[]

donuslerde 1. vites mi 2. vites mi?

Bu konu cok canimi sikiyor, bir turlu standart yakalayamadim kendimce. 2 ile donunce frenleye frenleye dondugumden devrin cok dusup arabanin stop etmesinden korkuyorum, 1'e takinca cok yavasliyor araba. Ayrica 2 ile donunce dondukten sonra devir cok dusuk oluyor zor gaz veriyorum falan. Stop etmesin diye debriyaja basili, 2. viteste frenleye frenleye donmek gibi sacma oldugunu dusundugum seyler yapiyorum. Nasil yapayim edeyim bosa mi alayim donerken?




 
hareket ettiginiz surece 2.


  • oharro  (23.03.15 23:37:18) 
araba dizelse korkma, 2 viteste stop etmesi için duracak kadar yavaşlaman lazım. tabii arabadan arabaya değişen bir şey bu, o yüzden boş bir yolda 2. viteste arabanın hangi şartlarda stop ettiğini, hangi şartlarda titreme yaptığını deneyimleyip ona göre karar verebilirsin.


  • baba jo  (23.03.15 23:38:26 ~ 23:38:59) 
benzin mi dizel mi?


  • sta  (23.03.15 23:38:47) 
araç benzinliyse yokuşta olmadıktan sonra 1. vitesi sadece kalkış için kullanabilirsin, onda sıkıntı yok. vites uygunluğunu da hıza göre değil devire göre algılaman lazım. aracı titretmeyeceksin işte.


  • zgrydn  (23.03.15 23:43:06 ~ 23:43:20) 
hocam eğer tecrübe sahibiysen, tam da senin durumunda uygulanan bir sürüş tekniği var. (ki bu soruyu sormandan biraz daha tecrübelenmen gerektiğini düşünüyorum). hell n toe, taktiği var ralli pilotlarının kullandığı. 3-4 saniye uzunluğunda, internette de nasıl yapıldığını anlatan yavaş çekim videolar var bunlara bak derim.

Viraja yaklaşıyorsunuz. Sağ ayağınız ile frene basarken sol ile debriyaja basıp vitesi küçültün. Bundan sonra sağ ayağınızın topuğuyla veya yanıyla (sağ ayağınızın burnu hala fren üzerinde kalacak şekilde bileğinizi bükerek) gaz pedalına hafifçe dokunup motoru hızlandırın ve debriyajı bırakın. Evet hepsi bu.. Böylece darbesiz ve yumuşak bir şekilde vitesinizi küçülttünüz.
  • gerigitnebileyim  (23.03.15 23:46:55) 
bu tamamen aracın marke modeline (vites aralıklarına), hızına ve yolun eğimine bağlı olarak değişir. bir standardı olamaz. mesela yeni 1.16 dizel motorlarda tümseklerden geçecek kadar yavaşladıysanız araba saçma şekilde 1. vitesi istiyor ama ille de genelleme yapmak gerekiyorsa çoğunlukla 2. vites daha uygun kalır


  • ssyumusakg  (23.03.15 23:50:49) 
2'de debriyaja bas, yavaşla dön toparlayınca da kaldırıp debriyajdan gaza bas bu kadar basit. stop etmez giden araba öyle lank diye çekmezsen.


  • soul sacrifice  (23.03.15 23:51:24) 
Benzin lpg.

Stop ettirme korkusu haricinde donusten sonraki hizlanma berbat oluyor 2' de olunca. Devir 1200'e kadar inmis oluyor mesela 1200-2000 arasi yillar geciyor sanki gazi yemiyor. 2000'Den sonra hissediyorum gaza bastigimi. baska araba kullanmadim benim arabada olabilir sikinti
  • signore  (23.03.15 23:52:09) 
Hell n toe beni asar hocam :-


  • signore  (23.03.15 23:53:57) 
www.youtube.com sürücü dediğimi 11. saniyede yapıyor dikkatli izleyin. Siz bunun yavaşını düşünün, yani pilot 1 saniyede bunu hallediyorsa siz bunu 4-5 saniyede yapsanız da kafidir. Tam virajın iç kısmında stop ediyorsunuz muhtemelen, bunu yapın ve virajdan hızlanarak çıkın.
Vites küçültmeden dolayı oluşacak ve viraj dengesini bozacak motor freninide (yağmurlu havalarda çok tehlikeli oluyor) önlemiş olursunuz. Bir taşla 2 kuş, mis gibi :D

  • gerigitnebileyim  (23.03.15 23:57:49) 
Ben sorununuzu daha ince sanmıştım. yoksa araba gitmiyorsa yetmiyorsa vites küçültün. Bu kadar basit. ya da otomatik bir araç alın.


