmuş gerçekten, ben bile kendi taklidimi bu kadar iyi yapamıyorum.


  • pozzecco  (28.03.15 09:31:56 ~ 10:10:55) 
Yukarida guzel anlatmaislar benim o "oznel gozlemimi".

Hayvansever cok sacma bir kavram zaten. Canlisever olalim niye hayvansever oluyoruz ki? Zaten hayvanlarin senin benim onlari sevmemize hic mi hic ihtiyaclari yok, zatensevdiginizin farkinda da degiller, o insanlara ozgu bir sey, biri sizi severse mutlu olursunuz. Biz onlara zarar vermeyelim yeter, hayvan sevgisi bir zevk meselesi, orkideleri sevmek gibi, "hayvansever" sifatinin duyarlilikla bir ilgisi yok ama boyle surulmus piyasaya medya tarafindan. Hayvansever deyince akla "duyarli vatandas" geliyor. Hayvansever sifatiyla cikip, eve raid bocek yemi koyarlar cogu. Hayvanseverlik kriteri neye gore, elle tutulur bu Cunku kara fatma o kadar sevimli degil ve aci cekerken kedi kopek ya da maymun gibi ciyak ciyak bagirarak size sesini duyuramiyor. Aci cekip cekmedigini biliyorlar mi?

"Hayvanlari severim, insanlari sevmem ben" gorusunun (bu sik sik duydugum asiri rahatsiz edici ve igrenc bir cumle) hic tartisilacak tarafi yok zaten.
Ve dostlarim, "Hayvanlari severim, insanlari sevmem ben" diye soyleseniz hemen hemen hicbir tepkiyle karsilasmazsiniz - hatta cogu zaman takdir edilir - ama herhangi biryerde cikip "ben hayvanlari hic sevmem, insanlari severim, onlara deger veririm" derseniz sizi linc ederler. Isteyen denesin. Canli canlidir, bu ikiyuzluluk niye?

Aglamak da normal degil, asiri hassas bir insan bence aglayan. Hayir, duygusuz da degilim duyarsiz da. Iskence edilerek oldurulen bir hayvan icin aglarsin da, eceli ile olan hayvan icin aglamak normal degil, fazla hassas o insan. Ust komsusu vefat ettiginde kac kisi agliyor?
Samimiyetsiz demiyorum aglayana, onu bilemem belki gercekten uzuluyordur ama normal degil. Senin ust kattaki Huseyin abi vefat etti de bakalim aglayacak mi bu model insan?

Insan daha degerli demiyoruz, ayirmiyoruz, canli ise canli diyoruz, aci ise aci diyoruz, olum ise olum diyoruz. Onlar ayiriyorlar, hayvanseverim diyenler.

Yukarida freeebird arkadas demis ya neden ayiriyoruz canlilari diye, iste ben de onu soruyorum neden ayiriyoruz, hayvansever nedir yahu?
Hayvanseverlik (o ne ki?) denen sey zoraki ve yapmacik genelde. GENELDE.
Hayvanseverlik, anlamadi ben.
  • delifaruk  (28.03.15 09:41:08 ~ 09:44:15) 
hayvansever kelimesi daha çok dilimize yerleşmiş kolaycı bir tanım olabilir, hayvan hakları aktivisti desek bu tanım sorunu çözülebilir mi ? :)

hayvanların sevgimize ihtiyacı yok kısmına katılıyorum, bu bağlamda insanları neden sevmek zorundayız, insanları sevmiyorum deme seçeneğimiz olamaz mı neresi iğrenç ? tanıdığım çoğu insanı gerekçeleriyle sevmiyorum

konuyu tartışmaya getirmek istediğim yer sevip sevmeme konusu değil, haklara saygı konusu, hayvan insan sevmeyebiliriz fakat hakları göz önünde bulundurmalıyız

