[]

Big bang, evrim teorisi ve kara delikleri basitçe anlatan kaynak

Bu teorileri artıları ve eksileriyle ele alan, hiç bu işlere kafa yormamış insanların okuyunca anlayacağı düzeyde kitap, makale vs var mı bildiğiniz?




 
1- "büyük patlamadan kara deliklere- zamanın kısa tarihi(stephen hawking)"
2-Alternatif olarak Harun Yahya siteleri basit anlatımlar sunuyor.

  • hebanon  (27.03.15 01:10:29) 
hiç yoktan bir evren


  • ack3000  (27.03.15 01:16:46) 
artı ne eksi ne?
asimov oku, carl sagan oku. dawkins oku.
bunların artısı eksisi yok.
senin bilimsel bilgi, bilimsel olmayan bilgi ve evrenin ve yaşamın tarihi hakında doğru kavramları öğrenmen lazım. lise fen kitapları yaramaz. tübitakın artık basılmayan kitaplarını bul.
evrim için, gen bencildir, kör saatçi, olağandışı yaşamlar vs.
fizik ve genel popüler bilim için carl sagan, brocanın beyni, milyarlarca ve milyarlarca, vs vs.
asimovun popüler bilim kitapları, iyi çevirileri yok galiba pek, ama temel bilgi sahibi olunca bakılabilir.

not: evrim bir gerçekliktir. teori onu aydınlatmaya çalışır.
big bang bir gerçekliktir. delilleri evrim kadar açıktır.
kara delikler uzay-zamanın bir ürünüdür. belli bir çerçeveye oturtulmuş gök cisimleridir.

bunların artısı eksisi olmaz. bunları bilmemek cahilliktir. bu cahilliğin giderilmesi artı yonde bir harekettir şüphesiz.
  • kargn  (27.03.15 01:25:43) 
@kargn artı ve eksiden kastım herkes tarafından gerçekliği kabul gören ve hala tartışmaya açık/eleştirilen yanlarını gösteren kaynaklar arıyor olmamı ifade ediyordu, yeterince açık yazmamış olabilirim. Dökümanlara kimin için veya hangi bilgi birikimine sahip biri için ihtiyacım olduğundan bahsetmedim soruda. Bunların lise fen kitapları düzeyinde bilgiler olmadığının da farkındayım. Neyin cahillik olup neyin olmadığına karar verecek yetkili kişinin siz olduğunuzu da düşünmüyorum. Yine de emek verip cevap yazdığınız için teşekkür ederim.


  • johnnyb  (27.03.15 01:34:43) 
bahsettiğin konuların varlığıyla ilgili bilim camiasında ihtilaf yok.
sadece bazı evrimciler var, sıçramalı evrim kuramına yakın, bazısı kerteci evrim kuramını merkeze alıyor.
bir kısmı insanların ellerini kullanmasını beyin gelişimine paralel giden bir uzmanlaşma şeklinde alıyor. kimi önce el gelişti, beyin buna yetişti diyor.
her şeyi dişilerin eş seçilimine bağlayan da var, bu jokeri çok nadir kullanmaya çalışan kuşkucular da var.
ama aklı başında hiçbir biyolog evrimin kalıtım malzemesinin inşa etiği vcutlar, yani hayatta kalmaya çalışan bizlerin, yaşamkalım makinelerinin, rastgele mutasyonlar ile doğal seçilimden kurtulmaya çalıştığımız konusunda aksi görüş bildirmiyor uzun zamandır.

big bang keza, kozmik fon ışıması, evrenin ölçülebilen genişlemesi, yıldızların, galaksilerin, her yönde, yani bir merkezden değil, sürekli olarak her taraflarındaki diğre nesnelerden uzaklaşması, yani evren hacminin artıp gökcismi yoğunluğunun azalmasından, ve daha başka nedenlerden, delil bulup emin olduğumuz bir başlangıç. öncesi ne kimse kesin bir şey söyleyemez tabii.
ama o patlama anı, şu son elli yıldır parçacık hızlandırıcılarda, ondan önce de kozmik ışınlar sayesinde dünyanın herhangi bir yerinde atomaltı düzeyde incelenebiliyordu. bilimciler çalışıyor.

kara delikleri de göremiyoruz ama varlar işte. bana çok ilginç gelmiyorlar açıkçası. nötron yıldızı falan daha civcivli.

özür dileyerek yazıyorum, bilimsel bilginin detayda fikir ayrılığı ürettiği pek çok durum söz konusu, ama mevcutta evrenin başlangıcını en iyi tasvir eden şu büyük patlama, yaşamın başlangıcıyla ilgili bilimsel tek teori de ortak atadan evrilip yaşam ağacını oluşturmamız.
detayda artıyı eksiyi okumak popüler bilimde pek mümkün değil. profların kapıştığı kongreler dışında fikir ayrılığı bulmak zor çünkü. popüler bilimciler fizikte, biyolojide bir seviyede gerçeklik sunabiliyor bizim gibi basit okuyuculara. mesela nöroloji, daha yeni yeni coşan bir dal ve herkes bu konuda aşırı temkinli. artı eksi bakış açısı bu konuda (nöroloji vs) çok sık rastlanan bir ele alış biçimi.
ama 150 yıllık evrim teorisi, 100 yıla yakın modern fizik, bunlar artık bir çerçeveye oturmuş halde.
  • kargn  (27.03.15 01:55:20) 
Evrim'e giriş için "Neredeyse Bir Balina" oldukça faydalı, tavsiye ederim.


  • nuka cola  (27.03.15 06:48:08) 
Kargn +1
Bbc ve nat geo nun belgeselleri de faydalı olacaktır

  • rakicandir  (27.03.15 06:57:56) 
  • ozzycatt  (27.03.15 07:29:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.