[]

iran devrimi

şah döneminde illaki ülke bugünkü gibi aşırı teokratik değildi , devrimde mollalarla saf tutan ama dini olarak o kadar sıkı olmayan yoğun bir kitle var mıydı, bu insanlara ne oldu ? sonuçta solcular falan vardı bu ülkede de ve kurulan islam devletinden ben memnun olduklarını snamıyorum ve mollalar tarafındna kullanılıp çöpe atılan bir kitle varsa bu insanlar kimdi ve neler oldu biliniyor mu ?




 
Toplu idamlar oldu diye biliyorum.


  • intihar etsem de kendime gelsem  (26.03.15 18:41:15) 
Kaçtılar ya da sindiler. Kaçanlar edebi, felsefi ve sanatsal açıdan aşırı kaliteli bir diaspora oluşturdular. Sinenler ise hayatlarını az çok yaşayabiliyorlar. İran'ın zengin çocukları gibi bir şey vardı instagram'da. Onun dışında İran'da yaşayan birisiyle tanışmıştım, sosyoloji okuyordu. Demişti ki, bazı semtlerde yıl başlarında sokakta bile içki içenleri bulabilirsin diye. Yani az çok sinenler de var.

Mollalar tarafından kullanıldıklarını sanmıyorum. Şah karşıtı eylemlerde beraberdiler. Mollaların başa geçmesine engel olmaya da çalıştılar. Ancak sayısal olarak bunu başaramadılar. Sosyolojik bir incelemede, mollalara bu başarıyı sağlayanın 'bazaar grubu' denen ve tr'deki esnaflara benzeyen kalabalık grubun desteği olduğu düşünülüyor. Yani yenilikçi, özgürlükçü kitlelerin kanması değil.
  • protector  (26.03.15 18:41:52) 
(bkz: tudeh)


  • achtundsiebzug  (26.03.15 18:43:42) 
belki klişe bir cevap olacak ama persepolis adlı çizgi filmi izleyerek bu konuda biraz fikir sahibi olabilrsiniz.


  • mistreated  (26.03.15 18:52:47) 
şah muhalifleri arasında elbette, sol görüşlü geniş bir kitle vardı.

önceliğimiz şah'ın devrilmesi, sonra nasılsa şu sakallı ihtiyar'ı (humeyni) devre dışı bırakırız diye düşünüp, şaha karşı birlikte mücadele ettiler.

devrim'den sonra da, gücü ele geçiren mollalar tarafından ezilip tehlike olmaktan çıkarıldılar. devrimden sonra jet hızıyla yargılamaların yapıldığı göstermelik duruşmalar yapıldı muhtemelen şah yönetiminin yetkilileri buralarda kıyılırken arada onları da hallettiler.
  • wilhelmwasmuss  (26.03.15 18:55:19) 
Zengin olanlar başka ülkelere kaçtılar. Aralarında hanedana dahil olanlar, Şah'ın yakın çevresinde olanlar da var, ciddi aristokratlar. Şah'a karşı olup, yerine gelen yönetime de karşı olanlar var kaçmak zorunda kalanlar arasında. Kaçabilecek kadar zengin olmayanlar da kaldılar, ama azınlık oldukları için bir şey yapabilmiş değiller henüz. Ama oraya akademik çalışmalar için sık sık gidip giden bi arkadaştan dinlediğim kadarıyla ciddi bir muhalefet var şu an, biz haberdar değiliz sadece. Özellikle büyük şehirlerde, genç ve orta yaş kesimde. Kaçamayanlardan sonraki kuşak yani. Sıkıntı çekseler de kaçmayı düşünmüyorlar. Tarihten gelen bi özgüvenleri var, değişeceğini düşünüyorlar.


  • gayda  (26.03.15 18:58:06) 
1920'lerde Turkiye'de olanlar oldu.

"Sahi devirdik" diye sevinirken baska bir baskici yonetime gectiler.
Bizdeki istiklal mahkemeleri gibi gostermelik mahkemeler kurdular, sindiremediklerini astilar.

Ortak dusman ortadan yok olunca grup icindeki farkli dusuncelere karsi savas basliyor. Bu hep boyle oldu, olacak.
  • ruhi mucerret  (26.03.15 19:00:22 ~ 19:01:07) 
Devrimin Doğası öyle. Solcular başa geçse bu sefer mollalar asılacaktı, kim önce davranırsa zafer onun oluyor.

Mollaların kitlesi daha fazlaydı birde
  • efrasiyab87  (26.03.15 19:06:16) 
(bkz: persepolis)

bunu izledin mi bilmiyorum ama izlemediysen bu sorularına bir cevap bulabilirsin.
  • devilred  (26.03.15 19:22:14) 
sindi diye adlandırdığımız iranlıların hepsi şu an antalya'da :) @protector instagram'daki zengin iranlılar burada instagram.com


  • thevalentino  (26.03.15 19:29:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.