@delifaruk

ne zaman hayvanlar ile ilgili bir fikir ortaya atılsa, o kadar insan var önce şu meseleleri bi halledin de sonra şunu şunu yapın karşı görüşü ortaya atılıyor

ben de seninkini onlardan biri sandım hemen ardına yazdığında. yanlış bir hissiyatım olmuş olabilir ama oraya da denk gelebiliyor okunduğunda

sevgi ve haklar çatısını tüm canlılar üzerine kurmak iyi niyetli bir yaklaşım fakat şu bakımdan eksik kalabiliyor, insan hakları varken neden engelli hakları, çocuk hakları, kadın hakları da var, hepsi insan değil mi ? çünkü insan hakları bir çatı oluşturmakla birlikte bu bireylerin karşılaştıkları sorunları doğrudan çözmede yetersiz kalıyordu ek önlemlere ihtiyaç duyuldu

ve bu yüzden hayvan hakları özelinde yapılan şeyler var
  • freebird5406_2  (28.03.15 11:38:02 ~ 12:54:56) 
@freebird gorunuse gore birbirine yakin noktalardayiz.

Hayvan haklari ile bir derdimiz yok elbette, savunulmasi ile de bir derdimiz yok. Bazi samimiyetsiliklerle ya da tutarsizliklarla derdimiz var. Onu anlatmaya calistim biraz.
Hayvan haklari diye bir ayrimla da derdimiz yok, hayvan haklari adina baska haklardan feragat etmek zorunda degiliz elbet. Engelli haklari, hayvan haklari, cocuk haklari, insan haklari, bunlar birbirine zit haklar degil, paralel haklar. Bunlardan herhangi biriyle derdimiz olmamali zaten.
Sevip sevmemek konusundan ziyade haklari gozetmek kpnusinda hemfikiriz.

İnsanlar diger insablari sevmek zorunda degil elbet, ben de bazi insablari severim bazilarini sevmem. Bazilari da hicbirini sevmez, bir sey diyemeyiz. Sorun oradaki ikiyuzlulukte, bunu anlatmaya calistim. Ve buna toplumun tepkisinde de ikiyuzluluk var. İgrenc olan sey insan sevmemek degil.

Haklar ve bunlarin savunulmasi konusunda ayni fikirdeyiz, brnim derdim baska.
  • delifaruk  (28.03.15 12:55:23) 
VEjeteryansa hayvansever kavramı tam oturmuyor. İneklerin sömürülmesi, hamile bırakılması , çocuklarının ondan uzaklaştırılması gibi olaylaara göz yumuyor çünkü süt ve ürünlerini tüketerek.

Dünyada her yıl milyonlarca hayvan katlediliyor. Yani işkence edilmiyor, direk öldürülüyor. Bu sayı insanlarınkinden fazla.

İnsanlarla hayvanları kıyaslamak kadar da hastalıklı bir şey göremiyorum. İnsanlar adına bir sürü dernekler, örgütler vs var. Hyvanların dili yok, sesi yok, kanalı yok vs.

Hayvan hakları savunucuları, insan haklarını da savunmak zorunda değil. Hatta insanlardan nefret eden hayvan özgürlükçüleri var. Bu birçelişki mi? Onların kendi düşüncesi ve hayat görüşü. Kendini Doğa ve hayvan aktvisti oalrak görüyorlar. İnsan haklarını sasvunmak zorunda değiller.

"Orda burda savşta insanlar ölüyor, sense diyorsun ki mezbadaha ölen hayvanlar."

O ,mezbahada ölen hayvanlar demese o insanlar ölmeyecek mi, ne alakası var bunla onun?

Ve emin ol , o hayvan özgürlükçüleri ve aktivistleri, senin gittiğin insan hakları eylemlerinden (işçi eylemleri, öğrenci hareketleri) daha çok eyleme gitmiştir.

İnsan ve hayvan hakları bağlantılıdır. Hayvanlar üzerine uygulanan sömürü, insanlar üzerine uygulanan sömürüyekapı açmıştır.

Tarihte ilk sömürülen hayvanlardır. daha sonra kadınlar sömürülmüş. Daha sonra çocuk işçiler, Doğa vs diye devam etmiştir.

Sömürüsüz bir dünya ütopya evet ama hayalini kurmaya devam edeceğiz.
  • Cursed Chico  (30.03.15 08:06:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.