  • gerigitnebileyim  (24.03.15 00:01:14) 
Donerken stop ettirmedim henuz sadece devir cok dustugu icin stop eder mi lan diyorum donerken onu sorun ediyorum. Video harikaymis bu arada


  • signore  (24.03.15 00:05:20) 
bir şey söyleyeyim; araç çok az da olsa belli bir hıza giderken, boşta stop etme ihtimali, viteste stop etme ihtimalinden daha çok. vitesteki arabanın stop etmesi için rölanti devrine inmek gerekir (çoğu araçta bu 800 devirdir). diğer durumlarda mesela 2. viteste iken gazı komple bırak araç istediği kadar yavaşlasın, 1000 devrin altına indiğinde sabit devir ve hızla gitmeye devam eder. stop etmek için rölanti devrinin altına inecek kadar frenlemek lazım. bu bir anlamda durmak demek.


  • himmet dayi  (24.03.15 08:00:00) 
arabayı boşa almak tehlikelidir, boşta viraj dönüldüğünü ilk defa duyuyorum, yapılamayacak en büyük hata araba hareket halindeyken hele bi de viraj dönerken boşa almak olur(kırmızı ışığa yanaşma haricinde) aracın hakimiyetini kaybedersiniz elinizde sadece fren kalır bu da kaza yapmaya sebebiyet verir, misal viraj dönerken boşa aldınız sağ viraj dönüyorsunuz diyelim arabayı boşa aldınız tam dönerken sol yanınızdan aracın hakimiyetini kaybedip size doğru geldiğini düşünün veya da boşa alıp dönerken karşınıza bir araba çıktı ve çok ani hareket etmeniz gerekti, gaza basıp manevra yaomanız gerektiğinde vitesi boşa aldığınızda ışık görmüş tavşan gibi kalırsınız.

trafikte böyle şeyler yapmayın, güvenli sürüş için araç her zaman hakimiyetinizde olmalı, sizin için ve trafikteki bizler için.

edit:viraj derken dönüşleri kastettim soru soran arkadaşın dediği gibi viraj ifadesini kullanmam yanlış oldu.
  • wrayburn  (24.03.15 09:48:17 ~ 09:59:28) 
normal yolda virajda ikinci vites olabilir ama sokak kösesi dönerken 1. vitese atmaniz gerekli. Sokak kösesi dönerken trafik kuralarini dikkate alirsan normalde önce durup sonra devam etmen gerekli (cocuk, bisiklet felan cikabilir). Türkiyede bu durum bircok durumda uygulanmiyor, o nedenle en kötü ihtimalle iyice yavaslayip dönmelisin, bu durumda da 1. vitese atmalisin. 2.vitesle dönersen araba cok az daha hizli dönecektir ayagini gazdan ceksen bile, bu durumda hafiften frene dokunman gerekli. Frene dokunup yavaslayacaksan ve tekrar kalkista arabanin devirini alirken zaman kaybetmektense. 1.vitese al, araba motor freniyle cok fazla hizlanmadan dönsün. Dedigim gibi bu durum sokak kösesi dönerken (cünkü hiz bircok durumda 10 km/h nin altina, cok düsük devire düsmen gerekiyor), yoksa normal yolda viraj dönerken yolun seyri, hiz ve devrine göre ayarlamak zaten cok zor degil. Farkli arabalarda farkli istisnalar da olabilir, tamamen arabayi tanimak lazim.


  • emrahday  (24.03.15 09:56:59 ~ 09:58:43) 
emrahday'ın dediği gibi en sağlıklısı 1.vitese düşürmen veya dönüşün durumuna göre yarım debriyaj yapman(balatalar için iyi değil ama)

dönüş yapmadan önce hızınızı iyice düşürmeniz, dönüşü yapabilecek hıza inmeniz lazım ki dönüş sırasında frene basmayın, aynı şekilde gaza da basmayın araç savrulabilir ağrılık dağılımndan ve yol şartından dolayı.
  • wrayburn  (24.03.15 10:03:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.